Här är nya iPad!

Det blev, som alla förstås väntat sig, en ny iPad, när Tim Cook och hans kollegor tidigare i kväll samlade till pressevent på Yerba Buena Center i San Francisco. Det lite underliga är dock att man verkar ha skippat siffran 3, och benämner därmed bara enheten som ”iPad”.

Den nya surfplattan från Apple tar över stafettpinnen från förra årets toppsäljare inom segmentet, iPad 2 som ju varit omåttligt populär.

En titt på utsidan

Inte helt oväntat får den tredje upplagan av iPad en bildskärm med extremt hög upplösning, närmare bestämt 2048 x 1536 pixlar, vilket motsvarar den ”Retina”-skärm företaget lanserade i och med släppet av iPhone 4 år 2010. Vi kan alltså förvänta oss en riktigt behaglig upplevelse där minsta pixel inte kan ses med blotta ögat.

I övrigt är det inte mycket på enhetens utsida som skvallrar om att det är en helt ny produkt. Något tjockare och något tyngre, men alla reglage sitter där vi är vana att se dem och hemknappen är kvar, något som debatterats en del.

Insidan då?

Men det är inte på utsidan som förändringarna är störst. Under skalet har nya iPad uppdaterats med en kraftfullare processor än sin föregångare, i och med det nya A5X-chipet där antalet kärnor för CPU-delen fortsatt är 2, medan grafikchippet glänser med hela 4 kärnor. Vi snackar quadcore, med andra ord!

Kameran på enhetens baksida har även den uppdaterats och fått tillbaka det gamla epitetet iSight. Vidare tar den numera foton i 5 megapixel-upplösning och spelar också in video i 1080p-upplösning med inbyggd bildstabilisering, precis som iPhone 4S.

Vi hittar också numera 4G-stöd (LTE) i nya iPaden, vilket borde göra alla svenska mobiloperatörer lite extra glada. Det betyder en teoretisk överföringshastighet på max 73Mbps.

Enheten är precis som tidigare också begåvad med en mikrofon och vi kan förstås anta att röstkommando-systemet Siri kommer att göra entré på iPad inom kort.

Nya iPad har som jag nämnde ovan, blivit något lite tjockare än föregångaren iPad 2. Den mäter in på 9,4mm mot tidigare 8,8mm. Vikten har också gått upp något, till 635 gram mot tidigare 613 gram. Detta beror förstås på den nya teknik man packat in i nya iPad.

Batteritiden då? Jo, man behåller samma 10 timmars batteritid som tidigare, dock begränsat till 9 timmar med 4G aktiverat.

iPad släpps i USA den 16 mars men går att förbeställa redan i dag. Priserna landar på $499 för 16GB, $599 för 32GB och $699 för 64GB. 4G-versionerna kostar $629, $729 respektive $829. Svensk premiär för nya iPad blir redan den 23 mars vilket förstås är riktigt trevligt!

Något annat?

Utöver en iPad så släppte även Apple den nya versionen av iOS, benämnd 5.1 vilken bland annat bjuder på japanskt språkstöd i Siri. Övriga nyheter i versionen är ännu så länge ganska oklara. Dock släpps den som nedladdning under morgondagen.

Vidare lanserar man FullHD-material i iTunes – alltså filmer och TV-serier i 1080p-upplösning. För att kunna avnjuta detta på din TV, släpper Apple även en ny AppleTV med stöd för just 1080p, även via Airplay. Nya AppleTV släpps för $99 och finns tillgänglig redan nästa vecka (i USA.)

Där har du i korta drag en sammanfattning över kvällens nyheter från Apple. Något som kittlar lite extra skönt? Kommentera!

11 kommentarer

 1. Skärmen såklart. Det var ju det man ville ha redan i iPad 2. Tänker ändå inte köpa nya iPad. Eller så gör jag det. Och då är det för skärmen. Jag är torsk på skarpa skärmar helt enkelt!

  1. Medhåll där, Lasse.
   Skärmen är grym och den får en verkligen att vilja ha en. Retina-skärmen på min gamla iPhone är det jag saknar mest nu när jag kör Android.

 2. Mikrofon finns väl redan i ipad2 ? Eller har jag drömt att jag använd skype ett flertal gånger på min? 😉

  1. Det är väl snarare så att du använt iPad 2 tillsammans med ett kompatibelt headset, vilket givit dig möjligheten att använda mikrofon. Eller?

   1. Nej nej 🙂 har t.om spelat in film på ipaden och har ljud med 🙂 eller använder shazam för att ta reda på låtar. Är bara ipad 1 som inte har mic 🙂

    1. Jodå, även iPad 1 har en mikrofon. Alltså: mikrofon är ingen nyhet i den senaste iPaden.

     1. Tack för påpekandet. Jag har justerat inlägget. Sorry för missen, ibland går det helt enkelt lite för snabbt när man är ivrig! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *