Mina favoritappar till Mac.

Alla har dem. Du, jag och din granne. Vare sig man kör Windows, Mac, iPhone eller Android. Jag talar förstås om favoritapplikationerna! För visst har du en handfull applikationer som du använder dagligen och som skulle göra livet lite mer grått om de inte fanns. Kanske skulle inte du inte ens överleva utan dem, vad vet jag?

Efter att ha kört Mac i snart fyra år och sedan årsskiftet på heltid så har jag hunnit samla på mig några guldkorn som jag tänkte dela med mig av, så häng med!

Alfred

Programmet med det passande namnet Alfred har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Alfred bor i din statusrad och är snabbt på plats när du behöver honom. Alfreds primära uppgift är att göra ditt arbete vid datorn snabbare med hjälp av kortkommandon. När du aktiverat programmet med en knapptryckning, kan du skriva in den första eller de första bokstäverna i det program du tänkte öppna eller den sökning du vill göra – varpå Alfred returnerar de mest troliga genvägarna till din skärm. Ett entertryck senare så är du på rätt ställe. Utan att behöva använda musen, utan att behöva öppna Spotlight eller Finder.

Alfred kan också låta dig göra webbsökningar i diverse sökmotorer via samma enkla gränssnitt. Programmet är dessutom helt gratis och borde vara standard i Mac OS.

Ladda ner Alfred | Mac App Store

FolderWatch

Som gammal Windows-användare körde jag backupprogrammet SyncToy, en lösning från Microsoft som låter dig synkronisera en eller flera kataloger på olika diskar. När jag bytte till Mac så hittade jag inte klockren lösning för detta. Time Machine i all ära men inställningsmöjligheterna är få.
Där kommer FolderWatch in i bilden. Med motsvarande funktionalitet som SyncToy, låter programmet dig synkronisera innehållet i en källmapp med en målmapp på till exempel en USB-disk. Perfekt om du vill säkerställa att viss data finns på mer än ett eller två ställen. För givetvis finns det ingenting som hindrar dig för att sätta upp multipla synkroniseringar av data.

Ladda ner FolderWatch | Mac App Store

Cinch

Bakom det lite udda namnet Cinch döljer sig en riktigt smart liten app som lever ett undanskymt liv i statusraden. Programmet har som enda funktion att imitera Windows 7-funktionen Snap, som låter dig docka dina fönster sida vid sida eller som helskärm genom att dra ett fönster till skärmens ena sida.
Exakt detta gör Cinch. Dra helt enkelt dina fönster till vänster respektive höger sida av skärmen och de placeras bredvid varandra. Perfekt vid filflyttningar i Finder och om man vill jämföra två sidor med varandra.

Edit 2011-07-22:
Vill du köpa Cinch så finns det en promokod som funkar vid köp från programmets hemsida (testad 2011-07-22.) Ange bara koden ”SeasonSale20” vid köp så får du 10% rabatt. Tipstack till Konc.

Ladda ner Cinch | Mac App Store

TweetDeck

Det finns förmodligen lika många Twitter-klienter för Mac som det finns åsikter om dem. Många är bra, men alla saknar det där lilla extra. Den mest heltäckande är dock, enligt min åsikt, TweetDeck. Den må vara stor och utrymmeskrävande men den är otroligt funktionsrik. Den öppnar med lätthet bilder från de allra flesta tredjepartstjänster såsom Twitpic, Yfrog, Flickr, Hipstamatic, YouTube och TwitVid för att bara nämna några. Den blockerar valda hashtags, har stöd för flera konton och kan även posta inlägg på andra sociala nätverk som Facebook och LinkedIn.

Ladda ner TweetDeck

Trillian

När det gäller klienter för snabbmeddelanden på Macen så är utbudet betydligt mer sparsmakat än på Twitter-fronten. Adium är väl kanske den mest spridda klienten men personligen föredrar jag nog Trillian i nuläget. Även om den är ganska basic i sitt utseende så har den i alla fall stöd för Google Talk, Messenger, ICQ, YahooMessenger men också för  Twitter och Facebook, vilket gör den flexibel och på detta sätt ersätter den ju faktiskt flera andra klienter.

Ladda ner Trillian | Mac App Store

Spotify

Spotify är, förutom en en excellent musiktjänst, i mångt och mycket ett fenomen och en social företeelse. Men det är också en alldeles ypperlig skrivbordsklient på Macen för dig som vill avnjuta allsköns musik framför din dator. Näst efter min webbläsare är nog Spotify det program som jag spenderar mest tid på. Antingen njuter du av gratis musik mot att du får lyssna på lite annonser mellan låtarna eller så betalar du några tior i månaden och får en helt reklamfri musikupplevelse framför din dator – perfekt till festen!

Ladda ner Spotify

Picturesque

Picturesque är programmet som snabbt och enkelt låter dig fixa en Apple-look på dina bilder. Du kan med hjälp av fördefinierade filter välja att spegla din bilder, perspektivrotera dem eller lägga på en skugga. Allt med ett par musklick. Programmet är inte gratis men är du bloggare eller har andra idéer för dig online och dessutom gillar den stil som Apple kör på sina produktsidor så är Picturesque något för dig. Programmet klarar också av att byta storlek och beskära bilder samt att det också har stöd för att batch-spara ett helt gäng bilder.

Edit 2011-07-22:
Vill du köpa Picturesque så finns det en promokod som funkar (testad 2011-07-22.) Ange bara koden ”smokingapples” vid köp så får du 20% rabatt. Tipstack till Konc.

Ladda ner Picturesque

Transmission

För Mac-användare har utbudet av bittorrent-klienter länge varit betydligt smalare än motsvarande på Windows-plattformen, av förklarliga skäl. Men det finns ändå ett par riktigt bra klienter för ändamålet på plattformen. En av dem heter Transmission.
Programmet har stöd för att bevaka en katalog efter torrent-filer så att du kan automatisera dina nedladdningar, till exempel via Dropbox. Dessutom kan du nå klienten via ett webgränssnitt från om du skulle behöva nå den utanför ditt eget nät. Programmet har också stöd för script så att du kan scripta upp egna händelser när din nedladdning är klar, till exempel att låta klienten skicka ett mail till dig som talar om vad som laddats ner.

Ladda ner Transmission

Caffeine

Ett annat program jag skrivit om tidigare här på bloggen är Caffeine. Ett litet anonymt program med en enda specifik uppgift – att hålla din skärm vaken.
Normalt så dimmar din Mac skärmen efter ett par minuters inaktivitet, för att sedan släcka skärmen för att spara ström. Miljömedvetenhet i all ära, men ibland vill man helt enkelt bara sitta och läsa den där långa texten eller titta på det där videoklippen utan att behöva röra på musen stup i ett för att väcka skärmen. Tryck istället på kaffekoppen i statusraden och skärmen håller sig vaken. Enkelt men genialt. Och gratis!

Ladda ner Caffeine | Mac App Store

The Unarchiver

Mac OS klarar av att packa upp en del filer out-of-the-box men för alla de där andra obskyra filformaten för komprimerade filer finns The Unarchiver där för att ta över uppgiften. Programmet klarar av att packa upp över 50 filformat vilket får anses som klart godkänt. Dessutom är det minimalistiskt och bjuder på ett par smarta inställningar som snabbar upp uppgiften.

Att The Archiver dessutom är gratis gör det till ett självklarhet på din Mac.

Ladda ner The Unarchiver | Mac App Store

Där har du tio sköna små program som skulle göra livet betydligt mer grått om de inte fanns. Vilka är dina favoritapps? Kommentera!

8 kommentarer

 1. Tack för tippsen, dock tycker jag om µTorrent bättre än Transmisson. Du borde testa µTorrent’s senaste klient!

  1. Hej Sebastian!
   µTorrent är faktiskt inte alls dumt. Körde det mycket på Windows tidigare och blev glad när jag såg att det hade portats till Mac OS.
   Dock upplever jag att det slöar ner min internetanslutning rejält – alltså betydligt mer än den hastighet jag laddar ner i. Kollade lite på forum och fick en del tips, men det slutade ändå med att jag bytte till Transmission som i mitt fall funkar mycket bättre på just den punkten.

  1. Tjena Christian!
   SizeUp verkar ju vara ett steg upp från Cinch rent funktionsmässigt. Gillar dessutom att man kan använda snabbtangenter för att docka fönster. En värdig uppföljare. Tack för tipset!

   Konstigt bara att Apple ännu inte integrerat denna funktion i Mac OS X.

 2. caffeine och alfred är två appar jag inte klarar mig utan, tack vare dina tips tidigare. =)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *