Duke Nukem whatever!

Det har kallats världens mest försenade spel och har dragits med årliga förstaplaceringar i titeln om årets vaporware. Det har varit under utveckling i 14 år och releasedatumet har hela tiden varit ”When it’s done!”

Jag talar förstås om förstapersonsshootern Duke Nukem Forever. Mannen med snagget och den feta ciggen i mungipan som givit dräpande oneliners ett ansikte. Mannen som är en finne i röven på alla utomjordingar och ett flugpapper för världens alla storbystade blondiner. Han som stoppar dollarsedlar i trosorna på dansanta kvinns med ena handen och samtidigt ledigt mejar ner en hord argsinta och muterade vildsvin med en minigun i andra näven. Killen som räddar världen med en välriktad pungspark men ändå inte ser skillnad på en röv och ett fejs. Behöver jag egentligen fortsätta?

Vid det här laget vet nog alla som inte levt under en sten det senaste decenniet vem Duke Nukem är. Spelet annonserade ursprungligen 1997 av anrika utvecklingsstudion 3D Realms som år 2009, efter ungefär 3219 utlovade och passerade releasedatum, drabbades hårt av den ekonomiska nedgången. Såpass hårt att man var tvungen att lägga ner produktionen av den, vid det här laget, sedan länge utskrattade speltiteln Duke Nukem Forever.

Platt fall eller stenhård käftsmäll?

Duke Nukem Forever må vara hypat och fans har jublat åt de fåtal årliga skärmdumpar som släppts sedan 1997. Spelet har visserligen bytt grafikmotor ungefär lika många gånger som jag bytt kalsonger sedan dess men det ser ändå otroligt föråldrat ut. Lite så som spel såg ut på nittiotalet. Om ni kommer ihåg?
Men nu är spelet faktiskt på väg ut i butikerna. I juni 2011 (ja, i år) släpps det och fansen verkar vara i extas, även om de flesta av dem redan passerat medelåldern sedan de lirade föregångaren senast.

Själv tillhör jag den måhända, lilla skara, som tror att Duke Nukem Forever kommer att floppa katastrofalt. Jag vågar inte ens tänka på hur många miljoner och mantimmar som lagts ner på att få titeln färdig. Spelet utvecklas numera av Gearbox Software, sedan konkursen hos 3D Realms för ett par år sedan, och man har helhjärtat satsat på att kittla retronerven hos alla de gamers som lirade någon av spelets föregångare i mitten av 1990-talet. Med detta sagt så tror jag definitivt att hardcorefans kommer att få sitt lystmäte medan gamers som tillkommit under de senaste 15 åren har betydligt högre krav på sin spelupplevelse idag, år 2011.

Spontant tror jag att Duke Nukem Forever kommer att bli ett överhypat spel som gör de allra flesta besvikna och som snart kommer att förpassas till reahyllan.

Vad tror du?

[youtube width=”560″ height=”349″]http://www.youtube.com/watch?v=wVuuyRGB_BA[/youtube]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *