Skoda Superb – första 1000 milen.

Först och främst: Jag är ingen profesionell bilrecensent och följande text beskriver endast mina egna erfarenheter av bilen. Dessa behöver nödvändigtvis inte spegla tillverkarens eller din egen upplevelse. Jag vill bara ha det klartgjort.

Ok? Då åker vi!

Fredagen den 1 april hämtade jag ut min nya tjänstebil, en Skoda Superb Elegance TDI 4×4 140 DSG, årsmodell 2011.

Valet föll slutligen på en Skoda efter en lång urvalsprocess och flera biltester. Jag och min kollega tittade närmare på märken som VW, Opel, Honda, Ford, Subaru och Peugeot, men valet föll till slut på Skoda.

Varför Skoda?

Det finns flera skäl till att vårt val föll på en Skoda Superb Combi. Först och främst, det är en välutrustad bil! För drygt sju basbelopp får du en stor bil, en sexväxlad DSG-låda, fyrhjulsdrift från svenska Haldex, mängder av lull-lull som elstolar med minnesprofiler på förarsidan, stolvärme i baksätet, automatisk avbländare i innerspegeln, bluetooth-integration för musik och samtal, parkeringssensorer runtom, automatisk fickparkering, elektrisk öppning av bakluckan, automatiskt halvljus och mycket, mycket mer.

Det andra skälet till Skoda är storleken. Superb Combi är verkligen enorm! Även om det sitter två meter förare i framsätet så får en normallång person ledigt plats där bak. Sjuka utrymmen, verkligen! Dessutom lastar den mycket – i klass med sin kollega Passat Combi.

Skoda har verkligen trollat när det gäller utrymmet i den här modellen. Den känns luftig på insidan, takhöjden är mycket bra och benutrymmet bak är extremt gott. Likaså det generösa bagageutrymmet, som också bjuder på några fina finesser. Utsidan känns faktiskt inte så extremt stor. Den känns inte alls lika stor som Volvo V70 utvändigt även om den mäter sig invändigt.
Och säkerheten har Skoda inte heller tummat på, med antispinn, dubbla airbags och sidokollisionsskydd.

Upplevelsen – att köra Skoda.

Hur är då Skoda Superb att köra? Jo tack bra, är väl det korta svaret. Att köra Superben ÄR en upplevelse. Det märks i mångt och mycket att den lever under samma tak som övriga märken i VW-gruppen – alltså Volkwagen och högstatusmärket Audi.
Den känns förvånansvärt exklusiv och punkterar en gång för alla det oförtjänt dåliga rykte som Skoda länge haft i svenskarnas ögon under decennier.

Den modell jag har som tjänstebil, alltså Skoda Superb med 140 dieselhästar är absolut ingen racerbil. Den är stor och väger därefter (närmare bestämt 1700 kilogram), men även om dieselhästarna trycker på hyfsat så känner man direkt att den inte är byggd för den körglada ungdomen.

Det är en kort och gott en mångsidig familjebil. Vill man ha mer krut i tanken bör man titta på de lite större motorerna, men då sticker å andra sidan priset iväg därefter.
Därmed inte sagt att bilen är slö. Inte då! DSG-lådan jobbar fint vid acceleration och kör man på D-läget (Drive) så känner man knappt när den dubbelkopplade sexväxlade lådan byter växel. Otroligt skön känsla att bara se varvräknarnålen sticka iväg men inte känna själva växlingen.

Lägger man däremot in S-läget (Sport), känns bilen omgående betydligt mer responsiv. Växlarna varvar nästan nålen mot rött och den blir lite mer ryckig vid växling. Men den beter sig samtidigt som en helt annan bil som verkligen svarar snabbt på högerfoten.

Utrustning och smarta lösningar.

Skoda Superb är dessutom full av smarta lösningar. Det där lilla extra som gör den så prisvärd. Till exempel kan du med låsknappen på nyckeln fälla in backspeglarna. Trycker du ytterligare lite längre på samma knapp så öppnas sidorutorna på bilen för vädring. Tryck en stund på lås-upp-knappen för att hissa upp rutorna igen.

Bakluckan på kombimodellen har elektronisk öppning och stängning. Vidare bjuder bagageutrymmet på lastspännare av olika slag och en löstagbar lampa som extraknäcker som ficklampa vid eventuellt nödstopp. Givetvis magnetisk för att fästa på karossen.

I baksätet hittar vi förutom stolsvärme, dubbla mugghållare och avställningsyta samt display för yttertemperatur och annan information.

Fram hittar vi förutom bluetooth-integration även en AUX-ingång i mittkonsollen, dubbla mugghållare, kylt handskfack och automatisk avbländning av innerbackspegeln. En annan snygg lösning är att den högre ytterbackspegeln vinklar ner sig automatiskt när du lägger in backen. Perfekt om man behöver backa intill en trottoarkant.

Apropå backa, så är ju Superben utrustad med parkeringssensorer både fram och bak med både visuell och hörbar varning för hinder. Och i och med att man placerat sensorer fram så ges vi även möjlighet att släppa ratten vid fickparkering. En riktigt riktigt smutt lösning som borde vara standard för oss som hellre väljer en annan parkering än fickparkerar manuellt.

Stereon är inte heller så dum. Förutom AUX och bluetooth så har den inbyggd CD-växlare för hela 6 stycken skivor. Den klarar mp3 och läser id3-taggar utan problem. Dessutom finns det plats för minneskort av SD-typ så man lär aldrig få slut på musik under ens den längsta bilfärden. Dessutom är det bra tryck i basen och ett fylligt ljud som faktiskt överraskar.

Den stora mittplacerade tryckkänsliga displayen ger dig direkt åtkomst till telefonbok (via bluetooth), radiostationer och inställningsmenyer. Dessutom agerar den varningsdisplay för parkeringssensorerna.

Och bara en sån sak som att gaveln på den vänstra bakdörren döljer ett fack med ett paraply, komplett med avrinning för vatten och luftgenomströmning. Så enkelt men ändå så smart!

Förbrukning.

Jag är nog en ganska tacksam bilförare när det gäller att visa låga förbrukningssiffror. Jag kör långa sträckor, mycket landsväg och mycket motorväg – ungefär 3 500 mil om året. Jag ”gubbkör” inte men jag blåkör sällan heller – och jag ligger oftast inte många snäpp över tillåten hastighet. Jag tillämpar echo-driving när jag har möjlighet och kör i princip aldrig i sportläge vid omkörningar.

Motorn är ju som sagt på 140 dieselhästar och det sitter som bekant en sexväxlad automatlåda i bilen. Lägg därtill dess vikt på dryga 1700 kilo och glöm inte heller bort att den har fyrhjulsdrift. Ändå hamnar min snittförbrukning för dessa första 1000 mil på låga 0,57 liter per mil, vilket jag tycker är grymt bra!

Skoda själva säger 0,55 l/mil för landsvägskörning, 0,63 l/mil för blandad körning och 0,78 l/mil i stadstrafik. Jag kör lite av varje – varje dag. Och jag tycker själv att jag kommer billigt undan med mina 0,57 l/mil.

Sammanfattning.

Man kan nog, utan att överdriva, säga att jag är en mycket nöjd Skoda-ägare. Någonting jag inte kunde drömma om för bara ett halvår sedan. Men jag borstade bort mina fördomar och provkörde. Det räckte!

De många finesserna gör att bilen känns prisvärd och de generösa utrymmena är guld värt om man är några stycken i bilen. Att den sedan drar såpass lite är en härlig bonus.

På minussidan kan vi notera att jag upplever motorn som lite ryckig vid körning, innan den nått sin arbetstemperatur. Troligtvis beror det på dieselmotorns konstruktion men jag är inte tillräckligt tekniskt kunnig för att kunna avgöra detta. Det går dock att leva med under de få minuter innan den når sin rätta temperatur, och tänker man inte på det så märks det inte speciellt.

Där har vi det, mina första 1000 mil med Skoda Superb. Jag lär få anledning att återkomma till den framöver då jag skall köra den som tjänstebil fram till 2014. Tre år som jag faktiskt ser fram emot!

Alla borde (verkligen) köra Skoda™

30 kommentarer

 1. Kul och intressant läsning, har själv kört Volvo i över 10 år. Ska dock inte byta förrän nästa sommar.

  1. Volvo är på inget sätt en dålig bil. Bara lite högt prissatt. Men mycket intressant teknik och mycket utveckling drar förstås upp priset på svenskarnas egen bil.

   Men ta gärna en titt på Skoda. Det är faktiskt en uppfriskande upplevelse!

 2. Som ovan nämnd kollega kan jag bara hålla med texten till fullo. Det som slår mig mest är förändringen som bilen gör vid byte från Drive till Sport läge på växelväljaren. Den drar längre på växlarna och upplevs helt enkelt väldigt mer responsiv. Nästan som en helt ny bil faktiskt. Och att få två (enormt utrustade) bilar för priset av en är ju inte så dumt… 😉

 3. Håller med Magnus & Antbro, jag har haft min Superb i ett år nu och kört drygt 4000mil och jag är lika imponerad fortfarande.Alla som åker med i baksätet blir glatt överraskade när dom har 20cm tillgodo med knäna till framsätet. Men det jag tycker är allra bäst är fickparkeringsfunktionen, funkar var enda gång, och så att man kan sätta på fläktsystemet med fjärrkontrollen så att bilen har ett bra klimat när den står i solen. Jag är supernöjd och jag kör mer än gärna Skoda igen.

  1. Webasto-värmaren verkar inte vara någon dum uppfinning alls. Dock tillval, och något som jag valde bort till fördel för dragkrok. Och ja, fickparkeringsfunktionen är grym! 🙂

    1. Önskar jag hade möjligheten att klämma in båda i budgeten, men där gick gränsen. Annars hade jag fått leva utan vinterdäck! 😉

 4. Fan… Jag börjar ångra att jag har en Avensis nu när jag läser sånt här.
  Det får helt enkelt bli en Superb som privat bil som Madame får köra. 😉

 5. Ska hämta min Superb nu på måndag, känns extra bra efter att ha läst detta 🙂
  Blev dock ingen med 4hjulsdrift, ville gärna ha 170 hk…

  1. Hej, det är samma motor som sitter i 140 och 170 hk modellerna – bara mjukvaran som är annorlunda. Ett mjukvarutrim för ett fåtal tusenlappar och du har omvandlat en 140 hk 4×4 DSG till en 170 4×4 DSG, en kombination som VW gruppen enbart tillåter på Passat.

 6. Hej Jonasson!

  DU skriver att innerbackspegeln har automatisk avbländning, men du har dock glömt att även båda ytterbackspeglarna tonar ner sig automatiskt på samma sätt som innebackspegeln.

  🙂

  MVH Roger

  1. Hallå Roger.
   Helt korrekt! Något jag faktiskt missade till en början men borde ha fått med till inlägget. Lite slarvigt av mig.

 7. Har kört cirka 3000 mil med min Superb nu, TDI 170 DSG -2012, riktigt mjuk och fin dieselmotor tycker jag. Kan inte höra skillnad i ljudet jämfört med Audis A6 TDI men det är väl samma motor bara att den är längsmonterad och har en annan ”mjukvara” tillskillnad från Superben som har tvärställd motor? En helt fantastiskt bra bil med gott om utrustning! Kan hålla med Svedjeborn att Webastovärmaren är verkligen ett bra tillval att rekommendera…:) Men även Superb sticker iväg i pris om man lägger till Panoramaglasfönster, ventilerade säten med läder, navigation, kessy m.m. men med mycket rimligare prissättningar än konkurrenterna Superb spelar mot. Superb V6 4×4 DSG 260hk är nog kul men känns inte så aktuell när man kör så pass mycket som jag då den är lite törstigare dessutom håller inte budgeten riktigt för den heller… kort och gott Skoda Superb är en bil för smarta bilägare 😉 Tack för fin läsning, Jonasson!

  1. Tack för din kommentar Mille!
   Jag håller med om att det är mycket bil för pengarna. Nu har jag modellen under dig (TDI 140 4×4 DSG) och den har strax rullat 4000 mil. På det stora hela är jag lika nöjd som när jag fick den i april 2011.

   Keep rolling!

 8. Har provkört 2014 superb kombi och vill ha. Frugan har lite ont i kroppen och tycker sätena är hårda, kan hålla med, finns det inga val på säten? Stoppningen verkar tyvärr samma oavsett tyg eller annat…

  1. Tjena Jocke,

   Efter vad jag kunnat läsa mig till så är det samma stoppning. Inga andra val på den fronten alltså. Kan hålla med om att de borde varit något mjukare, speciellt vid längre körningar.

 9. Har också en superb 170 DSG -11, sen i slutet av november. Är mäkta imponerad, man hittar på nya saker hela tiden och då tycker jag att jag läst det mesta. Långt bak i skallen kommer jag ihåg att jag läste om ett paraply, det kom fram för nån vecka sen men tyvärr är det borta (en ägare). Får väl stoppa i ett eget. Men tycker att det sitter konstigt till, varför vänster bak och inte fram? Måste man ju öppna två dörrar vid regn.

  Säte är precis som min förra golf -09, hårda. Bak var det en parkbänk, i min superb är det lite uppmjukat, men i nya -14 var det parkbänk igen. En semester sittandes där bak vill jag inte ge min värsta fiende.

  Har länge nämt att jag vill ha automat, av lite lathet och att jag hade etanolen på golfen vilket resulterade i varvtal på 3-5k vid 100km/h. Så när jag körde vår andra saab SC -06 så glömde jag alltid femman. Nu är den en fröjd att köra, men det händer att jag stampar ner vänsterfoten i golvet. Å andra sidan glömmer jag att koppla ur när jag ska starta manuella bilen.

  Men på de få veckor och mil jag haft den är jag väldigt nöjd. Vi var egentligen ute efter en passat, och jag skämtade om att titta på en Skoda. Det slutade med att vi reserverade två stycken för att tänka över natten.
  En svart 4×4 manuell 8k mil, eller en vit automat 14k mil. Det skilde 20k kr mellan dom, svarta dyrast. Det föll på den vita. Men vi bestämde oss inte förrän vi kom till bilhandlaren igen.

  1. Ja, Superben är riktigt trevlig. Jag har varit otroligt nöjd med min och den har precis passerat 10 000 mil nu. Jag har haft den lite drygt 2,5 år och det börjar bli dags att byta. Skulle lätt kunna ta en Skoda Superb igen med tanke på hur bra den funkat för mig men samtidigt så vill man vidga sina vyer lite – testa andra modeller. Så troligtvis blir det ingen Skoda, åtminstone inte den här gången. 😉

 10. Hej och tack för intressant läsning.
  Jag kör idag en ny VW Tiguan som jag tyvärr har fått problem med bröstryggen av så jag är tvingad att byta till nått annat. Jag är 198 cm lång så att hitta bil är svårt för mig. Jag står nu och väljer mellan Skoda Superb alt. VW Passat med komfortstol. Passaten satt jag bra i bortsett från att jag fick lite liknande känning från bröstrygg. Superben kändes bra i korsrygg (bra svankstöd) och även bröstrygg kändes ok. En del inlägg nämner hårda stolar och jag kände av lite av det när vi provåkte + att stolen kändes lite för varm. Min normala körning blir pendling ca 5,5 mil enkel resa till jobbet. Som jag har fattat det så finns det bara en stolstyp i Superben. Erferenheter mottages tacksamt.

  1. Hej Anders!

   Mina erfarenheter av sätet i Superben är just att det upplevs lite ”träigt” vid långa körsträckor. Dessutom finns det, precis som du nämner, bara en stolstyp att få med Skoda Superb.
   Svankstödet är som sagt bra och jag upplever att jag ändå sitter relativt komfortabelt under mina 11 mil fram och tillbaks till jobbet varje dag.

 11. Hej igen.
  Det blev en Superb, efter ett antal provåkningar i den och Passat så föll mitt val på Superben. TDI 170 4×4 2014 med allroad kittet, vit standardlack. Jag måste dock fråga om du verkligen har kunnat köra 0,57 blandad körning med bilen? det låter otroligt bra. Undrar även om du har koll på vad servicen har kostat ungefärligt. Nått speciellt man ska tänka på gällande underhåll? Jag har köpt bilen privat. Mvh. Anders

  1. Trevligt Anders, du lär bli nöjd!
   Jodå, jag snittar 0,57 normalt. Nu vintertid med dubbade däck och kallare klimat så ligger jag i och för sig snarare på 0,58-0,59. Men normalt 0,57. Dock mer landsväg än stadskörning normalt, så kanske ingen 50/50-blandning av den körningen utan mer 80/20 kanske.

   2014 års modell skall ju dessutom ha rejält sänkt bränsleförbrukning gentemot 2011 års modell som jag kör. Läste 19 % skillnad någonstans men citera mig inte på det.

   Lycka till!

 12. Skoda Superb har olika stolar beroende på utrustnings grund.

  Inte valbart men det skiljer på stolar beroende om du har en elegance eller ambiente mm..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *