Nyårskarameller – Jonassons bloggår 2011.

Nytt år betyder att det återigen är dags för mig att titta i backspegeln och plocka fram det mest intressanta från mitt bloggår 2011. En liten årskrönika där jag återblickar och följer upp de mest lästa inläggen på magnusjonasson.com från året som gick.

Häng med!

Januari 2011

Jag började det nya året med en spaning efter den ultimata Twitter-klienten till min då nya Mac. Kraven var höga och det fanns egentligen inget program som löste mina problem vid den tiden. Nu har jag hittat Echofon, en Twitter-klient som för mig är den mest kompletta.

Apple lanserade också Mac App Store i samband med releasen av OS X 10.6.6. Jag var då inte helt övertygad om hur väl tjänsten skulle tas emot. Men med facit i hand kan vi konstatera att det blev en succé, och jag har lagt åtskilliga tusenlappar på att köpa program via tjänsten till alla mina Macar under året.

Februari 2011

Mobile World Congress i Barcelona gick av stapeln och jag klankade ner på mobiltelefontillverkaren HTC som jag ansåg vara trötta och sätta nya etiketter på gammal skåpmat – ett uttalande som känns fortfarande känns lika aktuellt. Tillverkaren släppte dock sin första tablet, HTC Flyer men denna enhet fick ett ljumt mottagande och blev inte den iPad-utmanare som företaget hade hoppats på.

Spelfabriken Telltale Games meddelade att man planerade att släppa succéserien från tv – The Walking Dead, som spel. Jag var minst sagt skeptisk. Spelet var planerat att släppas i samband med att säsong två av teveserien gick upp under hösten 2011, men fortfarande inget spel. Vad hände, Telltale?

Under månaden skaffade jag också min andra Android-telefon, en HTC Desire HD. Den första telefon som på allvar kunde få min Apple-fanboyism att börja svikta och det dröjde inte länge innan jag gjorde mig av med min iPhone 4.

Microsoft och Nokia meddelade också att de går samman för att skapa ”det tredje ekosystemet” för mobila enheter, i form av Windows Phone 7 på Nokia-hårdvara. Ännu så länge har skörden varit klen på den fronten då Lumia 800 inte sålt så bra som företagen hade hoppats.

Vi kan också att februari 2011 var den månad då spelutvecklaren Bethesda Softworks utannonserade sin hett efterlängtade uppföljare The Elder Scrolls V: Skyrim. Ett spel som släpptes senare under året.

Mars 2011

I början av månaden presenterade Apples vd Steve Jobs en uppdaterad version av företagets succé från årets innan – iPad 2. En produkt som fortfarande håller ställningarna som världens mest sålda surfplatta, och som förväntas få ännu en uppföljare inom kort.

Microsoft meddelade att man inte kommer att släppa något operativsystem till tablets under 2011 utan att detta skall landa på marknaden först under 2012 i form av Windows 8. Företaget är smärtsamt medvetna om att de är sist på bollen i den här matchen och jag frågar mig hur väl deras tablet-OS kommer att tas emot.

Jag avslutade månaden med att som iPhone-ägare sammanfatta min första månad med Android i en lång utläggning som jag tycker håller än i dag.

April 2011

Ny månad och ny tjänstebil. Den första april hämtade jag ut min nya Skoda Superb Elegance TDI 4×4 140 DSG.

April var också månaden då det stormade rejält kring Apple då det kom till allmän kännedom att företagets mobila operativsystem iOS 4 lagrar positionsdata i både iPhone och iPad 3G i okrypterad form.

Maj 2011

HTC kickade igång månaden med att släppa Android 2.3 kodnamn Gingerbread till sina lurar. Inte en dag för tidigt tyckte användarna men som ändå blev besvikna på att man inte fått HTC Sense 3.0 på köpet. Detta släpptes istället senare under året.

Under denna vårmånad passade jag på att förutom bjuda på lite bakgrundsbilder, även lista mina favoritappar för Mac OS X.

Tillsammans med Jezper, Tommie och Johan besökte Slashat årets upplaga av Retrospelsmässan i Göteborg. Större och bättre än premiären året innan. Vi följde upp med öl och episk geekup på en närbelägen restaurang som toppade Liseberg som Hot Spot i incheckningsappen Gowalla!

Efterlängtade kriminalspelet L.A. Noire från Rockstar släpptes. Jonasson spelade igenom och älskade det!

Juni 2011

Jag köpte Googles referensmobil, Nexus S och blev en riktigt nöjd Android-användare – till slut.

Apples utvecklarkonferens WWDC 2011 gick av stapeln och företaget visade med funktionalitet från kommande Mac OS X 10.7, kodnamn Lion. Även iOS 5 presenterades och man puffade för synktjänsten iCloud.

Det andra teknikköpet för mig under månaden blev en Boxee Box. En enhet som så här i efterhand inte alls fått någon kärlek. Den står mest och skäms i skuggan av Plex på Mac minin som fortfarande är kung i mina ögon. Eftersom Boxeen förpassades till sovrummet så infann sig ett annat problem, nämligen att vi inte hade någon TV där. Detta löstes enkelt med ytterligare ett teknikköp!

Jag skrev även min första bilrecension efter att Skodan från april nu rullat 1000 mil.

Juli 2011

Trots semestertider och lata dagar i solen så hittade vi tid att gå på bio mitt i sommarhettan. Transformers: Dark of the Moon var action från början till slut och man kände sig som överkörd av ett godståg när man kom ut från biografen.

Under en semestertripp med husbilen i södra Sverige svängde vi in till OnOff i Kristianstad. Eftersom kedjan just gått i konkurs kunde man göra fina fynd vilket slutade i att vi baxade in en 60-tums 3D-TV i husbilen och satte kurs hemåt. Årets mest strymmande teknikköp! Den kompletterades snart med en Blu-Ray spelare och jag hann även med att ge mina tankar kring Boxee Box.

Månaden avslutade jag med en guide där jag visade hur man kan bränna sin egen Mac OS X Lion-skiva, något som var uppskattat bland er läsare.

Augusti 2011

Det utmärkta programmet Alfred kan användas till mycket och jag visade i en videoblogg hur du låter programmet söka i Mac App Store.

Jag passade även på att gnälla lite på spelutbudet för Mac, vilket visade sig hjälpa eftersom flera titlar nu börjar dyka upp på plattformen. Lagom till vår semester på grekiska Kreta hann jag även med att köpa en ny DSLR – en Canon EOS 550D.

September 2011

En uppskattad videorecension av fototillbehöret Capture drog mycket trafik till bloggen under denna tidiga höstmånad och teknikköpet för månaden var metalliskt blankt och hette SteelSeries Sensei.

Oktober 2011

Apple släppte iPhone 4S vid ett Special Event i början av månaden. Ett evenemang som vi livebevakade med Slashat-gänget. Dagen därpå gick företagets vd Steve Jobs bort i cancer. Kanske inte helt oväntat men ändå sorgligt och en händelse som satte prägel på årets kvarstående månader.

Bloggmånaden oktober var extra tunn då jag hade ett par veckors vakum i samband med att jag bytte webbhotell från One till Binero – något som visade sig ta mer tid än väntat. Under den tiden presenterade Google och Samsung gemensamt mobilen Galaxy Nexus, uppföljaren till förra årets referensmobil Nexus S.

Avslutningsvis för denna regniga höstmånad så listade jag mina tolv favoritappar för Android.

November 2011

I början av november drog Slashat-gänget till Gamex i Kista och rapporterade från spelmässan, drack öl, badade bubbelpool och mötte likasinnade nördar.

Spelutvecklaren och utgivaren Bethesda Softworks släppte äntligen The Elder Scrolls V: Skyrim på utlovat datum den 11/11/11 och när jag skriver detta är jag dryga 90 timmar in i spelet. Och älskar det.

December 2011

December började med att jag missade en födelsedag. Bloggen har blivit en sjuårig jubilar och jag mindes tillbaka till senhösten 2004 när allt startade…

Detta var också månaden då Microsoft lanserade den uppdatering till spelkonsollen Xbox 360 som introducerade det nya gränssnittet Metro till konsollen. Allt för en mer enhetlig upplevelse över företagets produktlinjer Windows 8, Windows Phone 7 och Xbox 360.

Teknikköpet i december hette Google Galaxy Nexus och blev min femte mobil för året, efter min gamla HTC Hero, iPhone 4, HTC Desire HD och Nexus S. Samma Galaxy Nexus-lur recenserade jag en knapp vecka senare innan bloggen tog lite julledigt, bytte design och sedan avslutade året med en titt på det utmärkta programmet GeekTool.

Där har vi mitt bloggår 2011 i en sammanfattning. Nu skriver vi 2012 i kalendern och blickar framåt. Häng med!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *