Kommer Telltale Games att sabba The Walking Dead?

The Walking Dead blir datorspel! Denna glada nyhet nådde oss gamers igår.

Efter att först ha varit en populär zombie-följetong i serietidningsformat, blev The Walking Dead i höstas en älskad teveserie som under sin första säsong förgyllt sex veckor i teverutan. En uppföljande säsong är redan under planering och beräknas nå våra teveapparater under hösten 2011.

Ungefär samtidigt som säsong 2 släpps så planerar en spelutvecklare att släppa ett spel på temat. Som zombiefantast och stor älskare av George A. Romeros filmer i genren så skulle detta kunna vara en lyckans nyhet. Men i nästa andetag står att läsa att det är den amerikanska utvecklingsstudion Telltale Games som ligger bakom utvecklingen av spelet. Och det är ungefär där som jag börjar ana oråd…

Den som har lite koll på vad Telltale Games sysslat med de senaste åren, vet att företaget egentligen slog igenom med Sam & Max: Season One – en episodbaserad, fristående uppföljare på Lucas Arts gamla äventyrsspel. En köpt licens och ett förstört koncept, om du frågar mig. Och så har det fortsatt. Telltale Games har som affärsidé att erbjuda episodbaserade spel i taskig serieform av högst medioker kvalitet. Förutom att förstöra gamla fina minnen som Sam & Max, så har man gått lös med Tales of Monkey Island, CSI, Back to the Future och nu senast Jurassic Park – The game, som släpps inom ett par månader.

Gemensamt för de allra flesta av Telltales spel är att de karaktäriseras av ”tecknad” grafik. Mycket beroende på de spel man valt att jobba med, men även Jurassic Park och kommande The Walking Dead kommer att ha en tecknad touch över sig. Något som jag personligen inte gillar i den här typen av spel. Jag köper konceptet helt och hållet när det gäller gamla Lucas Arts-klassiker men inte när det gäller att göra spel på filmer och teveserier av den här kalibern. Jag inbillar mig att spelare vill ha en mer verklighetstrogen värld att skjuta zombies i. Eller?

Vidare hävdar jag att sättet som Telltale Games utvecklar spel på, känns framtvingat, stressat och billigt och att man i och med detta inte lägger tillräckligt med krut på story, kvalitet och innehåll. Bara på att få ut nästa episod så snabbt det går. Något som dem faktiskt har lyckats bra med då de släpper en episod i månaden för sina spelserier.

En intressant faktauppgift är att ett Telltales-spel normalt säljs i 200 000 exemplar, vilket inte imponerar direkt. Men med de utvecklingskostnader som företaget har så räknar man med att bara behöva sälja 100 000 exemplar av varje spel för att gå jämnt upp. Och det säger väl en del om kvaliteten?

Så därför är jag inte det minsta exalterad över att The Walking Dead skall bli datorspel. Jag ser dock gärna att Telltale Games motbevisar mig och ger oss ett hejdundrande zombieslaktarspel av hög kvalitet och klass, och inte en budgetrelease som man kan plocka upp ur reabacken efter en vecka.

Vad tror du? Ännu en förstörd spellicens eller faktiskt nåt att hänga i granen? Kommentera gärna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *