Pajkastning inom teknikvärlden.

Det har länge pågått ett åsiktskrig på internet. Jag talar om de skilda åsikter som Windows- och Mac-användare haft i decennier, och som nu mer eller mindre förflyttats till att handla om iPhone versus Android. De har inte alltid varit sakliga debatter utan fula påhopp och pajkastning.

Jag kan i viss mån förstå att gemene man som just skaffat sig en blogg ser en njutning i att kunna pådyvla sina läsare sina egna alldeles obesprutade åsikter i inte alltför väl valda ordalag. Han ser sig själv (för det är oftast en han) som journalist, skribent och självutnämnd experttyckare inom just sitt eget område – exempelvis Apple och iPhone. Här smutskastas motståndet i form av nedvärderande åsikter om Android, Google och egentligen alla tillverkare som bygger mobiler för operativsystemet Android. Och detta kan jag till viss del ha förstående för. Gemene man vet inte bättre. Han tycker bara en jävla massa.

Dessvärre har jag noll och ingen förståelse för när ”branschpress”, låt mig trots allt kalla dem så, dagligen sysslar med denna omogna pajkastning lägren emellan. Här borde föreligga en enorm skillnad mellan glad amatörbloggare och bevakande, om än vinklad, nyhetssida. Men ty så är icke fallet. Vare sig vi tittar på fenomenet utifrån en Android-relaterad sida eller en Apple-relaterad dito så haglar inte bara kommentarerna, utan även artiklarna av förtal, ärekränkning, bespottning och rent skitsnack om motståndaren. Detta tycker jag är otroligt lågt och amatörmässigt. Sådant hör inte hemma i branschpress, utan på ett dagis.

Vad beror då detta på? Tror man så stenhårt på ”sitt” märke att man är beredd att försvara det med näbbar, klor och fula påhopp så fort tillfälle till jämförelse ges? Växer könsorganet lite grann varje gång man får snacka skit om någon annan? Är det verkligen så viktigt att ta hem segern i varje artikeln och samtidigt hånfullt skratta åt något som kanske faktiskt har precis lika fina kvalitéer. Eller är det bara brist på normalbegåvning och avsaknad av kunskap i hur man uttrycker sig normalt?

Detta fenomen ser jag dagligen. Både i svenska och engelsk branschpress. Ofta rörande just Android och iPhone, vilka är de stora kombattanterna på mobilhimlen och som också intresserar undertecknad mest. Dock vill jag inte dra alla över en kam. Åh nej! Det finns flera riktigt bra nyhetssidor som är sakliga, och inte bryr sig om att leta svagheter hos andra eller helt enkelt erkänner sina egna. Men alltför många nyhetssidor där ute håller en så låg nivå att man skäms. Jag har i saklig ton kommenterat det någon gång men till slut insett att jag lika väl kan köra huvudet in i en vägg. För de lyssnar inte. De har så fullt upp med att fäkta bort alla argument som talar emot deras sak.

Vad tycker du?

2 kommentarer

  1. Kan inte annat än att hålla med! Det skall erkännas att jag sedan ett par år tillbaka är något av en Apple-fanboy själv och jag har givetvis mina skäl till det. På samma sätt som andra kan ha sina skäl att vara en Android-fanboy eller fanboy av något annat märke. Poängen här, som du så riktigt påpekar, är att det är mina ÅSIKTER, som privatperson och teknikkonsument. Journalister och nyhetsbyråer bör präglas av en strävan efter att vara objektiva (även om det är just en strävan; sann objektivitet kan aldrig uppnås eftersom nyhter alltid måste ha en vinkling / utgångspunkt, men det är mer av en teoretisk distinktion). Pressen gör det alldeles för lätt för sig och om det har att göra med att man har en ökad press på sig att vara först med det senaste, viket i sin tur gör att man inte bryr sig om att få andra vinklingar och synpunkter skall jag låta vara osagt. Men det är en oroande utveckling i hela nyhetsvärlden. Se bara på Uppdrag Granskning och andra program som säger sig hålla på med ”grävande journalistik”. Maken till vinklad nyhetsrapportering får man ju leta efter. Visst, de hittar intressant information och gör förmodligen en del nytta, men den fullständigt oblyga ensidiga vinkligen gör att man (jag) får svårt att ta det på allvar. Men, det är bara mina åsikter, så förlåt att jag skrev ett blogginlägg på ditt blogginlägg ;-). Summan av kardemumman är att jag tycker att din post var mycket väl skrivet och jag håller med dig. Resten av mitt ovanstående resonemang kan du med fördel redigera bort ;-).

    1. Jag tror att det ligger mycket i vad du skriver att pressen gör det för lätt för sig. Man har skygglapparna på och vill hela tiden vara först med klatschiga nyheter som gärna får skapa debatt och dra till sig fanboys.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *