Så fixar du One.com Cloud Drive till din Mac!

Jag har under flera år valt att placera mina bloggar på webbhotellet One.com, som jag upplever tillhandahåller en bra tjänst till en vettig peng, även om konkurrenterna börjar flåsa dem i nacken nu.

Nu har One lanserat en ny tjänst som får dem att sticka ut från mängden, nämligen molntjänsten Cloud Drive.

Cloud Drive är företagets motsvarighet till tjänster som exempelvis Dropbox och SugarSync. Skillnaden är dock att du lagrar dina fina på det utrymme du köpt hos One. Det vill säga, har du 3GB webhotell (deras budgetalternativ) så delas detta utrymme mellan e-post, webhotell, databas och Cloud Drive. Kanske inte jättemycket svängrum, men steget upp till 10GB lagring är å andra sidan inte många spänn extra per månad.

För att köra tjänsten så krävs det förutom att du aktiverar och skapar en Cloud Drive på ditt konto, också att du laddar ner en klient till din plattform – för att få automatisk synkronisering och åtkomst till dina filer. Denna finns tillgänglig för Windows, Android, iPhone och iPad medan OS X-versionen lyser med sin frånvaro. Smolk i bägaren för undertecknad som ju föredrar Apples operativsystem på skrivbordet.

Jag kontaktade Ones support och undrade om dem hade tänkt att släppa någon Mac-klient för Cloud Drive. -Nej vi har inga planer på det, sägs det. Men så dagen efter fick jag svar på ett tweet där jag ställde samma fråga, och då var det mer positiva tongångar från One, även om de inte kunde lämna ett datum när en sådan lösning skulle vara klar för lansering. Men det finns bot…

Få tillgång till Cloud Drive på din Mac.

Det är faktiskt riktigt enkelt att trots den saknade klienten att få tillgång till Cloud Drive på Macen. Allt du behöver göra är följande: (klicka för större bilder)

Ovan: Logga in på din Kontrollpanel hos One.com och klicka på One.com Cloud Drive-ikonen.

Ovan: Välj att skapa en Cloud Drive.

Ovan: Döp din Cloud Drive till något lämpligt (kom ihåg namnet), och klicka sedan på Create. Klart!

Ovan: Klart!

Ovan: För att komma åt din Cloud Drive i OS X, tryck CMD+K i Finder. Skriv in adressen till din nyskapade Cloud Drive,
ex: https://<cloudrive-namn>.clouddrive.<dindomän.com>/
Välj Anslut och skriv in det användarnamn och lösenord som du angav när du skapade din Cloud Drive.

Ovan: Godkänn certifikatsvarningen.

Ovan: Nu är du ansluten! Alla filer du lägger i denna mapp kommer att synkas upp till Ones servrar och bli tillgängligt för dina Cloud Drive-anslutna enheter.

Nu är det bara att börja  ladda upp data för säkerhetskopiering, eller som du helt enkelt vill ha tillgängligt på dina olika prylar så som smartphone, tablet, andra datorer i hushållet och så vidare. Men håll koll på utrymmet. Lycka till!

Tipstack till Wyodor.

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *