En närmare titt på Boxee Box.

För ungefär en månad sedan köpte jag en Boxee Box från D-Link. Ett impulsköp egentligen, eftersom hushållet inte saknade någon mediacenterlösning.
Jag var inte heller speciellt påläst på lösningen, mer än att jag kände till dess användningsområden och hade någorlunda koll på den tekniska specifikationen.

Sedan tidigare har jag en Mac mini kopplad till teven i vardagsrummet. Denna kör mediacentret Plex och streamar media från en nätverksdisk i hemmanätverket. En kraftfull och mångsidig lösning om än något dyr i inköp. Det är ju trots allt en komplett dator med både tangentbord och trackpad.

Steget till en Boxee Box, en dedikerad mediacenterlösning, är ganska långt när man är van vid att ha en liten dator som serverar all media man kan tänka sig. Men prisskillnaden är lika stor som skillnaden på dessa två lösningar, vilket faktiskt gör den intressant.

Boxee Box

Boxee Box är först och främst en designstudie i sig själv. Utformad som en svart kub där ena nedre hörnet har kapats av gör att den står ledigt på tv-bänken och på dess enda blanka sida lyser en illgrön Boxee-logga när enheten är påslagen.

På baksidan hittar vi ett antal utgångar, nämligen följande:

 • 1 st HDMI-ingång (version 1.3a)
 • 1 st nätverksuttag (100MBit/s)
 • 1 st optisk ljudutgång
 • 1 st RCA-utgång
 • 2 st USB 2.0-portar
 • 1 st strömanslutning (obviously!)

Dessutom har Boxee Box stöd för trådlös nätverksanslutning, upp till 802.11n-standard. Utöver detta så är enheten även begåvad med en SD-kortläsare för att snabbt kunna kolla in kamerabilderna!

Tycker man att själva Boxeen Boxen ser speciell ut i sin utformning så lär man nog höja på ögonbrynen ännu en gång när man packar upp den tillhörande fjärrkontrollen. Dess framsida är sparsamt designad och liknar faktiskt Apple Remote när det gäller funktion och knapparnas placering. Men där slutar också likheterna…
Vänder man på Boxee Box-fjärren så uppenbarar sig ett QWERTY-tangentbord som kan användas för att söka efter mediafiler eller surfa (ja, Boxee Box har givetvis inbyggd webbläsare.) Det funkar förvånansvärt bra och känns gediget. Dock uppstår viss irritation när man försöker styra muspekaren med de fyra piltangenterna. Då hade det varit trevligt med en touchkänslig yta på kontrollen.

En annan smart lösning som D-Link implementerat på Boxee Box-fjärren är den trådlösa kommunikationen. Den ser inte via IR som normalt, utan via radiovågor. Det gör att du kan hålla fjärren som du vill och ändå alltid ha kontakt med din Boxee Box.

Intel Atom-processorn på 1.2GHz håller hyfsad prestanda och maskinen är i princip ljudlös, så när som på en liten fläkt. Det sitter även en integrerad PowerVR grafikprocessor som löser HD-material i 1080p utan problem.

Tittar vi lite närmare på mjukvaran i Boxee Box så går denna under namnet Boxee och har sin grund i XBMC – en mediacenterlösning byggd på öppen källkod, men dock med diverse anpassningar.

När du för första gången startar en Boxee Box så möts du av ett antal dialogrutor och val som måste göras innan du kan gå vidare. Du måste först och främst skapa ett konto på Boxee.tv, från vilket du också kan administrera ditt konto.
Det faktum att Boxee  marknadsförs som ett socialt mediacenter, skvallrar om att ditt konto också har möjligheten att knytas till en rad sociala tjänster såsom Facebook, Twitter, Flickr med flera. På detta vis kan man man rekommendera filmer och tv-serier till andra samtidigt som man håller koll på vad ens vänner tittar på. Allt knutet till Boxee-kontot.

Är man fler användare i familjen så kan man även förse sin Boxee Box med fler än ett användarkonto, vilket är smart. Då har alla tillgång till just sina sociala tjänster och sina egna inställningar.

Hemskärmen i Boxee Box visar både rekommenderade klipp från tjänster såsom Youtube och dessutom genvägar till dina lokala bibliotek för film, tv-serier, musik och bilder. Du hittar också ett utbud med appar som du kan knyta till ditt konto för att kunna avnjuta mer webbaserad underhållning. Till exempel har den svenska digitala hyrfilmstjänsten Headweb en officiell app för Boxee Box.

Upplägget för att peka ut sina filbibliotek påminner om det i XBMC. Det gör även filstödet som är minst sagt digert både när det gäller videoformat och ljudformat. Något som jag däremot måste klaga på är indexeringen av filmer och TV-serier som inte känns färdig. Ibland taggar den filmer med felaktig data och en del tv-serier hittar den ingen information om alls. Här hade man önskat att det gick att konfigurera vilka webbtjänster den skall använda sig av när den söker efter metadata. Fast en positiv egenskap är att Boxee har ett gränssnitt mot OpenSubtitles.org vilket gör att man med lätthet kan hitta undertexter till sina filmer och tv-serier.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Boxee Box är ett socialt mediacenter med app-stöd och den spelar upp i princip allting du matar den med utan protester. Gränssnittet är rent och snyggt men kan uppleveras lite långsamt och krångligt att navigera i. Dock är den stabil, tyst och ger ett polerat och gediget intryck. Den inbyggda webbläsaren fungerar i nödfall eftersom muspekaren måste styras med fyra piltangenter på fjärrkontrollen. Inget man använder om man verkligen inte måste alltså. Utbudet av appar är väl tilltaget och även om inte Hulu och Netflix funkar i Sverige i dagsläget så har vi i alla fall Youtube-stöd och Headweb som en bra källa för hyrfilm.

Boxee Box kan inte mäta sig med Plex eller XBMC på en dator, då dessa går att konfigurera betydligt mer och dessutom har dem stöd för att byta skal vilket Boxee Box saknar. Mer intressant är då prislappen. Du får ett komplett mediacenter för under 2000 kronor, vilket faktiskt är riktigt bra med tanke på dess innehåll.

Läs mer om Boxee Box på någon av följande sidor:

Hämta den officiella Boxee-appen till din mobil:

18 kommentarer

 1. Mycket trevlig läsning!

  Har faktiskt kollat lite på den här lösningen sen tidigare, men kör själv all min media via en nätverkshårddisk till xboxen vilket jag tycker funkar riktigt bra. Men nackdelen är att man inte kan surfa på nätet, men har löst det genom att ha en iphone liggandes i soffan.

  1. Tack tack!

   När jag köpte min Xbox 360 för en massa år sedan så körde jag initialt Xbox Media Center Extender på den, där min Vista-maskin stod som server en nätverksdisk. Gränssnittet kändes segt och handikappat på den tiden och det slutade med att jag istället köpte en Mac mini som jag installerade först XBMC och sedan Plex på. Sedan dess är jag fast. Visserligen en dyr lösning, fast snygg!

   Boxee Boxen har därför fått ta plats i sovrummet. 🙂

  2. Om du bytar från Xbox till Boxeebox får du en bättre medialösning. Vi här hemma e väldigt nöjda med den.
   Kör en Boxeebox som hittar sin media på en nas. Jag byte från Macmini med plex,det var inte något fel på plex men Macminin hittade servern som vi använde väldigt slumpartat. Windows homeserver.

   1. Japp, har man inte behovet av att ha en fullskalig dator i vardagsrummet eller inte bryr sig om att personifiera sin mediaupplevelse med skins så duger en Boxee Box utmärkt.

 2. Trevlig läsning! Tänkt köpa en själv, fast såg nu att Onoff har halva priset. Passa på att köpa en ny platt tv kanske? 😀

  Sedan väntar jag ivrigt även på en klassisk Jonasson recension av Lion. Förvånad över att ingen kommit än 🙁 Hoppas man inte behöver vänta allt för länge! 😀

 3. Funger plugins till xbmc att installera? Isf måste du prova plexbmc. En plugin som kopplar xbmc mot plex media server. Det som är bra är att man då får en server del fär alla mediacenterlösningar i hemmet som håller koll på sett och osett material.

  1. Tyvärr. Det funkar inte att köra XBMC addons i Boxee. Kodbasen är såpass förändrad mellan de två att detta inte är möjligt. Men eftersom det är öppen kod så borde det gå att forka PleXBMC (hey Plexee!)

 4. Hejsan. Bra skrivet och sammanfattat. Ville bara tipsa om vår sida, sweboxee.se där vi har ett forum för tips och hjälp.

  mvh
  Kevin @sweboxee.se

 5. Vad är det för webbläsare i boxen? Funkar den som vilken webbläsare som helst, så man kan tex lägga in favoriter, läsa Aftonbladets hemsida (!!??) eller liknande?

  1. Jag tror, men vet inte säkert, att det är en egenknåpad webbläsare från gänget bakom Boxee. Den klarar i dagsläget inte av att lagra favoriter lokalt utan du får förlita dig på onlinetjänster från tredjepart. Dock går det utmärkt att besöka ”vanliga” webbsidor med den.

 6. Tack för bra recension!
  Min fundring, sitter med en NAS, D-Link DNS-325 med halvtaskig mediaserver (nuvarande/senaste fw iaf)… Hur beroende är boxee’n av mediaserver eller läser den filsystem problemfritt?

  1. Hej Krister och tack.
   Boxee Boxen läser ditt filsystem direkt utan problem, och är således inte beroende av någon mediaserver-funktion i din NAS. Bara att plugga in i nätverket, peka ut NAS’en och luta sig tillbaka.

 7. Visar allt den matas med…INTE.
  Den klarar inte videofilerna från min Sony Ericsson Xperia, den klarar inte AVI filerna från en enklare Pentax kamera 720P, och den tenderar hänga sig vid spolning och stopp i video från Nikon D5100 (.mov i 1080P)

  1. Tråkigt att du har problem med detta. Formaten du nämner är generellt inget problem för en Boxee Box. Dock kan det ju tänkas att dessa skiljer sig lite grann när det kommer från olika enheter.

   Kanske finns det en mjukvaruuppdatering till din Boxee Box som löser problemet? Alternativt kan det vara värt att kontakta Boxee och göra dem uppmärksamma på ditt problem med just denna typen av filer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *