Här är iPad 2!

iPad 2 är ett faktum! Klockan 19.00 svensk tid ikväll stod lite överraskande Apples vd Steve Jobs på scen i Yerba Buena Center i San Francisco och berättade om hur bra det går för Apples iPadförsäljning. Så sent som för en vecka sedan så gick skvallerpressarna varma med nyheten om att han var döende, men käre Jobs visade ändå god vigör och strålade ikapp med strålkastarljuset som riktades mot hans dock tunna lekamen. Som alltid iklädd blåjeans, svart polo och sneakers. Bara det lär väl få aktien att stiga?

Men Jobs klädsel var väl kanske inte det mest intressanta ämnet för kvällen. Det fanns ju ändå någonting som hängt i luften länge nu, och som faktiskt materialiserade sig – nämligen iPad 2!

iPad 2 är givetvis uppföljaren till förra årets succétablet iPad. Den har förbättras på många punkter och jag tänkte titta lite närmare på några av dem.

Ny processor.

iPad 2 kommer med en Apple A5-processor på 1GHz med dubbla kärnor och är upp till dubbelt så snabb som A4-processorn i iPad, men med bibehållen batteritid på tio timmar.

Ovanpå detta har man utrustat iPad 2 med ett ännu vassare grafikchip som är upp till 9 gånger snabbare än sin föregångare. Nio gånger!? Det är vansinnigt mycket!

Dubbla kameror!

iPad 2 har också, precis som läckta bilder och rykten förutspådde, försetts med dubbla kameror. En HD-kamera på baksidan och en VGA-kamera på framsidan. Den sistnämnda kan användas med videochattprogrammet FaceTime eller Photo Booth som båda nu fått flytta in i iPad. Rimmar dock lite illa med att Apple just uppdaterat kamerorna på MacBook Pro till HD-upplösning och släppt en ny version av FaceTime för Mac som hanterar den högre upplösningen. Nåväl. Baksideskameran används med fördel för att ta kort eller filma och sedan redigera i iMovie, en app som också blir tillgänglig för iPad 2!

Bildskärm.

Vi fick ingen retinadisplay som en del envisa rykten gjort gällande, utan skärmen är densamma som i iPad, alltså en 9,7 tums skärm med IPS-teknik och med upplösningen 1024×768.

Gyroskop.

Apple har också låtit gyroskopet från iPhone 4 flytta in i iPad. Inte helt oväntat. Gyrot gör det möjligt att känna av rörelser på tre axlar, vilket har utnyttjats (om än sparsamt) till förstapersonsshooters på iPhone där du rör telefonen åt vänster, höger, upp eller ner för att sikta. Samma sak finns alltså nu i iPad 2.

Minne och lagring.

iPad 2 släpps i 6 varianter, precis som föregångaren. 16GB Wi-Fi, 16GB Wi-Fi/3G, 32GB Wi-Fi, 32GB Wi-Fi/3G, 64GB Wi-Fi och 64GB Wi-Fi/3G. När det gäller ramminnet i iPad 2 så har jag inte fått bekräftat om man utökat från de 256Mb som satt i föregångaren. Uppgifter tyder på 512Mb men jag är inte säker ännu.

Portar och reglage.

Det blev ingen Thunderbolt-port eller ej ens en Micro-USB port på iPad 2. Det var nästan väntat men istället behåller man sin 30-pin kontakt, som nu också levererar HDMI-ut. I övrigt ser reglagen ut som tidigare, och med samma placering. Högtalaren har dock fått flytta sig en liten bit och även fått en mer framträdande roll. Inte helt otroligt att nya iPad 2 presterar bättre även rent ljudmässigt.

Mått och vikt.

Apple verkar ha tagit till sig av kritiken som riktades mot vikten på den första iPaden. iPad 2 har man lyckats krympa vikten med hela 15 procent, ner till 601 gram. Den är också hela 33 procent tunnare än sin föregångare. Till och med tunnare än iPhone 4, vilket inte säger så lite.

Mjukvara.

Nästa version av iOS, version 4.3 lanseras i samband med att iPad 2 släpps. Den adderar Photo Booth och FaceTime (enbart iPad 2) och dessutom så kommer en ny universell version av iMovie och även GarageBand göra entré på plattformen. Inget nytt om iOS 5, vilken vi förmodligen får vänta på till WWDC i juni.

Tillgänglighet och pris.

Här var enligt mig kvällens största överraskning: iPad 2 är tillgänglig i butik (fem största länderna i första vågen) den 11 mars – alltså redan om nio dagar. Vi svenskar behöver bara vänta tills den 25 mars innan iPad 2 skall finnas till försäljning och 24 övriga länder. Otroligt snabbt jobbat, och en välbevarad hemlighet. Och inte minst – en otroligt positiv för hugade spekulanter!

För att inte göra saken sämre så meddelar Apple att priset för iPad 2 kommer att vara detsamma som för föregångaren, alltså med ett ingångspris på 499 dollar för 16GB Wi-Fi. Dessutom släpps den förutom i svart, även i en vit version. Från dag ett dessutom! 😉

Spontana tankar kring Appleeventet i allmänhet och iPad 2 i synnerhet.

Först och främst var det ju jättekul att se Steve Jobs på benen och på scenen igen. Det gör onekligen mycket för företagets image och aktiekurs, att han verkligen står där och levererar sin keynote Apples kanske största lansering i år. Synd dock att Apple valde att inte livesända hela evenemanget på sin webb, som vi nu vant oss vid att de gör. Speciellt när det ändå är en såpass stor uppdatering man presenterar.

När det gäller huvudnumret, iPad 2, så kändes det som en ganska väntad uppdatering rent hårdvarumässigt. Den fick dubbla kameror, gyro, bättre prestanda och en tunnare profil – allt till samma pris som sin föregångare. Jag vet spontant inte om jag tycker att den är snyggare än iPad (som för övrigt är ruskigt snygg.) Den är bara annorlunda.

Apples nya Thunderbolt-kontakt har det talats om en del den senaste tiden då den gjorde sitt intåg på MacBook Pro-serien häromveckan. Trodde länge att Apple skulle skippa sin standardport på iPad 2 och sätta in den här istället, men så blev inte fallet.

Tittar vi på mjukvarusidan så var det en stor besvikelse att Apple inte förhandsvisade iOS 5, utan bara features från annalkande version 4.3. De har säkert sina skäl till att inte visa vad de jobbar med, men jag känner att Apple håller på att tappa alltför mycket mark till Google Android 3.0 (Honeycomb) på tabletmarknaden och att man inte visar att man faktiskt jobbar på något nytt som får folk att stanna kvar. Hårdvarumässigt är det bra men iPad 2 med iOS 4.3 känns lite som att sätta en ny datummärkning på gammal köttfärs. Samma saker som rör ju sig på skärmen, oavsett iPadversion, typ. Så för egen del så känns det som att jag kommer att hoppa över iPad 2 och invänta nästa stora release som jag hoppas tar produkten vidare. Jag äger ju sedan tidigare en iPad (köpte den vid släppet i april 2010) och är grymt nöjd med den. Samma mjukvara i ny förpackning gör mig inte lyckligare. Bara fattigare.

Vidare på mjukvarufronten så hade jag förhoppningar på att Apple skulle annonsera ut MobileMe som gratistjänst, eller i alla fall erbjuda ett gratis alternativ till dagens betalversion. Inget sånt. Inte heller tittade man till iTunes (mer än uppdateringen till version 10.2 som ju krävs av iPad 2.)

Jag hade små förhoppningar att man skulle erbjuda synk av apps m.m. över Wi-Fi. Men icke. Det verkar som att vi får leva med iTunes i sin nuvarande form, i alla fall tills den dagen då iOS 5 släpps. Då finns det möjlighet att man faktiskt ser över hela sitt ekosystem med App Stores, iTunes, iTunes Store och MobileMe.

Vad känner du för iPad 2?

Baserat på det du vet om iPad 2 och det som jag diskuterat i det här inlägget, vad känner du inför iPad 2? Är det köpläge, osäkert eller hoppar du över? Vad tycker du om den nya hårdvaruspecifikationen och den förändrande designen? Förväntade du dig någonting mer på mjukvarufronten. Kommentera gärna och håll diskussionen levande! Det är alltid kul att få andra personers åsikter kring Apples produkter och tjänster.

Läs mer om iPad 2:

Uppdatering 2011-03-03, 06:48

12 kommentarer

 1. Riktigt bra sammanfattat, Magnus! Speciellt då jag totalt glömde bort presseventet igår kväll.

  Det låter ju som en stor uppgradering om man jämför den med dess föregångare. Men det här med iOS 4.3, kommer man inte kunna uppdatera det till 5.0 när det släpps? Det känns ju lite, som du säger, som att man pressar i mycket prestanda men behåller trots det den gamla mjukvaran.

  Härligt att Steve Jobs orkade ta sig upp på scenen, inte direkt väntat med tanke på de senaste sjukdomsryktena, som du ju nämner.

  Personligen känner jag ju en ganska stor gnutta köpsug för iPad 2. Speciellt om den ändå kommer ligga på samma pris som iPad gör idag. Älskar hur Apple gång på gång lyckas överraska med att hålla samma priser som tidigare produkter och även hålla en snabb leverans. Tänker då på när iPod Classic utannonserades för en väldans massa år sedan och detsamma har ju varit när du utannonserat nya versioner av iPod Touch. 🙂

  1. Tack Geccod!
   Det är faktiskt en hyfsat stor uppgradering rent design- och hårdvarumässigt trots allt. Även om de nog mest kände sig tvingade att göra den.

   Jag förutsätter dock att iOS premiärvisas senast på WWDC i juni(?) och att vi får en release av den versionen under hösten. Inget tyder på att den i så fall inte skulle bli tillgänglig för både iPad 2, iPad och även iPhone 4. Ser dessa tre som en självklarhet för plattformen.

   Det mest intressanta är förstås vad den kommer att innehålla för att möta trycket från Android…

 2. EDIT: Tänker då på när iPod Classic utannonserades för en väldans massa år sedan och detsamma har ju varit när man utannonserat nya versioner av iPod Touch. 🙂

 3. Jag misstänker att dom kände sej tvingade att lansera den över bred front tidigt eftersom försäljningen av den gamla förmodligen kommer dala ganska rejält från och med idag. Tror också det kan vara en av anledningarna till att dom inte uppgraderade skärmen. Stora retina skärmar är fortfarande dyra och för att få ut nya paddan på bred front hade dom behövt starta tillverkningen redan i slutet av förra året. tror helt enkelt inte leverantörerna av skärmar (läs samsung) är mogna för det än.

  1. Du har en poäng där, Walle.
   Så fort Apple presenterar en ny pryl så försöker alla, både butiker och privatpersoner, att kränga av det man har i gamla modeller. Ingen vill köpa gårdagens Applepryl till fullpris.
   Jag kunde dock ha ätit upp min hatt (om jag hade haft någon) på att Apple inte skulle släppa iPad 2 förrän till påsk. Verkade vettigt att de skulle hålla samma releaseschema som man hållt med iPhone sedan 2007.

   Retinaskärmar är precis som du är inne på, på tok för dyra i den storleken. Men ryktena har ju gått varma och många har ju förstås önskat sig en riktigt högupplöst skärm på nästa iPad. Men förhoppningsvis förbättras tekniken och komponentpriserna sjunker – och då kanske vi får se en högupplöst display i en kommande modell.

 4. Hade 2:an fått retina hade jag köpt den direkt. Känns som grafikprestandan är lite overkill för skärmen, för 1:an är ju knappast dålig. Nä, nu funderar jag snarast på att köpa 1:an i stället, som de sänkt med 1000 kr, i väntan på 3:an. Men eftersom jag ska till USA snart kanske jag inte kan låta bli en 2:a, med tanke på dollarkursen. 😉
  Finns något problem med att köpa i USA. Laddaren kanske. Något annat att tänka på?

  1. Tjena Lasse!
   Jag köpte, som du kanske vet, min iPad i USA (under releaseveckan i april 2010). Det enda som man behöver tänka på är att den medföljande laddaren har USA-plugg, men pluggen är ju utbytbar så har du en iPhone till exempel, så kan du byta ut själva stickkontakten och behålla adaptern.

   Så nej, egentligen är det inget att tänka på. Eller jo, packa upp din nya iPad 2 ur fodralet om du köper den i USA, så slipper du betala tull för den! 😀

   1. Bra tips! Jag får väl kasta orginalförpackningen överbord, så iPaden verkar begagnad. Synd, för jag tom gillar förpackningen. Nördigt? Fast med dagens dollar kanske inte ens det behövs. Var går gränsen? Billigaste iPaden börjar i dagens valuta på 3200 kr i USA!!! Eller tillkomer det någon USA-moms på sajtpriset?

    1. Det tillkommer skatt på alla priser som visas på sajten. Lite beroende på vilken stat du besöker så är momsen mellan 0-10 % har jag för mig. Köper du den billigaste iPad 2’an så lär du komma undan. Men för de dyrare modellerna blir det nog värre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *