En titt på Thunderbolt.

I samband med att Apple presenterade en uppdaterad linje av sina MacBook Pro-modeller i torsdags, så introducerade man också den nya Thunderbolt-porten i Macfamiljen.

Thunderbolt är en I/O-teknologi från hårdvarutillverkaren Intel, utvecklad i samarbete med Apple. Tekniken har varit under utveckling länge och då gått under kodnamnet Light Peak. Men nu är den alltså klar och i samband med lanseringen, så valde Intel att byta namn på tekniken till Thunderbolt och dessutom ge Apple som datortillverkare exklusiv rätt till implementation av densamma fram till år 2012.

Vad är Thunderbolt?

Jo, Thunderbolt är den teknik som enligt Intel och Apple kommer att ersätta gränssnitten USB 3.0, FireWire och eSata, genom att ta det bästa från respektive gränssnitt och göra det ännu bättre. Den baseras på DisplayPort men också på PCI Express. Hastighetsmässigt så klarar Thunderbolt 10Gbps i vardera riktning, vilket gör den passande för flytt och streaming av stora datamängder. Positivt är också att man kan seriekoppla upp till sex enheter på en kedja utan att tappa prestanda. Vidare klarar Thunderbolt äver ”power over cable” för de enheter som vill dra nytta av att inte ha en extern strömkälla. Thunderbolt kommer också att framöver få stöd för optisk överföring av data, vilket den inte har idag. Men på så sätt känns den ändå rätt framtidssäker.

Hur ser kontakten ut?

Kontakten som Thunderbolt använder delas med Apples Mini DisplayPort, som har blivit en vanlig syn på Macdatorer de senaste två åren. I dagsläget har den bara stöd för elektriska signaler men kommer framöver alltså att utökas med stöd för fiberteknik. Dock går det inte att utöka en befintlig dator med Thunderbolt-funktionalitet i efterhand, utan denna krets måste sitta på moderkortet från start. Förutom att stödja alla stora kontakttyper för bildskärmar (såsom VGA, DVI, HDMI, DisplayPort och Mini DisplayPort) så kan du med hjälp av adapters ansluta dina befintliga USB- och FireWireanslutna tillbehör. Och inte nog med det. Thunderbolt hanterar också ethernet och fibernät med hjälp av adapters.

Vilket branschstöd har Thunderbolt?

Förutom att Intel och Apple pushar hårt för Thunderbolt, så finns det ett antal tillverkare som tillkännagivit att man kommer att lansera tillbehör och datorer som stöder tekniken.
Apple har ju som sagt exklusiviteten till Thunderbolt bland datortillverkare fram till nästa år men det finns ett antal namnkunniga hårdvarutillverkare som kommer att lansera tillbehör under året, som till exempel LaCie, Promise, Western Digital och Apogee. LaCie är faktiskt först ut med att lansera en extern hårddisk med Thunderboltkontakt. För att få upp prestandan så är den bestyckad med 2x250GB SSD-diskar istället för vanliga mekaniska diskar.

Sammanfattning.

Ska jag försöka mig på att sammanfatta mina första tankar kring Intels och Apples satsning på Thunderbolt, så verkar det vara ett utmärkt sätt att koppla in tillbehörsutrustning. Tänk dig själv att med en enda kabel in i din dator, koppla in bildskärm, extern hårddisk, nätverk och så vidare. Sjukt smidigt! Men det faktum att USB 3.0 har letat sig ut på marknaden och säkerligen fått en del att hoppa på det tåget, så kanske det tar ett tag innan Thunderbolt slår igenon. Det kommer ju heller inte den breda massan tillgodo ännu, eftersom Apple har exklusivitet som datortillverkare med stöd för tekniken fram till nästa år.

Vad känner du inför Thunderbolt? Verkar tekniken cool? Behöver du hastigheten? Vilka nackdelar ser du? Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

[youtube width=”560″ height=”349″]http://www.youtube.com/watch?v=njeqeuJe-Y0[/youtube]

Ovan: Intel visar Light Peak, tekniken som sedan döptes om till Thunderbolt.

Läs mer om Thunderbolt via länkarna nedan:

2 kommentarer

  1. Har beställt en av de nya Mac Book Pro, 15 inch, ska bli kul med thunderbolt tror jag. Snabbt kommer det att gå i alla fall!

    1. Det är bara att gratulera! MacBook Pro har just blivit ännu vassare.
      Kommer du att ha någon praktisk användning för Thunderbolt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *