Är Windows 8 bara ett skal?

För några veckor sedan lyfte Microsoft på locket till kommande operativsystemet, under kodnamnet ”Windows 8”.

Gränssnittet är helt omskrivet och man går samma väg som Apple gått i och med Lion, nämligen att man lånar gränssnittselement från sitt mobila operativsystem, i detta fall Windows Phone 7.

Vi kan alltså förvänta oss paneler, eller ”tiles” istället för ikoner. Tiles är små widgets och tillika genvägar till applikationerna. De sitter ihop i ett rutnät på skärmen precis som på Windows Phone 7. Gränssnittet är först och främst utvecklat för tryckkänsliga enheter som pekplattor och, moderna bärbara datorer och hemdatorer med rejäla skärmar där touch-tekniken implementerats. Men funkar enligt Microsoft lika bra med mus och tangentbord. Och av videon att döma så kan man enkelt växla mellan att köra panelbaserade applikationer och att köra det lite mer klassiska Windows 7-gränssnittet.

Vad är då Windows 8?

Är det då mer än ett skal till Windows 7? Egentligen inte, efter vad jag kan se. Microsoft har ju trots allt ett gammalt arv att vårda och ta hänsyn till vid varje nytt Windows-släpp. Ett arv som blir till en hämsko som håller tillbaka tekniken och kreativiteten. Man måste helt enkelt ta hänsyn till de gamla DOS-rötterna och den arkitektur man byggt sin succé på. Tyvärr.

Det allra bästa vore förstås om Microsoft kunde släppa allt gammalt och bygga om Windows på nytt, från grunden. Det skulle kunna bli sjukt mångsidigt och stabilt samtidigt som större delen av deras användarbas skulle hata dem för tilltaget.

Önskedrömmar, med andra ord. Hur känner du? Kommentera!

[youtube width=”560″ height=”349″]http://www.youtube.com/watch?v=p92QfWOw88I[/youtube]

4 kommentarer

 1. Både förstår, samt inte förstår, Microsofts vilja i hålla kvar bakåtkompatibiliteten. Dock försvann ju lite när Vista släpptes. En Rosetta-liknande sak, eller dylikt, skulle nog kunna fungera ett bra tag (kanske). Tror fler skulle börja gilla Windows om en helt omskriven version av det släpptes. Det sägs ju dock att Microsoft skrivit om sitt system flera gånger. Något som dock inte märks, tyvärr. Det finns ju några små försök, som kanske kan mynna ut i något helt nytt: http://en.wikipedia.org/wiki/Singularity_(operating_system)

  Jag håller tummarna 🙂

  1. Kanske skulle både användare och Microsoft må bra av att köra på två parallella spår av Windows under en övergångsperiod, för att ge tid åt utvecklare att skriva om sin kod för en ny plattform. Dock är det givetvis extremt kostsamt att gå från ett till två skrivbordsoperativ att underhålla.
   Dessutom har ju Microsofts sina serveroperativ som man gärna glömmer bort i sammanhanget. Och för att inte tala om alla andra produkter som företaget utvecklar.

 2. Det sägs ju redan i namnet att ”Windows” är fönsterhanteraren till det underliggande operativsystemet, dessutom går det ju som vi alla vet alldeles utmärkt att byta ut Windows fönsterhanterare – det har faktiskt blivit lättare för varje version som släppts.
  I och med introduktionen av ”hemmamappen” är windows dessutom sakta & osäkert på väg emot hur ALLA andra operativsystem är uppbyggda, dvs med en användarmappa som är det enda du har fulla rättigheter i från början.
  Om de nu bara kunde slopa registret & introducera en gemensam biblioteksmapp så skulle jag vara arbetslös! =)

  1. Japp, det är en klar trend. I och med Windows Vista så togs ett stort steg närmare de miljöer du är van vid. Bra eller dåligt? Beror väl på vem man frågar! 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *