Android revisited: HTC Desire HD.

I december 2009 skaffade jag min första Androidmobil, toppmobilen HTC Hero (som för övrigt blev utsedd av M3 till Årets pryl det året.) En tjänstemobil som har fått hänga med fram tills igår.

Jag hade egentligen inte läst på så himla mycket om Android innan jag fick telefonen, men var ändå sugen på att testa nåt som eventuellt skulle kunna utmana Apples iPhone. Boy, was I wrong…

Det var kärlek till en början men snart insåg jag att helhetsupplevelsen av mobilen inte på långa vägar nådde upp till den som min dåvarande iPhone 3G gav mig. Visst, Hero gjorde en del saker riktigt bra men den kändes seg och inte alls så responsiv som vi iPhoneägare har vant oss vid att en riktig mobil skall vara. Därför föll min stackars Hero snart i glömska. Jag tog emot samtal på den, och ringde från den när det behövdes. Men jag utvecklades inte med mobilen. Jag brydde mig på sin höjd om att ändra ringsignalen. Tankade inte ner några apps, gjorde inga försök att ens bli vän med den. Sen fick jag min iPhone 4, och jobbtelefonen hamnade än mer i skuggan.

Tills nu…

Igår fick jag nämligen en HTC Desire HD som tjänstetelefon som jag beställde för någon dag sen. Android revisited, skulle man kunna säga.

Och den här gången är jag faktiskt betydligt bättre förberedd än sist. Jag har levt (eller tvingats leva) med min Hero i snart två år. Men jag har också sett Android växa upp från version 1.5 till nuvarande Froyo och Gingerbread. HTC har utvecklat Sense lite grann och hårdvaran i telefonerna idag är ju en mer angenäm upplevelse än 2009. Kort sagt, helhetsupplevelsen är något helt annat nu. Okej, den går inte upp emot känslan du får när du håller i en iPhone 4 men valfriheten och flexibiliteten i Android gör systemet helt fantastiskt! Och just den flexibiliteten saknar verkligen vi Applefanboys i iOS.

Det är bara att konstatera – Apple behöver verkligen komma upp med någonting extraordinärt för iOS 5 innan Android tar över helt. Hursomhelst, det lär bli ett spännande 2011!

11 kommentarer

 1. Android kommer ju gå om iPhone om dom inte redan har det, det har behövt kommit över 1000 enheter med Android för att kunna slå iPhone’s 4a stycken genom tiderna. Jag tror dock Apple kommer fortsätta sälja lika många iPhones i flera år till. För dom normala konsumenterna som tex dom mindre teknikintresserade osv. Vill bara kunna ringa med sin telefon, och dom vill att allt ska kunna funka. Och det är där iPhonen kommer in, den bara fungerar. Det sagt så tror jag Apple gillar att ligga i underläge. Om dom hamnar bakom Android så blir det precis som med Windows. Macarna är just nu rejält mycket bättre datorer, och jag hoppas att det kan bli samma utgång för iPhone’s vs Android.

  Själv skulle jag aldrig kunna byta helt till Android, skulle sakna alla appar som jag använder dagligen som helt enkelt inte finns till Android. Så måste fråga, skulle du kunna byta direkt här och nu till Android utan att sakna något från iOS? Väldigt intresserad av svaret 🙂

  1. Ja, Android har verkligen vuxit till sig sedan den första releasen.Visst är det som du säger, att iPhone inte är för power users egentligen, utan för folk som bara vill att allt ska funka och som vill ha möjligheten att på ett enkelt sätt installera och köra apps.

   Android är ju lite mer geeky men även där tar det sig. Mycket har gjorts förhållandevis enkelt. Men helhetsupplevelsen är ändå långt ifrån iPhonens om du frågar mig.

   Jag skulle definitivt inte kunna tänka mig att byta till Android rakt av utan att sakna någonting i iOS. Jag skulle nog sakna enkelheten, ”flowet”, den höga kvaliteten på apps och App Store i sin helhet. Dessutom skulle jag sakna iPhonens hårdvara, kvalitetskänslan, den ljusstarka skärmen och Retinatekniken.

   Men Android har så många bra beståndsdelar som gör Googles mobila ekosystem helt oslagbart. Men fragmenteringen gör att allt spretar, både i gränssnittsdesign och kvalitet, vilket gör att helhetskänslan blir lidande. Och just därför känns inte Android som iOS. Än.

 2. Tja, det hade varit najs med en ”synk” mellan android och iOS och tvärt om när man byter telefon. Så inställningar, data och appar (som finns i båda systemen) förs över till ny telefon även om man byter system. Då kan man alltid välja det som ligger i framkant på ett smidigt sätt. Önsketänkande?

  1. Hallå Lasse!
   Tanken slog mig faktiskt idag när jag satt med min iPhone 4 bredvid mig och bläddrade runt bland alla apps, som jag blev tvungen att söka upp på Android Market. Visst hade det varit smidigt med en sådan lösning. Kräver ju dock nån sorts integration mellan App Store och Market, vilket inte finns på kartan.
   Ingen av tillverkarna vill väl att det ska vara för lätt att byta till en annan plattform? 🙂

   1. Jo, om bara bytet sker TILL tillverkarens egna plattform kan det nog falla i smaken. Tänk dig en android-app eller datorprogram, som du ger tillåtelse att kolla innehållet på ditt ituneskonto. Simsalabim, så är din nya android synkad!

    Och kanske tom Apple skulle godkänna en app som underlättar androidkunder att gå över TILL iOS? 😉

    1. Japp, jag förstår hur du tänker. Men tror du att Apple tillåter att tredjepartsapplikationer får titta på ditt Apple-konto och se vilka appar du har där, för att underlätta migration till annan plattform?
     Spontant känner jag att Apple aldrig skulle tillåta denna typ av intregration. Men visst hade det varit coolt!

     1. Hm, jag spekulerar ju lite, för kan ju inte hur arkitekturen är uppbyggd. Då hade jag gjort apparna själv. 😉 Lätt värda 7 spänn. Men, om man ger inloggningsuppgifterna till en app, hur skulle apple kunna stoppa en automatiskt inloggning och till gång till infon?

     2. Jag tror (och då gissar jag) att Apple endast tillåter inloggning till ditt Applekonto enbart från sina egna tjänster. Applekontot är heligt. Där finns all information om dig som är kopplad till Apple, komplett med kreditkortsnummer.

     3. Tja, du har rimligtvis rätt Jonas. En fråga; hur mycket av iTunes-synkningen ligger kvar på datorns hårddisk? Skulle det vara möjligt att läsa av med tredjepartsprogram i så fall?

     4. Ingen viktig data ligger väl lokalt om jag förstått det hela rätt, typ kontouppgifter osv. Fast i och för sig så ligger ju programfilerna för alla apps lokalt på datorn så dessa går ju att komma åt. Hm…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *