Ditt sociala nav: ifttt.com.

Om du, precis som jag finns på flera av nätets sociala sajter som till exempel Twitter, Flickr, Last.fm, Youtube, Vimeo, Instagram och Facebook så vet du att flera av de här tjänsterna redan kommunicerar någorlunda hjälpligt med varandra på ett eller annat sätt. Dock är det långt ifrån en självklarhet att en nyupplagd bild på Flickr eller ett nytt blogginlägg på WordPress genererar ett tweet i dina vänners Twitter-flöden. Men detta och mycket mer råder den nya tjänsten ifttt bot på.

If This Then That

Ifttt är en förkortning för begreppet ”If This Then That”, vilket i sin tur är hur man skriver villkorsstyrda händelser vid programmering. Det vill säga, om det här (this) inträffar, skall det där (that) hända.

Och det är precis så den här gratistjänsten är uppbyggd. Den agerar nav i kommunikationen mellan dina sociala nätverk. Genom att ge webbtjänsten ifttt.com rättigheter till dina respektive tjänster så kan tjänsten avläsa och utföra automatiserade, förutbestämda handlingar som du själv designar med hjälp av ett lättförståeligt grafiskt gränssnitt på tjänstens webbsida.

Ett bra exempel är att ifttt kan posta ett tweet i mitt Twitter-flöde så fort jag skrivit ett nytt inlägg på min blogg. Genom att peka ut WordPress som tjänst och tillhandahålla min bloggadress så kan ifttt läsa av innehållet, hämta ut rubriker och länkar och posta detta i ett tweet, eftersom jag givit tjänsten rättighet att göra just detta. Omvänt kan den posta ett blogginlägg med en länk till det Youtube-klipp jag just laddade upp.

Många möjligheter

I dagsläget befinner sig ifttt i betaversion men har ändå stöd för 35 tjänster, däribland populära Facebook, Twitter, Youtube, WordPress, Evernote, Dropbox, Last.fm, LinkedIn, Gmail, Instagram och ytterligare en mängd webbtjänster. Dessutom finns det otaliga villkor för varje tjänst som kan utlösa händelser i dina andra sociala nätverk. Möjligheterna är många och ibland räcker inte ens fantasin till för att få överblick och idéer till vad du kan använda ifttt till.

If This Than That befinner sig just nu i betastadie och kräver en inbjudan för att få vara med och leka. Intresserad? Jag råkar ha tre invites och om du vill ha en så lämna en kommentar på det här inlägget där du berättar vad ifttt skulle kunna göra för dig, så kommer det en inbjudan med vändande mail.

Och du, det är först till kvarn som gäller!

Ifttt.com verkar ha öppnat upp portarna för registrering, så klicka dit på studs och skapa ett konto!

15 kommentarer

    1. Skulle kanske lämna en anledning också! Hehe, vore grymt för att kunna få kontroll över dagliga uppgifter. Har faktiskt längtat efter en sådan här tjänst länge, trodde dock den skulle komma i app form. Så vore grymt att få sätta tänderna i den så snart som möjligt!

  1. Wow! Satt och tänkte på en sådan här tjänst för någon vecka sedan. Tack för tipset, som vanligt bra tips. Gillar hur dom valt att ta med de lite mindre nätverken som Instagram etc.

    1. Japp, synd bara att Google inte öppnat upp för Google+ ännu. Hade gärna sett koppling till deviantART också. En tjänst jag hänger mycket på!

      Men det kanske kommer! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *