Automatisera mobilen med NFC.

NFC eller ”Near Field Communication” är en teknik som jag berört tidigare här på bloggen. I korta drag går det ut på att du har en NFC-läsare, ett chip, i till exempel din mobiltelefon, vilket möjliggör informationsutbyte med andra NFC-försedda enheter genom att du håller dem emot varandra.
Ett praktiskt exempel på detta är nyckelkort till hotellrum, som du håller mot dörren för att låsa upp. Eller ditt busskort som du håller upp mot kortläsaren på bussen eller spårvagnen – två vanliga NFC-tekniker i vardagen som du kanske inte har tänkt på.

Men det finns andra kul användningsområden för NFC. Till exempel att automatisera händelser i din mobiltelefon. Men för att detta skall fungera så behöver du en mobil med inbyggt NFC-chip. Dessa är inte speciellt vanliga ännu så länge, men har du en Android-mobil av modellerna Google Nexus S, Galaxy Nexus eller nya HTC One X så har du alla förutsättningar rent hårdvarumässigt för att hitta på mycket kul med NFC!

Är du osäker på om din Android-mobil har stöd för NFC så kan du titta under Inställningar / Trådlöst och Nätverk där det i så fall bör finnas ett alternativ för att aktivera funktionen. Annars finns det en lista på telefoner med NFC-stöd här.

Kom igång.

För att komma igång med NFC-kommunikation i din mobil så behöver du ha åtminstone ytterligare en enhet att kommunicera med, allt annat vore hopplöst. Har du två mobiler som klarar tekniken kan du visserligen skicka länkar och mindre information mellan dessa via NFC men det lär du tröttna på rätt snabbt. Så vad göra?

En kul grej som NFC tillåter är att du kan koda andra NFC-chip med händelser som sedan aktiveras i din mobil när du vidrör chippet med telefonen. Ett praktiskt exempel på detta kan vara att du scannar ett NFC-märke när du går och lägger dig. Telefonen stänger då av ringsignalen, sänker nivån på skärmens ljusstyrka, ställer alarmet på 06:00 och stänger även av WiFi, bluetooth och automatisk datasynkronisering för att spara batteri. Rätt smart va?

Vad behövs?

För att åstadkomma det som jag beskrev här ovan behöver du två saker, en NFC-tagg och en mobilapp för att koda taggen. NFC-taggar finns i form av små klistermärken som du kan fästa till exempel vid sängbordet. Visst, de kostar några kronor men är lätt värt det.
Personligen köpte jag en 10-pack NFC-klistermärken från sajten Touchanote.com för 10 dollar inklusive frakt. Alltså drygt 65-70 kronor beroende på dollarkursen. Då får du 10 märken i brevlådan några dagar senare och du är klar att börja experimentera!

Men för att kunna koda dina NFC-märken så behöver du också ha en app. Den jag använder heter NFC Task Launcher och kostar drygt 13 kronor via Google Play men är väldigt kompetent och erbjuder många möjligheter.

Från programmets huvudmeny kan man skapa uppdrag, eller ”tasks”. Dessa definieras i appen enligt ett antal förutbestämda parametrar. Det färdiga uppdraget appliceras sedan på NFC-taggen och när du sedan skannar taggen så utförs uppdraget i din mobil. Det går också att skapa så kallade ”task switchers”, och finessen här blir att uppdraget spegelvänds när du scannat taggen en gång. Låt oss säga att uppdraget är att stänga av WiFi i din mobil. Du skannar taggen och WiFi stängs av. Scannar du taggen igen så inverteras alltså uppdraget och WiFi aktiveras alltså igen. Inte alls dumt!

I exemplet nedan har jag skapat en task som förbereder min telefon för natten. När jag scannar taggen igen på morgonen så aktiveras alla funktioner. Smart!

klicka för större bild

Detta är bara ett axplock av vad man kan göra med en NFC-tagg och appen NFC Task Launcher. Är du kreativ kan du hitta på mycket kul. Till exempel kan du låta din telefon checka in dig på diverse sociala nätverk, skicka tweets, starta applikationer och mycket mycket mer.

Har du några riktigt vassa NFC-tasks att dela med dig av, eller har du frågor kring tekniken och användningsområden? Hojta till med en kommentar!

24 kommentarer

 1. Intressant!
  Jag undrar hur du scannar dina nfc-märken, måste du starta ditt nfc-program i mobilen eller kan du från en låst telefon scanna och aktivera funktionerna du förbestämt?

  Om en polare kommer och scannar ett nfc märker jag programmerat med nfc task luncher, kommer den att utföra samma handling som på min telefon? Behöver man programmet för att utföra handlingarna?

  1. Hej Johan,
   NFC Task Manager behöver inte startas manuellt inför scanning av taggen – det ligger i bakgrunden och aktiveras så fort du scannar.

   Inga händelser lagras i taggen utan profilen ligger i NFC Task Manager, så ingenting händer om inte applikationen finns installerad.

   Det går dock bra att placera mindre mängd data i en NFC-tagg, som vcard, text och länkar.

 2. Är det inte samma teknik som används på busskorten till SL, skånetrafiken och diverse trådlösa nycklar till kommunhuset? Ett chip som fungerar som en spegel som får energi av vibrationerna att skicka tillbaka rätt våglängd?
  Dessa små chip du köpt kan man alltså programmera från mobilen utan att behöva skriva ut på papper eller hålla på med QR-koder?
  Hur många byte rymmer ett chip och hur mycket info får man plats med?
  Detta låter definitivt som framtidens visitkort och lösning på mycket pappersslöseri.
  Det intressanta som du nämner är att man kan ha förbestämda chip i hemmet beroende på vad man vill göra. På sänglampan sitter en prick som sköter wifi, 3G, BT, GPS och mute. På ett pappersark har du sedan olika väckarklocksscheman som är inställda för varje dag. Om man kan skriva en truddelutt på Chippen kan man ju som sagt ”skriva” namnet på programmet.
  Med denna tekniken ser jag hur vår vardag kan bli ännu enklare där vi kan lägga mindre tid på repeterande aktiviteter.
  Tasker till android har jag som sagt också saknat till iphonen och låter som att den appen kan bli en del av NFC-Chippen.

  Vad heter det Chippen du betalar i butik med som Japan sysslar med?

  1. Hej Piere,
   Jo, precis som du skriver (och som jag också nämner som exempel i texten) så används NFC både i busskort och nyckelkort.

   NFC-taggar kommer i ett antal olika byte-storlekar, allt från 64 bytes till 1024 bytes. Har åtminstone sett 4 olika modeller däremellan.

   Du nämner också Tasker i din kommentar vilket är ganska kul, eftersom just NFC Task Launcher har en integration mot Tasker – det vill säga, allt som Tasker kan göra kan du trigga igång med NFC. Detta ger oanade möjligheter.

   Vad NFC-chippen heter som används för betalning i Japan, vet jag tyvärr inte. Men kanske någon annan läsare har koll?

 3. Hej Magnus!

  Tack för en bra och beskrivande artikel. Finns ju även konceptet kring Android Beam som ger en del intressanta upplevelser till användaren. Tekniker och tjänster som Bu.mp blir ju bara ännu häftigare om man kan använda NFC som överföringsmedel.

  Vår produkt Mobil Tid, som nischar sig mot småföretagare, har vi haft just NFC för avläsning av etiketter sedan 2010, och därmed en förenkling för personer som jobbar ute på olika arbetsställen. Mycket smidigt att enbart hålla mobilen mot etiketten och sen se arbetsuppgifter och annan nyttig info. Väntan ligger bara i att hårdvaran ska komma ifatt och fler modeller lanseras, men jag tror det börjar hända saker på marknaden nu…

  Har en vision om att NFC kan bli bryggan mellan den digitala världen och den fysiska. Att man utrustar allehanda material (hus, lyktstolpar, bilar, kläder etc.) med NFC-etiketter med unika ID. Därefter kan man läsa av dessa och få en crowdsourcad information (lite som det fysiska wikipedia) där man kan läsa både publik och privat information kring det objekt etiketten sitter på.

  Det hade varit häftigt!

  1. Hej namne och tack för ditt svar!
   Android Beam må vara ett intressant koncept men jag har en känsla av att plattformen är alldeles för fragmenterad för att det skall funka i praktiken. Alla tillverkare, så som HTC och Samsung vill ha sina egna motsvarigheter till detta vilket kan leda till begränsningar i kompatibiliteten.

   Tittade lite på Mobil Tid och spontant känns det som en intressant lösning, där ni är tidigt ute med tekniken. Kul!

   Nu hoppas vi bara som sagt att hårdvaran hänger på och att nästa iPhone, som torde vara det stora loket, får NFC-stöd. Då kommer marknaden att explodera!

 4. Eller så köper du en Sony Xperia S och får med 4 Smart tags (NFC chips) och installerad programvara för att ställa in. 🙂

 5. Hej jag har nyss fått hem mina nfc taggar från touchanote, men de vägrar fungera med nfc task launcher? Hur ska jag göra?

  1. Hej Filip,
   Skumt. Borde funka. Har testat dem på flera olika mobilmodeller utan problem.
   Vad har du för mobil? Har du NFC aktiverat i systeminställningar?

    1. Skumt! Får du något meddelande när du försöker skriva någonting till taggen? Har du provat med flera taggar eller bara en? Bara för att säkerställa att det inte är något fel på just den NFC-taggen.

 6. Även nya Windows Phone 8 har stöd för NFC. Jag har en Nokia Lumia 920 och använder programmet ”NFC Interactor”. Håller precis på med en app som via NFC stänger av alla musik på min Sonos-anläggning.

  1. Tack för tipset på NFC-app. Testar just nu en Lumia 920 och det vore ju inte så dumt att testa bra NFC-appar, nu när det börjar bli tillgängligt även utanför Android-världen.

  1. Hej Bengt!
   Jag förstår vad du menar men osäker på om tekniken låter en NFC-sändare fungera som tagg, utan att egentligen ha googlat på det. Har inte stött på det någonstans.

 7. Hej Magnus,
  Jag har gått in på touchanote.com sajten och läst igenom deras förklaringar samt har även sett på videon, min fråga är, är det just bara för att använda tillsammans med evernote appen? Jag menar nfc taggarna säljs av touchanote. Jag skulle vilja vara säker innan jag lägger min beställning.
  Mvh

  1. Taggarna kan användas med vilken app som helst som klarar av att läsa eller skriva till en sådan tagg. Förutsatt att du har en hårdvara med NFC-chip i såklart!

 8. Hej!

  Det var ett tag sen jag höll på med NFC, men jag har en Nokia Lumia 920 och den har NFC.

  Min fråga är till exempel ett buss kort fungerar med NFC borde man inte kunna läsa av det kortet in i telefonen och kopiera den informationen som finns på kortet och skriva över den på ett annat nfc chip?

 9. Hej. Jag har en kul fråga. Kan jag använda busskorten som taggar? Tex jag har ju en Samsung G S III Jag provade lägga mobilen på busskortet och då lät det som att de fick kontakt med varandra. Men om dessa busskort fungerar som taggar då kan man ju få tag på många busskort och tagga gärnet!
  Mvh. Danno

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *