Microsoft dröjer med tablet-OS.

Enligt en artikel på IDG.se häromdagen så kommer Microsoft under nästa år att lansera sitt nya operativsystem för pekplattor – en ren konkurrent till Google Android och Apple iOS.

Rent spontant tycker jag att Microsoft här är aningen sent in i matchen. Apple satte ribban under Q2 2010 genom att lansera iPad. Intresset blev enormt och man lade grunden för en helt ny  marknad av surfplattor. Andra tillverkare följde efter och redan innan årsskiftet 2010-2011 så hade några enstaka Androiddrivna pekplattor redan hittat ut på marknaden.
Apple har precis lanserat iPad 2 och i andra lägret har Google just börjat pusha ut Honeycomb eller Android 3.0 som det heter, vilket är speciellt anpassat för dessa lite större skärmar. År 2011 spås alltså bli genomslagsåret för surfplattor och branschanalytiker räknar med att över hundra modeller skall lanseras i år och att försäljnings skall uppgå till 43 miljoner enheter. Men borta i Redmond sitter Microsoft och filar på ett nytt operativ som inte kommer ut förrän nästa år? Då lär de, förutom att slåss mot en väl upparbetad och etablerad marknad som domineras av Android och iOS även få slåss mot HP och deras webOS.

Det  är givetvis för tidigt att räkna ut Microsoft som en storspelare på tabletmarknaden men klart är att de är på tok för sent ute med sin utveckling. Ett sådant operativsystem borde ha funnits ute i samband med att man släppte Windows Phone 7 i höstas, för att överhuvudtaget ha någon chans att skapa sig en bra grund inför 2011 – året då allt verkar hända. Med lanseringen av Zune, Kin och den inte helt övertygande releasen av Windows Phone 7 så är jag i dagsläget skeptiskt till att Microsoft kan tillföra något stort för tabletmarknaden under 2012. Möjligtvis integration mot sitt företagssegment – jag tänker då på koppling mot Windows Server, RDS, Reporting Services och så vidare.

Vad tror du om Microsofts chanser på tabletmarknaden under nästkommande år?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *