”Myten om den säkra Macen”.

Jag satt och bläddrade i förra månadens nummer av svenska MacWorld och läste med intresse artikeln på sidan 38 med rubriken ”Myten om den säkra Macen”.

Artikeln beskriver Apples Mac-datorer i allmänhet och Mac OS i synnerhet ur ett säkerhetsperspektiv och hur den står sig mot storebror Windows, i dag och igår.

Och just det faktum att Apple alltid haft en så mycket mindre marknadsandel än Microsoft vad gäller operativsystem för datorer, har gjort att relativt få virusmakare har brytt sig om att skapa elak kod för plattformen. Det i sin tur har lett till minskad medial bevakning och har på så vis givit Macen ett gott rykte som säker plattform, något som Apple förstås inte var sena att slå mynt av!

Länge sade man i folkmun att ”det finns inga virus på Mac”, vilket givetvis är helt felaktigt. Användare, åtminstone dem som inte varit insatta i problematiken, invaggades i falsk säkerhet. Vanliga användare som kanske inte alltid hade så lätt att se skillnad på en ”elak” webbsida och som instinktivt öppnade alla mailbilagor som trillade in i mailboxen. Nu var detta dock inget stort hot mot Mac OS under en relativt lång tid, åtminstone inte om man jämför hur det såg ut för Windows-användarna som betydligt oftare drabbades av virus och där elakingar infiltrerade system via säkerhetsluckor i dess design och uppbyggnad.

Men Macen börjar få fäste hos folket nu. Mycket tack vare naturliga inkörsportar som iPhone och iPad. Men ryktet om den säkra Macen lever tyvärr kvar, vilket kan stå den vanlige Svensson dyrt när nästa mail droppar ner i mailkorgen.

Man får givetvis se detta i relation till Windows som är den mest spridda, och därmed mest drabbade plattformen. Men allt eftersom Macen plockar andelen så ökar intresset att på ett eller annat skada dess användare.

Precis som skribenten i MacWorld skriver så är OS X just nu en ovanligt tacksam plattform att attackera, mycket beroende på att användare av Mac OS X generellt är mer oförsiktiga än Windows-användare. Enligt en undersökning som man refererar till så tror endast 20 procent av Mac-användarna att virus kan drabba deras dator, vilket förstås tyder på okunskap. Eller att man helt enkelt inte lyssnar på det örat och har fallit offer för Apples marknadsföringsknep om den säkra datorn.

För även om Apple är medvetna om det stegrande problemet så gör man inte detta tillräckligt tydligt för användarna. Man bygger in enkla skydd i operativsystemet men lämnar egentligen inga rekommendationer till användarbasen. Detta gör att viruskodare och bluffmakare hellre siktar in sig på att lura den stora skara av icke IT-kunniga Mac-användare som finns där ute, än de system som dessa användarna kör i sina datorer.

Dock tror jag att Apple inom kort blir tvungna att börja möta problemet på samma vis som Microsoft gjorde redan vid releasen av Windows Vista hösten 2006, nämligen med en aktiverad brandvägg från start och en kontroll efter ett aktivt och uppdaterat virusprogram i systemet. Först då tror jag att ”vanliga” Apple-användare blir medvetna om problemet och förstår att det är en ”helt vanlig dator” de faktiskt arbetar vid, och lagrar alla sina viktiga filer på.

En sak är i alla fall säker, hotet mot OS X lär inte minska framöver.

Vad säger du? Kör du huvudsakligen Mac, Windows eller någon annan plattform?
Använder du antivirusprogram eller bara sunt förnuft? Kommentera!

9 kommentarer

 1. Intressant inlägg. Myten om hur säkra macarna är och alltid har varit är ju mycket riktigt väldigt utbredd. Jag kör Windows och ett säkerhetspaket från Norton. Drar visserligen en del datorkraft, men ska förhoppningsvis hålla mig säker.

  Nu väntar väl egentligen alla på att skräpet ska ta sig även till iPhones och iPads. Lär väl hända förr eller senare, på något sätt…

  1. Själv kör jag ingen mjukvarubrandvägg aktiverad på mina Macar, och inte heller något antivirus-program. Kör dock ClamXav för on-demand scanning av enstaka filer.

 2. Jag kör Mac men har inget antivirusprogram. Kör som du ClamXav ibland. Den inbyggda brandväggen är dock alltid på. Och jag håller med dig, man lever i en slags (falsk) säkerhet om att man inte kommer få virus eller annat skit på datorn för att det är en Mac. Och visst kan det hända, men med lite sunt förnuft kommer man långt 🙂

  1. Jag har exakt samma åsikt som dig. Man vet att det KAN hända, men med sunt förnuft, lite kunskap och inga besök på suspekta sidor så kommer man tillräckligt långt. 🙂

 3. Mac’en är väl tack vare sitt arv från UNIX, per definition, säkrare än Windows. Det är ju helt andra premisser som gäller om man som virusmakare vill komma åt systemfiler på ett UNIX-baserat system jämfört med ett Windows-baserat system. Det är väl hela anledningen till att Mac är säkrare än Windows.

  Microsoft har väl försökt ”patcha” bristerna i NTFS med UAC i och med Vista och Windows 7, och det fungerar ju sålänge man använder det på rätt sätt. Men oftast klickar alla JA och OK ändå på alla pop-uprutor.

  Att det kommer okända mail till din brevlåda som du klickar på och följer länkar till höger och vänster känns ju som ett problem hos användaren snarare än datorn. Man ska endast läsa brev och klicka på länkar från betrodda källor.

  Det största skyddet på en Windows-dator (som är mycket effektivare än något antivirusprogram) är att du är inloggad som vanlig användare (dvs inte lokal administratör). När du väl ska installera något får du ”be” om de rättigheterna genom att tillfälligt köra programmet som administratör och fylla i ditt lösenord. Inget virus kan, i princip, spridas eller exekveras om du inte är lokal admin på din dator.

  Jag skulle nog även rekommendera att man som mac-användare är inloggad med ett vanligt user-konto och inte ett administratörkonto.

  Bottom line är ändå, OSX har arvet från UNIX vilket innebär fil och folder-säkerhet som är bra mycket effektivare än det som fn. finns på Windows-maskiner. Men det ska bli intressant när Microsoft släpper sitt nya filsystem (när det nu händer 🙂

 4. Det finns en anledning till att de flesta inte väljer mac. Själv tycker jag mac är computer for dummies. Det funkar bra men är begränsande, jag skulle aldrig välja mac och appel, man blir totalt låst till deras skit.

  1. Visst kan man känna sig lite begränsad i sin Mac-användning ibland men allt som oftast finns det någon annan som haft samma problem och hittat en lösning.

   Att man blir inlåst i Apples prylar är nog mer ett påstående som passar bättre in på iPhone än på Mac.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *