HTC utmanar iPad med nya Flyer!

I ett blogginlägg häromdagen klankade jag ner rätt rejält på vad mobiltillverkaren HTC hade släpat med sig till Mobile World Congress i Barcelona i förra veckan. Vad jag däremot inte berörde alls, var HTC’s nya satsning på tablets. Det tänkt jag istället gå närmare in på i det här inlägget.

HTC Flyer heter enheten som HTC lanserade på MWC, utvecklad som ett direkt svar på Apples populära surfplatta iPad. Den är något mindre än iPaden, med en skärm på sju tum. Flyer drivs vid releasen av Android Gingerbread v2.4 med HTC Sense som överliggande gränssnitt.

En snabb titt på specifikationerna:

 • Processor: 1,5GHz single-core
 • Lagring: 32GB inbyggt minne med plats för SD-kort
 • Ramminne: 1GB
 • Mått: 195,4 x 122 x 13,2 mm
 • Vikt: cirka 415 gram med batteri
 • Skärm: 7 tum kapacitiv med 1024 x 600 upplösning
 • Uppkoppling: HSPA/WCDMA: 900/AWS/2100MHz. Quadband: 850/900/1800/1900, Bluetooth 3.0, Wi-Fi, Micro-USB
 • Inbyggd GPS
 • Sensorer: Ljussensor, gyro, digitalkompass
 • Kamera: 5 megapixel med autofokus på baksidan, 1,3 megapixel på framsidan
 • Standbytid: 820 timmar
 • Batteritid vid videouppspelning: 4 timmar

Tittar vi på siffrorna ovan så hittar vi en del intressant data. Processorn på 1,5GHz sticker definitivt ut, liksom ramminnet på 1GB. Vad man undrar är varför inte HTC valt att jobba med en dubbelkärning processor på 1GHz istället. Det sänker strömförbrukningen betydligt och ger bra prestanda, speciellt eftersom Gingerbread-releasen enligt uppgift faktiskt är optimerad för flera kärnor.

Batteritiden vid standby är bra – mycket bra. Snäppet bättre än iPad faktiskt. Men samtidigt höjer jag lite på ögonbrynen när jag läser att enheten bara klarar 4 timmar uppspelning av video innan det är dags för laddning igen.

Men något som inte ens nämns i specifikationerna är att HTC faktiskt levererar Flyer med en stylus. En penna!? Japp, 90-talet ringde och ville ha tillbaka sin inmatningsmetod! 🙂

Nä, skämt åsido så har HTC tillsammans med företaget N-Trig utvecklat en digitizer, eller batteridriven penna, som kan användas tillsammans med den kapacitiva skärmen på Flyer (även den bestyckad med teknik från N-Trig.) Och det här är faktiskt ganska intressant…

Både Android och HTC’s egna gränssnitt Sense är ju utvecklade för att styras med fingret, men här gör alltså HTC precis tvärtom. Varför det? Jo, det finns faktiskt en rätt bra tanke bakom det hela. För om du pekar med pennan på bildskärmen så kan du till exempel ta en skärmdump av skärmen som du sedan kan anteckna, rita eller markera ovanpå. En palett med olika färger, penslar och verktyg dyker diskret upp i nedre högra hörnet och vips så har du ett grymt bra verktyg för att ta anteckningar eller markera delar av en webbsida, ett interface, ett projekt eller kanske ett foto som du tagit med den inbyggda kameran.

Jag kan lätt se en målgrupp för detta. Designers av olika slag, till exempel. Det går dessutom utmärkt att göra röstanteckningar tillsammans med det du ritar, där du förklarar hur du tänkte när du tog anteckningen. Smart! Speciellt om man vill skicka iväg det till en mottagare.

Vidare har HTC vidareutvecklat andra programvaror i sin befintliga Sense-gränssnitt, att dra nytta av den nya pennan. Till exempel kan du använda den vanliga applikationen för anteckningar, och komplettera skrivna anteckningar med ritningar. Dessutom synkroniserar denna applikation med den populära molntjänsten Evernote. Smart!

Spontant känner jag spänning över hur HTC Flyer kommer att tas emot när den väl släpps under Q2 2011. Det lite mindre formatet och den lägre vikten än iPad står till dess fördel. Så även stylusen, vilken man inte ens behöver använda om man inte har det specifika behovet. Prestandan verkar på papperet riktigt bra, bortsett från batteritiden men i övrigt så ser Flyer ut att kunna knycka en och annan kund från marknadsledande Apple.

Vad tror du? Har HTC en vinnare på g?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *