Några tankar om Windows Phone 7.

Den senaste veckan har jag haft möjligheten att bekanta mig lite grann med Windows Phone 7 i form av mobilen Nokia Lumia 800. Mobilen som skulle bli Nokias men också Microsofts återkomst till smartphone-himlen.

Att försöka slå sig tillbaka in på den marknad man en gång dominerade visar sig givetvis vara en tuff match för Microsoft. Företaget blev lämnade kvar i dammet med sitt Windows Mobile medan Apple kom och stal showen med sitt iPhone OS för några år sedan. Sedan kom Google med Android och det verkade som att Microsoft mest satt paralyserade och hoppades på att dessa nykomlingar var dagsländor som snart skulle självdö. Så blev det inte. Och därför har Microsoft nu hamnat i en rejäl uppförsbacke mot välutvecklade mobila plattformar i form av iOS och Android.

Microsoft satt dock inte helt passiva utan kodade frenetiskt på Windows Mobile 6.5 för att överhuvudtaget ha någonting att sätta emot. Releasen var mer ett nytt grafiskt touch-anpassat gränssnitt på tidigare version av Windows Mobile och hastades ut på marknaden. Det sålde relativt dåligt men dämpade väl pressen på Microsoft så pass att man kunde koda vidare på sin helt nya plattform, Windows Phone 7.

Man gjorde också ett parallellt försök med en helt egen social mobil under namnet Kin, som lades ner strax efter lanseringen, vilket frigjorde resurser att lägga på Windows Phone 7.

Första versionen av Windows Phone 7 var Microsoft också ganska snabba med att få ut och den kändes ganska begränsad i sin funktionalitet jämfört med hur långt Apple och Google hade kommit med sina respektive mobila plattformar vid det tillfället. Det är väl egentligen först nu när Microsofts inledda partnerskap med Nokia har givit resultat i form av Nokia Lumia 800 som släpptes under december 2011, då med nya Windows Phone 7.5 kodnamn Mango under skalet, som Microsoft på allvar visar att man är att räkna med i smartphone-kriget.

Denna lilla återblick tar oss till de förutsättningar som gäller i dag: Android med en ohotad förstaplats och iOS på andra plats. Partnerskapet Microsoft/Nokia har tidigare beskrivit sig själva som ”det tredje ekosystemet”, vilket torde klargöra att de siktar på en plats bakom dessa två. En plats som i dagsläget innehas av Blackberry från RIM.

Windows Phone 7 är en upplevelse!

Det grafiska gränssnittet som givits namnet Metro UI känns utvecklat speciellt för telefonens format. Det är rent, det andas modernt och det mesta flyter på extremt bra!

Personligen gillar jag ”hubb-tänket” som Microsoft anammat för att låta dig samla relaterad information inom de olika boxarna på startskärmen. Ett bra exempel är kontaktboken som länkar in personlig information, mail- och sms.konversationer, telefonlistor, chattar och bilder tillhörande dina vänner från sociala nätverk som Twitter, Facebook, Google, Windows Live och LinkedIn. Lite på samma sätt som Androids adressbok, fast Microsoft gör det hela betydligt snyggare och mer strömlinjeformat.

Utöver de interaktiva hubbarna på startskärmen är det inte mycket mer som får plats. Bakgrunden är svart och som Android-användare känner jag viss frustration över att inte kunna placera widgets som jag vill på en snygg bakgrundsbild. Det är egentligen ett icke-problem eftersom hubbarna i sig agerar widgets och hela tiden visar uppdaterad information. Men allting är ändå väldigt fyrkantigt – på gott och ont.

Något jag saknar i Windows Phone 7 är en bra sökfunktion. Lumia 800 har en dedikerad sökknapp men den tar dig direkt till Bing för onlinesök. Visst finns sökfunktion för adressboken men ingen universalsök som hjälper dig hitta appar, dokument, mail, kontakter och nummer från samma dialog. Synd.

Tittar vi på Marketplace – Microsofts motsvarighet till App Store eller Google Play, så är det ännu så länge ganska fattigt med applikationer. De som finns håller relativt hög klass men om man som iOS- eller Android-användare funderar på att byta till WP7 så är det långt ifrån säkert att de appar man dagligen använder finns tillgängliga på Marketplace. Detta är väl dock en tidsfråga, förutsatt att användarbasen för Windows Phone-plattformen kan breddas. Men här har vi lite av ett moment 22. Användarna vill ha appar för att byta plattform, och app-utvecklare vill ha en bred användarbas att sälja sina appar till. Knepigt!

Men på det stora hela upplever jag faktiskt Windows Phone 7 som en riktigt trevlig bekantskap. Visst finns det små saker som man stör sig på men dessa vägs ändå upp av den helhetskänsla som gränssnittet för med sig. Snygga, lättlästa typsnitt och genomgående samma design. Någonting man hämtat från iOS kan vi gissa, och där Android fortfarande ligger en bit efter. Kan bara Microsoft i samarbete med Nokia och andra hårdvarutillverkare få ut vettiga mobiler att följa upp Lumia 800 med, så tror jag att fler och fler kommer att lämna först och främst Android för Windows Phone. Och då kanske Microsoft kan knipa den där tredjeplatsen.

 

9 kommentarer

 1. Jag har haft min Windows mobil nu ett tag men jag tycker fortfarande att Android är betydligt bättre, jag skulle inte byta till en Windows Phone idag nu när jag testat, har stor lust att byta tillbaka till Android.

 2. Nja, för det första så tycker jag inte om dessa stora ikoner eller hubbar, dom tar för mycket plats av skärmen så man hela tiden får rulla ner och upp hela tiden för att komma dit man ska, men det är ju en smaksak givetvis, och sedan är det ju alldeles för dåligt med appar till WP7, det är ju så att nästan alla appar som tas fram görs ju först och främst till Iphone och Android, appar till WP7 prioriteras ju inte precis. Dessutom gillar jag inte om det här Zuneprogrammet som man måste ha för att föra över bilder och musik till telefonen, där tyckte jag också att Android var mycket bättre, bara att ansluta telefonen och dra över dom filer man ville ha. Sedan finns det ju saker som är riktigt bra också givetvis, t ex synkningen med outlook är hur bra som helst. Vi får väl se när nästa stora uppdatering ( Apollo ) kommer senare i år vad den innehåller för något, spännande. Annars är jag riktigt nöjd med telefonen ( HTC Titan ).

  1. Intressant. Kan hålla med dig om att hubbarna tar mycket plats och det gäller verkligen att hushålla med dem alternativt flytta om dem så att de man använder mest frekvent hamnar överest.

   Bristen på appar är ett problem, det kan man inte sticka under stol med. Lite moment 22 där som jag skrev i inlägget. Utbudet kommer aldrig bli rejält om inte användarbasen först kommer till plattformen. Och användarna saknar apparna och håller sig borta från WP7 till viss del på grund av denna hämsko.

   Själva synkprogrammet har jag faktiskt inte ens tittat på, utan förutsatte att den skulle fungera som ”vanligt”, det vill säga att du ansluter den och den dyker upp som en enhet i Utforskaren. Så var icke fallet med andra ord. Också tråkigt.

   Som sagt, det finns både en del negativt men också en del positivt att säga om WP7. Det skall bli spännande att se vad nästa uppdatering för med sig, både vad gäller mjukvara men också vad gäller ny trevlig och kraftfull hårdvara för den att rulla på.

   Kanske får vi möjlighet att revidera de här åsikterna om nåt år, vem vet? 😉

 3. Tredje platsen är given. Blackberry kommer ju aldrig klara sig levande… så det är bara en tidsfråga. Jag är inte särskilt objektiv, men tror att de flesta iPhone-användare kommer hålla kvar vid iPhone. Det här kan mycket väl betyda att WP tar andelar från Android och tävlar om andraplatsen.

  1. Medhåll.
   Även om Blackberry (RIM) är en relativt stor aktör i dag så tror jag inte att de klarar sig i längden – speciellt inte med den utveckling (eller avsaknad av?) som de haft de senaste åren.
   Microsoft slåss således om en tredjeplats initialt. Precis som jag skriver i texten så är det inte omöjligt att de främst plockar marknadsandelar från dem som är trötta på Android – det är min gissning. Operativen har mer gemensamt än vad något av dem har med iOS inbillar jag mig.

   Huruvida de är är redo att ta andraplatsen låter jag vara osagt. Jag tror att vägen dit är lång men om Microsoft spelar sina kort rätt den här gången så är förstås ingenting omöjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *