En månad med Android: en iPhone-ägare talar ut!

Jag trodde knappt ens själv att det skulle kunna hända – att jag som en inbiten iPhone-ägare sedan 2008 nu aktivt och av egen fri vilja försöker slita mig fri från iOS och istället installera mig i Android.

Det här är min historia…

iPhone 3G.

Det hela började en regnig julinatt 2008. Den natt då Telia slog på stora trumman och exklusivt släppte den första iPhonen i Sverige – iPhone 3G. Som nybliven Apple-frälst (köpte u min första Mac mini året innan) så stod jag givetvis i kön och lämnade butiken runt tretiden på natten med ett leende som kunde lysa upp hela Göteborg. Jag var i himlen – och det var bara början!

HTC Hero.

Jag levde som nöjd iPhone-ägare och förespråkare för densamma i drygt ett och ett halvt år, fram till december 2009 då jag fick upp ögonen Android såpass att jag beställde en HTC Hero. Android-versionen som satt i telefonen då hette 1.5 och var långt ifrån så slipad och funktionsrik som dagens version, men den gav mig ändå en positiv upplevelse – under en kort tid.

Efter ett tag började gränssnittet kännas segt, speciellt i samband med uppdateringen till Android 1.6. Den hade dock sina ljuspunkter i form av widgets och gratis applikationer men helhetskänslan drog ner betyget och jag återgick snart till min iPhone 3G och nöjd Apple-förespråkare.

iPhone 4.

Sommaren 2010 tog jag ytterligare ett steg på min redan inslagna väg genom att importera nya iPhone 4. En lur med oöverträffad skärm och en enorm kvalitetskänsla. Allt som var bra med iPhone 3G blev genast mycket bättre och jag var återigen en nöjd iPhone-användare utan någon som helst vilja att vilja titta tillbaks på Android.

Så blev det höst… Och jag började återigen få upp ögonen för Android igen. Froyo (Android 2.2) släpptes och efter man hade fått klämma på Kottkrigs Nexus One och Tommies HTC Desire (och senare även Nexus S) så blev man grymt sugen på att uppgradera tjänste-Heron till något vettigt.

HTC Desire HD.

I februari 2011 blev det därför en HTC Desire HD som tjänstetelefon. Och efter att ha burit med mig två telefoner dagligen sedan 2008 så började jag för första gången att lämna min kära iPhone hemma, för att helt koncentrera mig på min nya Android-nalle och verkligen ge den en ärlig chans. Och nu, efter att jag har ägnat en hel månad till Android så är det dags att sammanfatta om den faktiskt kan ersätta en iPhone för en sån inbiten Apple-nörd som jag.

Apple iPhone 4 vs. HTC Desire HD – en teknisk jämförelse.

Klicka ovan för att se en större bild

En praktisk jämförelse.

Baserat på de funktioner i mobilen som jag värdesätter och använder dagligen så skall jag försöka mig på att jämföra dem efter bästa förmåga. Jag kommer också att lyfta fram en del för- respektive nackdelar för båda telefonerna.

Musik.

Jag lyssnar mycket på musik i min telefon, och när jag gör det så är det Spotify som gäller. Spotify-klienten för både iOS och för Android bjuder på samma funktioner så detta har inte varit något problem för mig vid bytet till Android.

Navigation.

Eftersom jag kör mycket bil och ofta på okända vägar så är en bra navigator viktig för mig. På iPhonen har jag i flera års tid kört Navigon som jag varit mycket nöjd med. Denna finns även till Android och även om den inte är lika välputsad som iOS-versionen så duger den verkligen för att ta mig från punkt a till b. Inga problem här heller alltså!

E-post, kalender och kontakter.

I mitt jobb är jag beroende av att alltid vara synkroniserad, och kopplingen till vår interna Microsoft Exchange-server har funkat ypperligt från min iPhone. Den har synkat kalender, kontakter och flera mailkonton utan fördröjning. Det funkar dessutom minst lika bra i Android, även om jag personligen inte gillar mail-appen och kalendern lika mycket som dem i iPhonen. Men funkar gör det.

Kamera.

Jag tar ganska mycket kort med min mobil, mest för att lägga upp på Twitter. Den inbyggda kameran i iPhone 4 är bra, till och med bättre än den i Desire HD. Framförallt är den snabbare på att ta kort, vilket är otroligt viktigt. Här blev jag alltså lite besviken på HTC.
Att Desire HD inte har en framåtvänd kamera stör mig dock inte så mycket eftersom jag inte varit någon flitig användare av vare sig FaceTime eller videosamtal via Skype.

Foto-appar.

På App Store finns en otrolig mängd foto-apps till iPhone. Bland mina favoriter hör Hipstamatic och Instagram. Ingen av dessa finns ännu på Android Market och jag tvingas leva med det näst bästa – den inbyggda kameran och utsökta Vignette. Inte alls lika bra, eller trevliga gränssnitt men det funkar när man vill twittra ut nån kul bild. En klar fördel för Android är det inbyggda stödet att dela bilder med i princip alla installerade tredjepartsapplikationer som stöder bilduppladdning.

Sociala applikationer.

Jag är en stor förbrukare av sociala applikationer (utom Facebook då, som jag konsekvent ratar) och glädjande nog så finns både Twitter, Gowalla, WhatsApp, Glympse och Skype i bra versioner även till Android. Dessutom är integrationen med operativet långt mycket bättre än i iOS vilket bara är till fördel. Vad jag eventuellt skulle kunna kommentera som en nackdel är att notifieringarna inte är lika tydliga som i iOS – men det är väl en vanesak.

De ovan nämnda kategorierna är de främsta jag använder på min mobil, förutom att ringa och sms’a då. Traditionell mobilsurf ägnar jag mig knappt åt överhuvudtaget. De webbtjänster jag normalt använder har API’er mot apps som gör att jag hellre använder dessa. Dock finns det ett par andra områden som jag gärna vill belysa, nämligen gränssnitt, utbud, kvalitet och helhetskänsla.

Gränsnitt.

Om man jämför det grafiska gränssnittet i Android mot det iOS så är det skrattretande att Google fortfarande är så långt efter. Visst, HTC Sense lyfter väl i viss mån gränssnittet men steget är ändå ofantligt långt till Apple som ju verkligen lyckats med att skapa något intuitivt som känns genomtänkt, hänger ihop och beter sig likadant i vilken app du än startar. Föredömligt enkelt och enhetligt. Visserligen på bekostnad av strama designriktlinjer men mycket mer estetiskt tilltalande. Klar fördel för Apple där.

Utbud.

Om man skall ge sig på att jämföra utbudet av appar mellan iOS och Android så finns det åtminstone en viktig skillnad. Android tillåter appar som integrerar med operativsystemet medan Apple inte tillåter sådana. Ett bra exempel på detta är om jag tar ett kort med en foto-app i Android och väljer att ”dela” fotot så får jag upp en lista över mina installerade tredjepartsapplikationer som klarar av att dela fotot, till exempel Twitter, Flickr, WhatsApp, Gmail och så vidare. I iOS får man istället starta den app man vill använda och sedan hämta in det redan sparade fotot. Öppenheten i Android är verkligen oslagbar!

Därför är utbudet av appar väldigt varierat mellan de bägge plattformarna. Dock finns många av de allra mest populära apparna i versioner för både iOS och Android även om iOS-versionerna generellt håller något högre kvalitet i både utseende och stabilitet.

Kvalitet.

Om man skall titta närmare på iPhone 4 vs. Desire HD ur ett fysiskt perspektiv så kan vi börja med att beröra byggkvaliteten. iPhone 4 må vara kantig i sitt utförande och glaset som täcker dess hela fram- och baksida gör den skör och hal men den har en otrolig kvalitetskänsla! Ingen plast så långt ögat kan nå och inga lösa luckor som gnisslar. Bara glas och aluminum i en skön symbios! Desire HD däremot har helt klart en plastigare framtoning med två luckor som kan öppnas på baksidan. Den känns dock väldigt solid och styv i konstruktionen och den ligger bra i handen eftersom baksidan är något skålad och lite gummiaktig, vilket höjer friktionen avsevärt.

Vi kan också notera att HTC har valt att sätta hörlursuttaget på undersidan luren medan Apple av tradition har det på ovansidan. En smaksak kanske, men jag föredrar personligen när det sitter på ovansidan.

Helhetskänsla – en summering.

Väger vi samman allt jag sagt om de båda telefonerna så är saken klar. HTC Desire HD slår inte Apple iPhone 4 på fingrarna när det gäller helhetskänslan.

Det märks verkligen att Apple står för både hård- och mjukvara och allt funkar så otroligt bra ihop. iPhone 4 är givetvis en premiumlur som kostar dig i runda slängar 6000 kronor medan HTC Desire HD går loss på något mer än halva den summan. Därmed inte sagt att man på något sätt får en dålig eller ens medioker – nej. HTC Desire HD är en otroligt kompetent telefon. Den är snabb, den stora skärmen är en fröjd för ögat även om den inte håller samma höga upplösning som iPhonens Retinadisplay. Ytterligare några fördelar med HTC är möjligheten att bygga ut minnes med minneskort och att man kan byta ut batteriet om det skulle behövas.

Helhetsupplevelsen är klart bäst i iPhone 4 men Desire HD och framför allt Android bjuder på så många bra funktioner och finesser som man saknar i sin iPhone, vilket gör att Android i dagsläget spöar iOS rent funktionsmässigt. Synd bara att Google hamnat på efterkälken med gränssnittet. Får vi ett lyft där så är Android den självklara vinnaren – på rätt hårdvara.

Jag kommer att stanna kvar hos Android. Jag gillar möjligheterna. Jag gillar öppenheten och valfriheten att göra som jag vill med min telefon. Men jag saknar helhetskänslan. Synd att man kan inte få allt.

16 kommentarer

 1. Måste också vädra tankarna lite med en kommentar angående Android mot iOS. Stod i en Tele2 butik ungefär 30 minuter med en Incredible S. Det var lite annorlunda men överlag var det en bättre telefon vid sida om min 3GS. Personligen tycker jag iPhone 4 är hemsk att hålla i. Kanten vid sidorna är hemsk. Just att 3GS:en är rundad är skönt tycker jag, Incredible S:en påminde mycket om den känslan. Jag ska göra som så att vänta till efter iOS 5 har presenterats. Om nu inte Apple väljer att uppgradera mer nya ”riktiga” funktioner så tänker jag nog köra över till Android nästa gång det vankas en ny telefon.

  PS: Är grymt ICKE påläst inom Android. Måste plugga på här känner jag..

  1. iPhone 4 är verkligen speciell i sin utformning och den passar helt klart inte alla. Men jag gillar formen skarpt – dessutom känns den väldigt robust och välbyggd, vilket inte är minst viktigt.

   Därför skall det samtidigt bli spännande att se vad Apple har för ess i rockärmen inför WWDC ’11 då nästa förmodade iPhone, och iOS, presenteras. Hänger de inte med den här gången så lär de tappa en bra bunt med användare till Android. Igen.

 2. Kul reflektioner! Jag trodde själv jag ville ha Android, för öppenhets skull. Men när iPhone 4 kom förträngde jag det, och föll pladask för retina, glas och stål!

  1. Tjena Lasse!
   Ja, iPhone 4 är lätt att älska. Finishen och den läckra skärmen skriker fullkomligt -SE PÅ MIG! Och med all rätt – för jag kan inte tänka mig en telefon som är snyggare än iPhone 4 just nu.

   Men insidan… Det är en helt annan femma.

 3. Hej!

  Jag hade en iphone 3gs – sedan köpte jag just en desire hd och. Hade den i en månad eller kanske två, innan jag gick tillbaks till min iphone igen. Android och jag fungerar inte riktigt på samma sätt, kändes det som, och jag blev aldig riktigt klok på oset. Men, det är väl lite så, man är olika.

  En sak jag inte tror jag såg i din utsökta artikel var batteritider, desire hdn har ju minst sagt begränsad batteritid. Det var många dafar därmden inte klarade sig en dag, utan att jag tyckte att jag använde den speciellt mycket…

  Tack för trevlig läsning,
  ::David

  1. Hej David!

   Jag hade lite samma känsla när jag fick min första Android-telefon, en HTC Hero, i december 2009. Jag kom inte riktigt överens med OS’et som mest kändes segt och ”annorlunda” mot iPhonens klockrena och logiska upplevelse.

   Nu är jag däremot beredd att ändra min uppfattning. iPhone är fortfarande en riktigt bra telefon, men när man väl suttit med en Android i näven ett tag och sett vilka möjligheter som systemet ger – då vill man inte gärna gå tillbaks till ”stängda” iOS.

 4. Men för oss business customers så saknar väl Android fortfarande en inbyggd VPN klient? Så att man får sitta och jiddra med 3:de partare och ta hänsyn till vilken OS version som ligger i luren.

  Eller har det hänt saker där? Någon som vet?

  1. Hallå Jockeman!

   En snabb titt i Inställningar visar att Android (version 2.2) i alla fall har inbyggt stöd för PPTP, L2TP, L2TP/IPSec PSK och L2TP/IPsec CRT – alltså samma stöd som finns inbyggt i iOS.

 5. Magnus, det ju trist med det låsta iOS. Tröttnar jag på det blir det nog jailbreak före Android. Har du testat att jailbreak? Har du jämfört jailbreak mot Android?

  1. Jag har faktiskt bara jailbreakat min iPhone 4 en gång, mest för att kunna använda den excellenta aktiva bakgrunden Typophone. Men jag kände mig lite smutsig så jag plockade bort jailbreaket igen efter ett par dagar! 😀

 6. Hallå Magnus!

  Jag köpte min HTC Desire HD i januari och tyckte redan från början att den var lite seg och dålig batteritid men det var väl ok tyckte jag för man sitter ju gärna och pillar och leker med den i början, men för några veckor sedan så var batteritiden nere på ca 6-7 timmar och det är ju lite dåligt. Det blev till att knalla tillbaka till NetOnNet och lämna in den tänkte jag, men här kommer det roliga, dom tittade på telefonen och sa att du får en ny utan att tveka, och det allra lustigaste var att när jag köpte den så kostade den 4990:- och nu var priset nere på 4490:-, och vad händer då tror ni, jo jag fick inte bara en ny telefon utan också ett tillgodokvitto på 500:-. All heder åt både Android och NetOnNet.

  1. Hallå Svedjeborn, din gamle räksmugglare!
   Jag var medveten om batteriproblematiken när jag skaffade min Desire HD. Den stora skärmen gör sitt till för att verkligen suga ur batteriet. Så jag laddar den varje natt, eller när jag kommer till jobbet – lite beroende på hur mycket jag pratar. Men jag upplever ännu så länge (efter en månad) att det åtminstone räcker att ladda den en gång per dygn.

   Men det verkar som att du fått ett defekt batteri eller en defekt telefon, för den skall ju absolut hålla mer än 6-7 timmar om man inte streamar film på den hela tiden. Tur att det löste sig på bästa sätt! 🙂

 7. Jodå, nu behöver jag inte ladda mer än en gång per dygn heller, och denna telefonen är mycket snabbare, den är inte det minsta seg. Och på tal om räkor, det vore inte så dumt med ett par kalla till, eller hur? 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *