Senast sedda: Transformers 3.

Transformers: Dark of the Moon är en actionfilm i regi av Michael Bay.

Regissören Michael Bay är tillbaks med den tredje installationen i filmatiseringen om de utomjordiska robotarna från planeten Cybertron.

Jag talar så klart om Transformers. Och filmen som vi skall titta lite närmare på heter Transformers: Dark of the Moon. Detta är alltså den tredje filmen, i vilken vi återigen får följa Sam Witwicky (Shia LaBeouf) och hans hårdhudade Autobots-vänner.

Filmen tar sin början tidigt 1960-tal, några år före månlandningen 1969. Vi får veta att ett rymdskepp från Cybertron har krashlandat på månens baksida och att själva månfärden dit är ett svepskäl för att kunna utforska skeppet och dess teknik. Upptäckten på månen tystas ner och sedan går livet sig gilla gång…i drygt 40 år.

Därefter tas vi till nutid, närmare bestämt ett par år efter händelserna i den andra filmen. Sam är numera arbetslös och bor hemma hos sin nya flickvän Carly (Rosie Huntington-Whiteley) tillsammans med två små ohängda autobots och bilen Bumblebee, som dock mestadels är ute  på uppdrag med resten av Autobots-gänget.

Ledaren för Autobots, Optimus Prime, och hans följe får reda på att någonting finns på månen, och inser snart vilket värde skeppets last har. Denna information nosas också upp av motståndarsidan Decepticons och nu börjar jakten. Jakten som på allvar kan ändra utgången i kriget mellan Autobots och Decepticons, där Jorden nu står som det slutgiltiga slagfältet.

Transformers: Dark of the Moon är verkligen en orgie i specialeffekter och action och med en budget på 195 miljoner dollar, varav 30 miljoner dollar enbart för 3D-relaterade effekter så förstår man i vilken klass den här filmen spelar.

Till skillnad från Transformers 2 (Revenge of the Fallen) så har den här filmen faktiskt en handling som går att relatera till och som känns lite logisk. Den är smart uppbyggd kring ett antal verkliga historiska händelser och konspirationsteorierna duggar tätt.
Med Transformers: Dark of the Moon känns det lite grann som att Michael Bay har hittat tillbaks till det som den första filmen stod för. Välskriven, snygg och med tunga actionscener. Inte så mycket av familjefilmskänslan som infann sig i tvåan. Visst, lite av den finns kvar i några av de mindre Autobots-sidekickarna men i övrigt är det mest hård action rakt igenom – från början till slut.

Vidare har man fokuserat en hel del på utseende. Jag tänker då speciellt på Sams flickvän Carly som får otroligt mycket filmtid. Hon ersätter Megan Fox och hon gör det bra. Synd bara att det fokuseras så mycket på hennes figur och former, när det egentligen är tillknycklad metall som alla vill se, right!?

Shia LaBeouf själv känns hetare och mer på, än i tvåan. En film som han inte var speciellt nöjd med, kunde vi läsa i efterhand. Då sitter nog trean som en fläskläpp i plånboken för denne man. Och jag tycker mig kunna se lite mer glöd från hans sida än förut, vilket förstås lyfter filmen ytterligare!

Till slut kan jag passa på att lugna alla med att tala om att neurotiske konspirationsteoretikern f.d. agent Seymour Simmons (spelad av John Turturro,) återkommer även den här gången, och hans insats är lika briljant som tidigare. Bara att se mannen gör att man skrattar inombords.

Gillade du Transformers 1 och 2 så kommer du att gilla trean. Men förbered dig på 2,5 timme action. Och när du tror att det inte kan bli mer action, så drar Michael Bay fram det tunga artilleriet och fullkomligt blåser skallen av dig! Och du, se den i 3D. Det är värt det!

Transformers: Dark of the Moon. Betyg 4/5

  • Recensionen finns också att läsa på PowerGamer.

2 kommentarer

  1. Nja, själv är jag lite sur för att Megan Fox inte var med.
    Att springa runt i vita kläder och knappt bli lite sandig…
    Nä då är Fox både snyggare och bättre!
    För övrigt får man action behovet mättat 🙂
    Jag ger den 3/5. Kram och tack för mysig kväll 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *