Apple släpper iPhone 4S.

Föga oväntat blev det alltså en ny iPhone som Apple lanserade under kvällens event. Det ryktades länge om att vi skulle få njuta av en iPhone 5, men det blev alltså en smärre uppgradering i form av en iPhone 4S.

Vad tillför då iPhone 4S egentligen? Låt oss titta närmare på vad Apple smugit in under skalet, som till det yttre är identiskt med tidigare iPhone 4.

Processor.

Föga förvånande så har Apple packat in A5-processorn från iPad 2 under skalet i iPhone 4S. Det betyder dual core och en välbehövlig uppdatering för iPhonen. Grafikchipet bjuder på blixtrande snabb grafik, som Apple själva uttrycker det och ger rejäl skjuts åt dina 3D-spel.

Lagring.

Lagringsminnet i iPhone 5 har utökats till 64GB, vilket gör att telefonen nu finns tillgänglig med tre minneskonfigurationer. 16, 32 eller 64GB lagring. Välkommet!

Kamera.

En välförtjänt uppdatering har även kameran i iPhone 4S fått. Nu bjuds vi på 8 megapixlar med stöd för videoinspelning i 1080p (Full HD) med videostabilisering, vilket kom som en positiv överraskning.

Nätverk.

Apple slår också ihop de två telefonversionerna GSM och CDMA till en ”world phone”, vilket borde strömlinjeforma Apples produktionslinje ytterligare när man bara får en telefontyp att tillverka och att underhålla. Man höjer också datahastigheten med HSDPA upp till 14.2Mbps, alltså det dubbla mot tidigare.

Batteritid.

Man har också skruvat lite på batteritiden och nu bjuds vi på följande:

 • Taltid, 3G: 8 timmar
 • Taltid, 2G: 14 timmar
 • Internet browsing, 3G: 6 timmar
 • Internet browsing, WiFi: 9 timmar
 • Videouppspelning: 10 timmar
 • Musikuppspelning: 40 timmar

Mjukvara.

Apple drog en repris på det vi fick lära oss på årets WWDC, angående iOS 5 som nu fått ett lanseringsdatum, nämligen den 12 oktober. Tjänster som Notifications, Twitter-integration, iMessage, Newsstand, Gamecenter och utökad fotoredigering och ett gäng till avhandlades i rasande fart. Men man presenterade också Find My Friends, en ny Latitude-liknande tjänst för att hitta sina vänner via GPS-chipet.

Säg hej till Siri.

Efter Apples uppköp av tjänsten Siri för ett par år sedan har det nu blivit dags att släppa den lös till iPhone, i form av programmet Siri som låter dig röststyra din iPhone 4S på ett helt nytt sätt. Fråga din iPhone efter vägen till Eiffeltornet och Siri svarar med att skicka upp en karta där rutten är uträknad för dig. Eller fråga efter en trevlig grekisk restaurang i närheten och Siri använder GPS-chipet för att hitta ett antal förslag till dig.

Detta var kanske den funktion på hela eventet som rev ner flest applåder. Men tyvärr får vi nordbor i nuläget klara oss utan tjänsten på svenska då den i sin första beta-version (ja, den är fristående från iOS 5) bara rullas ut i USA, England, Australien, Frankrike och Tyskland. Någon mer information om och när den blir tillgänglig för övriga länder framgår inte i dagsläget.

Ovan: Siri in action

Pris och tillgänglighet.

Sist men absolut inte minst hittar vi information om priser och tillgänglighet. Och följande gäller för USA (priserna är angivna exklusive moms och baserat på att du binder upp dig på 24 månaders abonnemang):

 • iPhone 4S, 16GB: $199
 • iPhone 4S, 32GB: $299
 • iPhone 4S, 64GB: $399

Den går att förbeställa från och med den 7 oktober och finns för leverans den 14 oktober. Och detta gäller alltså i USA.

I Sverige landar iPhone 4S den 28 oktober och några svenska priser finns just nu inte tillgängliga även om vi kan förvänta oss att de svenska operatörerna kommer att presentera sina erbjudanden inom de närmaste dygnen.

Det var väl i korta drag vad iPhone 4S handlar om. Mer information hittar du givetvis på Apples uppdaterade hemsidor. Spana in Apple.com/se/iphone.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f_JRZI9o49w[/youtube]

Ovan: Reklamfilm för iPhone 4S

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rNsrl86inpo[/youtube]

Ovan: En närmare titt på Siri

9 kommentarer

 1. Tack för sammanfattningen, skulle precis förklara för min fru som precis fått en 4 vilka nyheterna var.
  Som många andra håller jag med att man blev lite besviken av vad som presenterades men samtidigt anser jag att ios5 är det som jag väntade på. Min 4 är bra, tom mycket bra, så det skulle mycket till för att skaffa en iphone5. Siri verkar väldigt spännande, och som ni sa på Slashat bara man nu gör det så att man slipper låta som en idiot när man ”pratar” med telefonen.

  1. Ja, iPhone 4S är långt ifrån en självklar uppgraderingen för den som idag sitter med en iPhone 4. Dock ett rejält lyft om man funderar på att gå från 3GS eller en ännu äldre modell.

   Mjukvaran iOS 5.0 bjöd inte på mycket som vi inte redan kände till. Apple utnyttjar iCloud till mycket och Siri blir en i mängden av tjänster som kommer att utnyttja molnet. Ska bli intressant att se hur den presterar, och om den kommer att bli tillgänglig på svenska inom överskådlig framtid.

 2. Retina, glas och stål är fortfarande oöverträffatat! Med iOS 5 kommer man i kapp Android. Med nöd och näppe. Bättre ljuskänslighet i kameran är välkommet. Pixlarna är ändå ok för en mobilkamera. Coolt om Siri är en revolution, men prata med en apparat är ändå inte självklart. Att kunna få en gammal 4 till lägre pris är nog det bästa!

  1. Håller med om att materialvalet i iPhone 4 står sig väl ännu. Nu är det som sagt insidan och mjukvaran det handlar om. Man tar ett litet kliv framåt med iOS 5.0. Man är inte ikapp Android i mina ögon, men med Siri sticker iPhone återigen ut som en produkt där man bryter ny mark för ”vanliga” användare och det är en show-off feature som många kommer att vilja ha initialt.

   Och precis som du säger är det välkommet med den rejäla kamerauppdatering som vi fick i kväll. 8 megapixlar, 1080p-videoinspelning och videostabilisator. Högre ljuskänslighet och bättre optik. Det bådar gott för Apple även den här gången!

 3. Gillar att dom trycker i mer kräm i telefonen. Börjar tycka att min 4a börjar bli trött och inte lika rapp i svängarna.

  Siri är något som är efterlängtat. Jag har själv noterat att när man kör bil och skall starta en app för exempelvis kolla karta eller så är det ett elände att hitta den. Fint att bara hojta till på Siri och att hon startar appen åt en.

  Det jag saknar mest har inte med telefonen att göra. Jag skulle vilja ha iTunes för företag och för familjer. Ett elände är att låta kidsen ha mitt visakort i telefonen. Det samma gäller för företag. Där skulle man kunna vilja trycka ut appar som behövs i bolaget och då skall bolaget betala dom. Privata appar köper man som vanligt som man gör idag. Hoppas något sådant kommer i framtiden.

  En fundering kring bilderna som är släppta på apple, vad är det för ruta ovanför högtalaren på den vita telefonen som ej finns där på den svarta?

  Bra jobb idag på livesändingen för övrig.

  1. Tjena Jörgen och tack för de vänliga avslutande orden. Det värmer!

   Din tanke kring att ha två separata Apple-konton knutna till telefonen är inte dum. Det är ju lite på det viset som Google har löst det i Android. Borde som sagt inte vara någon rocket science att få till.

   När det gäller den lilla rutan ovanför högtalaren på den vita iPhone 4/iPhone 4S så är det proximity sensorn som syns. Den finns där på den svarta också men man tvingades uppenbarligen behålla den svarta färgen även på den vita modellen.

 4. Är det dags för Apple TV nu när iOS 5 kommer? Möjligt att köpa och hyra program plus AirPlay mirroring? Eller är det fortfarande inget att ha utan för USA?

  1. Nu när uthyrningstjänsterna lanserats på riktigt så blir ju Apple TV betydligt mer intressant även för den svenska marknaden. Men för att låsa upp dess fulla potential så är det nog fortfarande jailbreak som gäller.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *