Alla ska Bada?

Samsung meddelar nu att man släpper tre nya mobiltelefoner med det egenutvecklade operativsystemet Bada version 2.0, nämligen modellerna Wave 3, Wave M och Wave Y.

Wave 3 med sin 4″ Super AMOLED-skärm och sin 1,4GHz processor, kvalar in som toppmodellen bland de tre enheterna, medan Wave M förenar prestanda och lite lägre pris. Wave Y riktar å sin sida, in sig på den lite yngre köpgruppen med ett lågt pris, mindre skärm och en enkel 2 megapixelkamera där storebröderna har begåvats med varsin 5 megapixlare.

Jag sitter och läser specifikationerna och kan inte för mitt liv förstå hur Samsung tänkte här. Inte nog med att man släpper en mobil för en yngre målgrupp, med sämre kamera än de övriga (då har man nog missat vad sociala nätverk handlar om), men man envisas framför allt med att bestycka telefonerna med Bada-operativet!

Finns det verkligen plats för ytterligare en spelare bland de två giganterna iOS och Android? Visst, Microsoft har gjort ett ganska tafatt försök med Windows Phone 7 som inte givit det utslag man önskade och nu, månader efter att man allierade sig med Nokia, så har ännu ingenting hänt.

Och så kommer alltså Samsung med en uppdaterad version av Bada. Ett Linux-baserat operativ som kommer med en egen App Store och som inte är kompatibel med appar från de andra tillverkarna. Vad har egentligen Samsung som kan locka köparna till dessa Wave-lurar?

Sedan den första Bada-luren lanserades 2009 så har man visserligen sålt 4,5 miljoner enheter med operativet och Samsungs app store har idag (vid en snabb global sökning) strax över 10200 appar tillgängliga. Men det är fortfarande inte det primära alternativet för app-utvecklare, då man givetvis vill nå de stora massorna (dem som använder iOS och Android.)

Så frågan är vad det kommer att bli av Bada framöver? Personligen tror jag att det finns risk att plattformen pensioneras på samma sätt som vi sett WebOS göra nyligen. Missförstå mig dock inte. Det kommer säkert att finnas köpare för mobiler med Bada-plattformen framöver men den stora massan kommer aldrig att lockas. De allra flesta som vill ha en smartphone har redan skaffat en Android- eller en iOS-baserad mobiltelefon och är därför inte intresserad av att köpa om sina appar, om utbudet nu råkar vara samma, till en ny plattform.

Vad tror du?

20110830-031027.jpg

4 kommentarer

  1. Tja, Samsung har nog tagit sig vatten över huvudet med Bada. Det lär nog sjunka som en sten till botten. Inte ens sim-kortet kan hålla det flytande. Nu får det räcka. 😉
    Men WP7 och Nokia skall bli spännande. Borde kunna ta nischen för företag som inte satsar på Apple och tycker Android känns för öppet.

    1. Har lite samma känsla som dig här, Lasse.
      Ännu en spelare på arenan är en för mycket. Ser dock viss potential för WP7 även om den i nuläget har hamnat rejält i bakvattnet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *