Din iPhone lagrar positionsdata.

Apple har de senaste dagarna fått utstå hård kritik sedan det blev känt att operativsystemet iOS 4 lagrar positioneringsdata från iPhone och iPad 3G.

Upptäckten är i sig inte ny, utan har varit känd i ungefär ett år. Men det hela blev allmänt känt när de båda forskarna Pete Warden och Alasdair Allan snubblade över den okrypterade databasfilen consolidated.db i rootkatalogen på iOS 4. Filen innehåller tidsstämplar och koordinater – data som verkar samlas in ungefär 100 gånger per dygn från iPhonen eller iPad 3G. Det som förvånar mer är dock att denna fil överförs till din dator varje gång du synkroniserar din iOS-enhet och att filen då ligger helt öppen, för vem som helst att komma åt. Förvånande är också att data inte raderas ur filen utan all positioneringsdata loggas, vilket betyder att det i efterhand går att övervaka en iPhone och se var och när enheten har befunnit sig på en specifik plats. Ända sedan den dagen då iOS 4 installerades.

För att visa detta skapade de båda forskarna open source-verktyget iPhoneTracker som extraherar data ur den lokala databasfilen och visar upp positioneringsdata och tidsstämplar på en världskarta. Nu blir allt väldigt tydligt och man inser snart att om ens dator eller iPhone hamnar i fel händer så finns all denna data tillgänglig.

”Är detta lagligt?”

Diskussionerna har gått heta kring lagligheten i detta. Många påstår att Apple inte får lagra denna typ av information, åtminstone inte utan att fråga användaren. Men gräver man lite i tjänstevillkoren för iPhone så hittar man faktiskt en paragraf som ger Apple rätt att lagra positioneringsdata. Och avtalet har ingåtts i samband med att iOS 4 installerades och togs i bruk.

Nu är det inte heller så att denna information överförs till Apple i något läge, utan den finns enbart tillgänglig lokalt på din iPhone och den dator du synkroniserar din enhet med. Dock är det väldigt klantigt av Apple att inte se till att denna data är krypterad som standard, vid överföring till datorn – om den nu måste finnas där.

Kolla gärna in det här klippet där de bägge forskarna går igenom sin upptäckt.

[youtube width=”560″ height=”349″]http://www.youtube.com/watch?v=GynEFV4hsA0[/youtube]

Läs vad andra har skrivit i ämnet:

Ladda hem iPhoneTracker till din Mac och testa själv:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *