Scoville, eller en fråga om styrka.

 

Som stor matälskare och speciellt som förtjust i stark mat har jag länge gått och irriterat mig på hur livsmedelsproducenterna märker sina heta såser, kryddor och rätter. De vanliga skalorna känner du igen, så som ”mild, medium, hot” och 1-3 pepparfrukter. Dessa verkar vara gångbara bland svenska folket, men för oss som verkligen älskar stark mat så är det inte mycket till fingervisning av vad vi kan vänta oss av varan.

På en skala…

Nej, här behövs något bättre. En rejält utvecklad skala för att mäta styrka i mat. Någonting jag aldrig sett under mina 34 är, trots att jag älskar att laga god och stark mat.

Därför ställde jag frågan till mina följare på Twitter och fick inom kort svar från en snäll läsare. Ett svar som kort och gott löd ”Scoville :)”. Detta gjorde mig givetvis nyfiken och jag googlade snabbt upp ordet scoville och hittade en intressant artikel på Wikipedia.

Scoville

Scoville är alltså en vedertagen skala för att bedöma upplevd hetta i mat. Den kom till redan 1912 då en farmakolog vid namn Wilbur Scoville uppenbarligen hade samma problem som jag har idag, 99 år senare. Så varför har ingen sagt nåt!? Varför har inte denna redan vedertagna standard överlevt? Eller används den flitigt i andra länder där folk i allmänhet gillar stark mat?

Nu känns det bara som om vi svenskar fördummats med de förenklade skalorna som vi har på våra produkter. Jag menar, tre chilifrukter – vad säger det egentligen om hetta i en sås?

Nu när jag vet att Scovilleenheten och dess skala existerar så tittar jag noga efter den på varje stark sås eller pepparfrukt jag köper. Men den lyser verkligen med sin frånvaro i svenska butiker. Nej, man borde verkligen sätta lite press på producenterna att inkludera skalan för oss ”invigda” så att man vet vad man egenligen köper.

6 kommentarer

 1. Det finns en hel del starka såser för oss som tycker om att sätta lite spice på tillvaron. Kolla efter märken som Blair’s eller Da Bomb. Jag vet att ICA Maxi i Umeå har dem så de finns lite överallt, om du inte kan finna dem så går det att beställa direkt från http://www.extremefood.se

  Men då snackar vi _starka_ såser vilka som minst mäter 45000 på Scoville-skalan. Nyligen kom det en som ligger på 3 miljoner Scoville och Blairs har gett ut en limited edition (999 producerade) med 16 miljoner Scoville. Jag höll på att buda hem en på eBay bara för att ha den ståendes i bokhyllan.. 😀

  1. Hej,
   Jag har nyligen upptäckt Extreme Food och där finns verkligen mycket gott. Och STARKT! 🙂
   De har verkligen fattat det här med Scoville-skalan, vilket gör det lättare att hitta de riktigt vassa såserna.

   Sprang även på The Source, en smaksättare på dryga 7 000 000 Scoville. Den ligger väl näst efter den värstingsåsen du tipsar om. Definitivt nåt att ha hemma i hyllan!

   Ha det gott!

 2. Ett tips från ett fellow chilihead är en späd grön chili i frukostomeletten, inte så många scoville units men jävligt gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *