Guide: Installera Plex på din Apple TV.

I förra veckan köpte jag en Apple TV (2nd generation) och var fast besluten att få den att lira tillsammans med min befintliga Plex Media Server på Mac minin i vardagsrummet. Då behövs jailbreaking och ett par tredjepartsprogram.

Med god hjälp från min kollega Jocke som gått igenom samma förfarande på sin egen enhet så lyckades jag efter en stund att få allting att lira ihop. Så därför kommer här en liten guide till dig som funderar på att jailbreaka din Apple TV och låta den köra Plex mot Plex Media Server på din Mac. Nu kör vi!

OBS! Denna guide utgår från att du kör iOS 4.4.4 på din Apple TV. När denna guide skrevs är det den gällande releasen. I steg 9 kommer Plex version 0.10.0-d0754b9b (Beta 3) att installeras, vilket är den senaste versionen för tillfället.

Steg 1.

Det första du behöver göra är att jailbreaka din Apple TV, vilket tillåter dig att installera tredjepartsprogram på enheten. Tanka därför hem Seas0nPass till din Mac kör applikationen. Värt att nämna är att den här processen kommer att radera alla inställningar i din Apple TV.

Steg 2.

I Seas0nPass, klicka på Create IPSW. Nu laddas den senaste Apple-mjukvaran hem och under tiden passar du på att hämta din Apple TV.

Steg 3.

När guiden ber dig, anslut du din Apple TV via micro-USB till datorn. OBS! Anslut inte strömkabeln!

Steg 4.

Apple TV kommer nu att boota, och när lampan på framsidan börjar blinka snabbare, håller du in knapparna MENU och PLAY/PAUSE på din Apple Remote i sju sekunder (kräver den nyare fjärrkontrollen i aluminium.)

Steg 5.

Seas0nPass kommer nu att starta iTunes och en återställning av enheten kommer att inledas automatiskt. Den kommer att ta flera minuter men när den är klar så kopplar du ur din Apple TV från datorn och ansluter den till din TV igen.

Steg 6.

Boota upp din Apple TV och anslut den till ditt nätverk, antingen trådlöst eller via ethernet-kabel.

Steg 7.

I det här steget är det viktigt att du känner till den ip-adress som din Apple TV har i ditt hemnätverk. Du hittar den via Apple TV-gränssnittet, under Inställningar / Allmänt / Nätverk. Notera IP-adressen.

Steg 8.

På din Mac, starta Terminalen och skriv vid prompten:

ssh root@<ip-adress> Här skriver du din den ip-adress som du letade upp i föregående steg, exempelvis 192.168.1.43. Utför med Enter.

Terminalen kommer sedan att prompta dig för ett lösenord och här skriver du ”alpine” (utan citationstecken). Utför med Enter. Godkänn också eventuella säkerhetsvarningar.

Steg 9.

Nu har du en anslutning mot din Apple TV och det är dags att låta magin hända. Kopiera följande kommandon ett och ett, och klistra in dem i Terminalen och kör dem. Observera att det första kommandot har radbrutits på grund av bloggdesignen.

 • wget http://nightlies.plexapp.com/plex-atv-plugin/repo/com.plexapp.repo.beta_1.0_iphoneos-arm.deb
 • dpkg -i com.plexapp.repo.beta_1.0_iphoneos-arm.deb
 • apt-get update
 • dpkg -r com.plex.client-plugin
 • apt-get install com.plex.client-plugin=0.10.0.84-d0754b9b
 • killall AppleTV

Om du gjort allting rätt så skall din Apple TV nu ha startat om och du skall kunna se Plex-menyn på din huvudmeny.

Mycket nöje!

OBS! Jag kommer inte att versionshantera denna guide och den kan därför upphöra att vara applicerbar, så fort nya versioner av antingen iOS, Seas0nPass och Plex släpps. Har du problem att installera Plex bör du i första hand vända dig till detta supportforum.

12 kommentarer

 1. Kom på att de kanske kunde vara bra med en liten notis om hur man byter ut standardlösenordet ”Alpine” på sin enhet. Det går ju givetvis att googla fram lösningen, men det kan ju samtidigt vara smidigt att ha allt på ett ställe.

  Och skall man för övrigt leta efter Plex uppdateringar regelbundet och installera, eller går det automatiskt?

  1. God synpunkt!
   Jag försökte hålla det så enkelt som möjligt så därför strippade jag bort sådant man KAN göra. Men en notis kan det ju vara värt. Ska försöka hinna med att uppdatera inlägget under kvällen.

 2. Hur lång tid skall det ta från det att jag kopplar in min ATV2 tills att lampan på framsidan börjar blinka snabbare? Verkar aldrig som om jag kommer till det stadiet.

  1. Förutsatt att du pluggar in den till en USB-port på ger den tillräckligt med ström, ca 5 sekunder skulle jag gissa.

   Om inget händer, prova att plugga in extern ström också.

 3. Tack för tipset med strömmen. Det gjorde susen :). Började med att koppla in USB och strömkabel. Så fort ATV:n började blinka snabbt (redan efter några sekunder) så drog jag ur strömkabeln, höll inne play och menu i sju sekunder och fortsatte enligt instruktionerna. Vid återställningen fick jag trycka enter en gång (för att bekräfta firmware) men annars gick allt automatiskt.

  Hade lite problem med att få terminal kommandona att fungera, så istället följde jag guiden nedan (från https://forums.plexapp.com/index.php/topic/36890-010-beta-release/):

  Installing manually (w/o installer)
  SSH into your ATV
  Run
  wget http://nightlies.plexapp.com/plex-atv-plugin/repo/com.plexapp.repo.beta_1.0_iphoneos-arm.deb

  Run
  dpkg -i com.plexapp.repo.beta_1.0_iphoneos-arm.deb

  Run
  apt-get update

  If you have an older version installed please remove it first:
  dpkg -r com.plex.client-plugin

  Run
  apt-get install com.plex.client-plugin

  Run
  killall AppleTV

  ????
  Profit!

  Så nu har jag ÄNTLIGEN Plex på min Apple TV och därigenom ett sjukt smidigt mediacenter :)!

 4. Jag fastar hela tiden på steget när jag skall koppla in den till TV:n. Då kommer symbolen med USB-kabeln pekandes till iTunes-loggan upp hela tiden.
  Samtidigt blinkar den lilla lita lampan på Apple TV:n snabbt.
  Den svarar inte på nåt när jag trycker med fjärrkontrollen.
  Har testat med att koppla in strömmen till Apple TV:n innan jag kopplar från den från datorn efter Jailbreaket. Funkar ändå inte.
  När jag sedan kopplar in den till datorn igen dyker den upp i iTunes men visar bara ”Summary”och ”Restore”-knappen.

  Någon som vet nåt work-around?

  1. Känner inte igen det här felet trots ett flertal jailbreakningsförsök av Apple TV.

   Hoppas att någon annan kan svara på din fråga.

  2. Kör en Boot Tethered. Alltså kör en gång med strömsladden i.

   Står hur du ska göra längst ner på Seas0nPass länken ovan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *