Lekande lätt nyinstallation av Lion!

Efter att ha kört OS X 10.7 Lion i lite drygt en vecka på min iMac så bestämde jag mig idag för att formatera disken och installera om hela operativet från grunden, istället för den uppgraderade Snow Leopard-installationen jag kört hittills. En ren installation känns så mycket bättre på alla sätt!

Själva installationen tog väl cirka 15-20 minuter, men sen börjar egentligen allt jobb – att återställa alla sina program och inställningar. Inbillade jag mig. För numera är det faktiskt väldigt lätt att få allt på plats igen efter en formatering.

 • Direkt efter första uppstart så installerar jag Dropbox, som håller alla mina dokument. Dessa synkas alltså automatiskt tillbaks till min dator.
 • Jag installerar sedan min favoritwebbläsare Google Chrome, vilken synkar alla inställningar, plugins och bokmärken från mitt Google-konto.
 • Sedan startar jag Mail och lägger upp mitt mailkonto. Eftersom jag kör IMAP (hej Jezper) så får jag direkt åtkomst till alla mina mail och arkiv-mappar
 • Vidare startar jag iCal och länkar in mitt Google-konto. Vips så har jag en välfylld kalender igen.
 • Adressbok länkar jag också till mitt Google-konto och det tar inte många sekunder innan alla mina kontakter synkats ner från Gmail.
 • Jag startar upp Mac App Store, går till purchased-fliken, trycker Installera på alla program jag behöver och efter en stund är även de på plats.
 • Slutligen så laddar jag ner spelklienten Steam, markerar de spel jag vill spela och just i detta nu så står klienten och laddar ner 25GB spel.

Visst finns det appar som jag måste installera manuellt, men på det stora hela så har det blivit väldigt mycket enklare att byta dator. Ville jag, skulle jag kunna läsa tillbaka en kopia från min Time Machine-backup. Men en ren installation av Lion kändes på sin plats. Och eftersom mycket av mina program synkar mot molntjänster så går det otroligt snabbt att komma igång. Värre var det förr när man satt och brände CD-skivor med backupdata bara för att man var tvungen att installera om Windows några gånger per år. Så nej, det var inte bättre förr!

24 kommentarer

 1. Usch, det låter väldigt jobbigt det där :0). Allvarligt. Jag funderade också på en ren installation men samtidigt vad är det egentligen som skiljer en ren från en uppgradering? Känslan? Nja, då får det vara uppgradering. Har inte haft några komplikationer förutom en bråkande Finder och lite små-trams. Jo, sen att systemet känns hungrigare har jag lagt märke till. Tror det får bli en sticka ram till snart..

  Men, men bara man är nöjd så är allt gott!

  1. Som gammal Windows-användare så är jag lite allergisk mot uppgraderingar från ett operativsystem till ett annat. Det innebär allt som oftast mer eller mindre problem. Och lite samma känsla hade jag faktiskt den här gången när jag gick från Snow Leopard till Lion.

   Jag inbillar mig att datorn skall bli lite mer responsiv med nya fräscha index och en ordentligt defragmenterad disk. Vi får se hur länge det håller.

   I övrigt kan jag rekommendera dig lite mer ram. Jag utökade själv till 8GB och det är lätt värt det om man jobbar med lite tyngre program.

 2. Känner igen mig i din beskrivning, jag kände direkt att jag ville göra en ren installation för att få en fräsch start. Även uppstarten gick väldigt smärtfritt tack vare alla cloudtjänster plus att jag inte har så mycket information lokalt på datorn

  1. Visst är det behagligt när det bara funkar och man slipper tänka på att backa upp en massa data innan en ominstallation? Alla foton, musik och annat ligger på NAS-diskar hos mig så inte heller det utgjorde något problem vid formatering.

   Skönt att inte behöva oroa sig!

 3. Hehe, lustigt att du faktiskt skrev en artikel om en clean install, har suttit ett par timmar nu och backup:at viktiga filer på datorn med Time Machine inför att själv utföra en ominstallation, har en fundering bara; Hur gjorde du när du skulle starta själva installationen? Brände du ner skivavbilden på en skiva, eller körde du en ominstallation med CMD+R på startskärmen?

  1. Tjena Johan!
   Jag brände ner skivavbilden enligt guiden som jag lade upp på bloggen för ett par dagar sedan, sedan valde jag bara att boota från skivan. And voila!

  1. Ärligt talat, doftgran med bacondoft!? Varför har ingen kommit på det tidigare? Det här måste ju nästan firas på nåt sätt!

 4. År nybörjare på Mac och följer din blogg med intresse. Har en MacBook Pro sedan 1 år. Den har blivit långsam med tiden. Nu när Lion kom så laddade jag ner den och hoppades att allt skulle fixa sig. Nedladningen fungerade utmärkt, men datorn är seg fortfarande. Följde dina instruktioner och gjorde en startskiva, det gick fint. Hade läst på support sidan att man skulle få ett val vid ominstallation om disken skulle formateras om eller inte. Men när jag försöker ominstallera kommer aldrig alternativet med formatering av hårddisken upp utan Lion ominstalleras som tidigare. Stoppar jag in startdisketten från SL så säger maskinen att detta går inte. Jag skulle vilja göra en total ominstallation med fräsch och ren hårddisk men vet inte hur? Tacksam för tipps om du har en minut över.

  1. Hej Raine!

   När du väljer att starta från din brända Lion-skiva så har du möjlighet att från skivans startmeny starta programmet Skivverktyg, från vilket du sedan kan välja att radera din hårddisk (som normalt heter ”Macintosh HD”.) Allt innehåll på disken försvinner så se till att ha backup på din data. Sedan kan du stänga verktyget och fortsätta att installera Lion som tidigare.

   Lycka till!

    1. Går så. Och återkom gärna om du har fler funderingar som du tror att jag kan vara behjälplig med. Men jag tror nog att en formatering av din MacBook Pro kommer att göra gott!

     1. Har dåligt samvete att störa dig på sista semestervecka. Men det är irriterande att inte få detta att fungera så jag biter av skammen och stör dig gör ändå. Så här är läget:
      När jag stoppar in skivan och klickar på öppna så verifieras skivan, det hela tar ca 10 minuter. Sedan öppnas ett fönster med ett antal ikoner. En ”Installera Mac OS X Lion.app”, Mappar som Library, Packages, Private och system.
      Du skriver att jagfrån skivasn start meny starta skivverktyget. Jag finner den inte. Vad är det för fel tro?
      När jag startar Lion appen så ominstalleras programmet, det tar ca 30 minuter, men det kommer inte fram några alternativ. Vad gör jag för fel?

     2. Börja med att från Systeminställningar/Startskiva, välja att starta om datorn från skivan du bränt. Efter omstart så bootar din Mac från skivan och därifrån kan du starta installationen efter att du, från skivans meny, kört Skivverktyg och formaterat (tömt) hårddisken.

      Hoppas att det klargör lite bättre! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *