ICA satsar på NFC.

När Google släppte sin andra referenstelefon Nexus S för drygt ett år sedan så introducerade man den trådlösa tekniken NFC (Near Field Communication) för Android-plattformen. Vid den tidpunkten var denna teknik ännu relativt okänd och vi som var early adopters trodde nog att genomslaget för NFC som betallösning skulle komma senare samma år i och med släppet av Apples kommande iPhone-modell, då rykten skvallrat om att detta skulle integreras. Så blev inte fallet och kanske just därför är tekniken fortfarande inte speciellt väl känd för icke insatta. Tittar vi oss omkring är dess spridning nämligen ganska liten. Exempelvis hittar du NFC i hotellens nyckelkort och i kollektivtrafikens värdekort. Visst finns NFC på fler ställen än så men som sagt, spridningen är inte särskilt stor. Ännu så länge.

Svenska livsmedelskedjan ICA började under förra året sin utrullning av nya betalterminaler för sina samtliga butiker. Mycket berodde detta förstås på att man ville klara av att hantera betalkortens, utöver magnetremsan, något säkrare chip. Men man gjorde ett annat val också… NFC.

Tittar du noga på vänster sida av den grå terminalen som din lokala ICA-butik fått installerad så hittar du nämligen ett märke som tydligt visar att terminalen är förberedd för den nya tekniken.

Och nu har ICA så smått börjat rulla ut tekniken i och med sina konceptbutiker ICA To Go. Först ut är den i Kista, Stockholm där du via NFC och ICA’s To Go-app just nu kan samla poäng och byta mot rabatt på lunchlådor och en mugg kaffe till exempel.

Ännu så länge är dock stödet för NFC inom mobiltelefonin försvinnande litet. I skrivandes stund finns ungefär 20 modeller av varierande kvalitet och prisklass som har inbyggt NFC-stöd. Däremot kan vi nog vänta oss att det kommer många många fler telefoner med NFC under 2012 och 2013 då inlösare som VISA och Mastercard själva arbetar på att lansera säkra betalningslösningar baserat på tekniken, som enligt utsago skall finnas tillgängliga under hösten 2012. Spännande minsann!

Hur som helst är det kul att se att ICA är tidigt ute med att testa tekniken om än i liten skala.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5y5AEmXbaH4[/youtube]

8 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *