En titt på Penclic Mouse R2.

Pennan är mäktigare än svärdet, heter det. Men är pennan mäktigare än datormusen?

Den frågan ställde jag mig i förra veckan när jag packade upp den Penclic Mouse R2 som landat på mitt skrivbord. En utmanare till den klassiska datormusen från svenska Penclic.

Enhetens allra största uppenbara fördel måste vara den ergonomiska formen och precis som namnet skvallrar om så är Penclic Mouse R2 utformad som just en penna. Tänk dig en kraftig kulspetspenna fast monterad på en ledad fot – där har du styrdonet i ett nötskal!
Själva pennan är utrustad med fem knappar, vänster- och högerklick, framåt/bakåt och mittenklick. Ett scrollhjul finns också men detta är monterat på pennans fot. Musen drivs av ett medföljande uppladdningsbart batteri och kommunicerar trådlöst med en liten USB-receiver i datorn. Laddning sker via den medföljande USB-sladden. På undersidan sitter en strömbrytare och förstås den optiska avkännaren som enligt tillverkaren skall fungera på de allra flesta material. Därför blev jag lite förvånad när det första jag provade var att ställa den på mitt skrivbord med glasskiva utan något som helst resultat. Jag fick istället rota fram en musmatta men sedan var jag igång.

Penclic Mouse R2 kräver inga drivrutiner och fungerar lika bra med Windows, OS X och Linux. Inga problem där inte! Det var förvånansvärt lätt att komma igång med den pennformade musen. För att få den bästa vinkeln kan man behöva rotera greppet och för detta finns ett antal fördefinierade steg. Däremot känner jag efter snart en veckas användning att knappen för högerklick sitter lite dumt till på pennan. Man måste nämligen flytta pekfingret som används för vänsterklick för att nå högerklick. Störande. Jag hade hellre sett en annan placering av den knappen även om jag inte direkt kan peka ut var den skulle sitta bättre.
Initialt hade jag också svårt för att komma överens med scrollhjulet som är avsett att användas med långfingret. Men efter ett par dagar så funkade det riktigt bra.

Efter en veckas dagligt kontorsarbete med enbart Penclic Mouse R2 så känns den faktiskt riktigt bekväm, förutom tidigare nämnda högerklick. Eftersom jag lyckligtvis inte har något problem med musarm så kan jag inte bekräfta om detta styrdon lindrar en sådan åkomma. Men den framkallade å andra sidan inga nya kramper under första veckan så någonting rätt har ju Penclic uppenbarligen gjort!

Ombyte förnöjer!

Kortfattat är alltså Penclic Mouse R2 en riktigt trevlig bekantskap, även om jag hellre väljer någonting annat vid precisionsarbete som till exempel fotoredigering. Men för normalt kontorsarbete funkar den ypperligt! Den ersätter dock inte musen helt och hållet i mitt fall, som även i fortsättningen har sin givna plats på skrivbordet. Men som avlastning vid monotont musarbete passar Penclic mig perfekt!

Emot sig har pennmusen det faktum att den uppenbarligen inte går att använda på glasytor, den något knöliga högerklicken och att den i dagsläget bara finns för högerhänta. Jag är själv vänsterhänt men kände dock inte att detta var ett problem, men jag kan tänka mig att andra vana vänsterhandsanvändare kanske ryggar tillbaka.

För att återknyta till den inledande frågan i mitt inlägg. ”Är pennan mäktigare än datormusen?”
Svaret är nej, även om Penclic har stor potential. Musen är mer allround och känns betydligt mer lättmanövrerad och erbjuder långt fler möjligheter i dagsläget. Men styrdon som Penclic har framtiden för sig då marknaden för ergonomiska produkter fortfarande är relativt liten.

Har du möjlighet så kläm på en Penclic Mouse – även om den kan kännas avig till en början, så avfärda den inte med en gång. Idén är nämligen inte alls dum!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *