Samarbetet Nokia/Microsoft: ett tredje ekosystem eller bara flopp?

Det var igår morse som finska mobiltillverkaren Nokia och amerikanska mjukvaruföretaget Microsoft annonserade att man nu inlett ett samarbete kring en mobil plattform, något som man i pressreleasen hänvisade till som ”det tredje ekosystemet”.

Det tredje ekosystemet tros syfta till att konstellationen vill vara det tredje alternativet i slaget om användarna, som ju idag leds av Google med sitt Android och Apple med sin iOS-plattform. Dock har Microsoft/Nokia-samarbetet inte som ambition att vara det tredje alternativet på sikt, utan att vara det första – och enda, för mobila plattformar. En djärv satsning med andra ord.

Vi som följt Microsofts väg med den mobila plattformen Pocket PC, Windows Mobile och nu Windows Phone 7 vet att det har varit en brokig väg och att deras stora comeback på mobilmarknaden med just Windows Phone 7 uteblev. De var helt enkelt sist på bollen med ett operativ som kanske hade tagit marknaden med storm för några år sen. Inte idag. Nu är de hopplöst efter och med nedläggningen av Microsofts sociala mobil Kin färskt i minne, så undrade jag spontant om det inte var bättre för Microsoft att lägga när hela sin mobila verksamhet och syssla med sådant man är duktig på, nämligen företagsanpassade applikationer. Men på tok för mycket pengar har plöjts ner och alltför många huvuden skulle behöva rulla för att Microsoft skulle svälja den stoltheten.

Nokia å andra sidan är en av världens allra största och mest framgångsrika mobiltillverkare och är otroligt stora i Asien. Här i Sverige ser man inte längre speciellt många Nokiamobiler då de inte hängt med i smartphonemarknaden som tog ordentlig fart i och med att Apple släppte iPhone 3G och tillhörande App Store. Någonstans där gjorde Apple ett vägval efter ett ganska fatalt misslyckande med N-Gage och überdesignade modemobiler. Och då hittade man inte riktigt tråden igen. Så man koncentrerade sig på det man tidigare gjort bäst – featurephones. Och tappade samtidigt marknadsandelar på nordenmarknaden mot bland andra Sony Ericsson, Apple och senare HTC, Samsung och flera andra mindre tillverkare.

Så därför står de här nu, Microsofts CEO Steve Ballmer och Nokias CEO Stephen Elop (som förresten tidigare jobbat på just Microsoft) och skakar hand och hoppas på en ljusnande framtid för båda företagen inom segmentet där de ligger så hopplöst efter.

Marknadens svar på beskedet som samarbete blev att aktien dök med dryga 10 procent. Ett ras som gör att aktien tappat 73 procent av sitt värde sedan januari 2008. Så frågan är egentligen om detta är räddningen för Microsoft och deras Windows Phone 7? Nokia står själva stabilt sedan tidigare, men det som oroar mig här är att de väljer Windows Phone 7 som primärt operativsystem i sina mobiler, före sin egen gamla trotjänare Symbian. Blir detta ännu en spik i kistan för de båda tillverkarna?

Vad är dina spontana tankar kring samarbetet mellan Nokia och Microsoft? Bra eller dåligt? Kommentera gärna!

Läs mer om samarbetet hos:

3 kommentarer

  1. Jag är en av de människor som inte haft en Smartphone, likt iPhone, tidigare. Det är ju först nu 2010/2011 som den marknaden exploderar, som jag förstått det. Skaffade nyligen en N8 och är eld och lågor för min nya touchmobil. Därför tycker jag en kombination av Nokias hårdvara och Microsofts mjukvara verkar mycket intressant i framtiden. Och eftersom N och MS nu kommer ha några mellanår, så njuter jag av min N8 så länge och när det är dags att köpa ny mobil, så lutar det skarpt åt en Nokialur med WP7. För jag antar att WP7 kommer förbättras rejält under den nya utvecklingsfasen som nu stundar. Det hoppas jag i alla fall. Men samtidigt är jag ingen fanatiker och skulle N och MS misslyckas får man väl titta på nån Android- eller iOS-lur itället…

    1. Hej Felix,
      Jag håller med dig om att Nokia gör bra lurar, rent hårdvarumässigt. Däremot har jag inte mycket till övers för Symbian och inte heller deras designval när det gäller lurarna. Men dem håller hög kvalitet i alla fall!

      Microsoft har ju haft en erkänt svår start för Windows Phone 7, vilket gör att jag drar öronen åt mig. Frågan är hur bra det blir på en Nokialur. Jag ser hellre att man jobbar vidare och släpper Windows Phone 8 som kanske kan ge Android och iPhone en match.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *