Capture – fotografens bästa vän?

Efter att ha googlat på kameratillbehör tidigt i våras så sprang jag på uppfinningen Capture av amerikanen Peter Dering.

Han hade en idé om en universalhållaren till DSLR-kameror, som han ville genomföra. Via sidan Kickstarter.com presenterade han sin idé och vem som helst gavs möjlighet att lämna en ’pledge’, ett ekonomiskt bidrag för framtagandet av produkten. Jag tittade på klipp där en blygsam Peter Dering presenterade sin uppfinning och visade en prototyp på hur Capture var tänkt att fungera. Jag fastnade för idén omgående och pyntade in lite pengar för att hjälpa honom förverkliga den. Och jag var inte ensam…

Capture blev så framgångsrikt bland fotografer och amatörer att hela projektet blev det näst högst rankade projektet på hela Kickstarter – någonsin. Den 10 000 dollar som Peter behövde för att realisera sin vision slutade på närmare 400 000 dollar – ett enormt gensvar!

Över 5000 personer trodde på honom och i förra månaden blev så produkten äntligen klar och de första 5000 enheterna började monteras, packas och skickas ut till förväntansfulla uppbackare av projektet. Vi utanför USA får vänta något längre på våra enheter då en del logistiska och tulltekniska detaljer måste tas om hand men häromdagen fick jag mail från Peter Dering där han äntligen berättar att min Capture är på väg till mig.

Vad är då Capture?

Capture är alltså en liten uppfinning i form av ett universalfäste för systemkameror. Den är tänkt att hängas på ryggsäcken, i bältet, monteras på cykelstyret eller sättas på biltaket – för att nämna några användningsområden. Precis som Peter förklarar i videon nedan så finns det ett behov av att ha sin DSLR nära till hands, men samtidigt vill man inte ha den hängande runt halsen och helst gärna ha båda händerna fria. Där kommer Capture in!

[vimeo width=”570″ height=”331″]http://www.vimeo.com/23068544[/vimeo]

Capture består egentligen av två huvudsakliga delar, ett bleck som skruvas fast i kameran och en hållare som du spänner runt bältet eller ryggsäcken, i vilken blecket enkelt klickas fast. Du har båda händerna fria och kameran nära till hands. Perfekt för cykeltur eller när du går på promenad.

Räkna med att jag kommer att lämna mina synpunkter på Capture när jag testat den ett tag. Jag hoppas innerligt att jag hinner få den innan nästa utlandsresa, så att jag får möjlighet att hårdtesta den några dagar. Stay tuned alltså! 🙂

 • Besök Capture-projektetKickstarter
 • Besök Peters företag Peak Design, som står bakom Capture. Där kan du också se fler klipp.

6 kommentarer

 1. Tjenare! Har du lust att ta en titt på min återöppnade IT blogg och ge lite feedback. Sen behöver jag översättningen så fort som möjligt kan lägga till dig bland mina länkar om du skyndar dig lite. Tack på förhand Oliver!

  1. Hej igen!

   Kollade just in din sida och känner mycket riktigt igen temat. Bra val där! 🙂
   Dock tycker jag att designen ser lite ihoptryckt ut. Kunde definitivt vara bredare, alternativt bara ha två kolumner. Rubriker och ingresser är lite svårlästa och kunde ha större typsnitt och lite mer luft. I övrigt gillar jag vad jag ser och innehållsmässigt passar den mig som handen i handsken.

   När det gäller Mystique så jobbar jag just nu på en översättning. Jag har Mystique Light klar (v2.5.1) och jobbar nu på Mystique (v3.0.9,) vilken har drygt 600 strängar som skall översättas så det tar ett tag. Men de finns på bloggen så fort bägge är klara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *