Din backup till molnet med CrashPlan.

Handen på hjärtat, är du helt nöjd med hur du backar upp din värdefulla data? Tänk på alla semesterbilder, filmer från barnens uppväxt, dina noveller med författarambitioner och så vidare.

Kanske har du ingen backup alls, utan allt ligger på din primära hårddisk eller en USB-disk i en låda någonstans. Kanske bränner du ut ditt material på dvd-skiva och förvarar i bokhyllan.

Oavsett vilket så innebär samtliga ovan nämnda lösningar en överhängande risk. Exempelvis vid stöld eller vid brand. Därför kan det vara värt att titta på en lösning där man lagrar en backup av sin data utanför huset, som ett komplement. Kanske på jobbet, kanske i ett bankfack – eller varför inte i molnet?

CrashPlan är just en sådan backuplösning i molnet och den är lika enkel som genial. I korta drag installerar man programmet och sedan behöver man inte tänka mer på sin backup då CrashPlan sköter hela förfarandet automatiskt.

Efter installation av programmet på din dator (japp, CrashPlan stöder både Windows, OS X, Linux och Solaris) så pekar du ut vilka foldrar eller hårddiskar du vill ta backup på, och programmet sätter sedan igång att kryptera din data och sänder det sedan till CrashPlans servrar i molnet. Tjänsten klarar även att ta backup på dina externa USB-diskar och nätverksanslutna hårddiskar, så att du inte missar någonting viktigt.

När den initiala backupen är klar så håller programmet, som alltid ligger igång, koll på vilka filer som ändrats eller som tillkommit sedan senaste backupen och sänder dessa till molnet enligt ett givet schema. Via samma klient kan du också återställa enheter, foldrar eller enstaka filer. Det finns också en app för både Android, iOS och Windows Phone med vilken du kan ladda ner filer ur dina backupset till din mobila enhet.

En annan bra sak med CrashPlan är dess prissättning. För tre dollar per månad så får du total molnbackup på din dator och dina anslutna diskar. Det finns ingen utrymmesbegränsning och ingen trafikgräns.
Gillar du tjänsten och vill utöka till att ta backup på alla datorer i hushållet så dubblar du till sex dollar per månad. Då kan du installera CrashPlan på alla dina burkar.

Det finns också ett gratisabonnemang där du istället kan välja att säkerhetskopiera din dator till en annan dator i ditt nätverk, en folder eller till en vän som också kör tjänsten. Kanske inte lika säkert men betydligt bättre än att ha hela sitt digitala arv på en USB-disk i skrivbordslådan.

Nu är CrashPlan dock långt ifrån det enda alternativet i den här kategorin av program, men efter att det belönades med ”Bäst i test” i svenska MacWorld för någon månad sedan så installerade jag det och trivs extremt bra med lösningen.
Andra alternativ som också kan vara värda att titta närmare på är till exempel Backblaze och Mozy, men just CrashPlan ligger helt rätt prismässigt.

Kom dock ihåg att inte enbart förlita dig på EN backup utan se till att ha minst två kopior av din viktiga data. Personligen backar jag upp all data både till nätverksdisk via Apples Time Machine och till molnet via CrashPlan. Hängsle och livrem, så att säga!

13 kommentarer

 1. Trevligt inlägg! Jag är inne på att köra Crashplan till backup av mina foton, men är en aning tveksam till att ladda upp sin data på molnet eftersom man inte har någon koll på hur den kan användas.

  1. Tack Olle!
   Gratisversion av CrashPlan använder 128-bit Blowfish-kryptering medan CrashPlan+ (den för 3 dollar per månad) kör 448-bit Blowfish. Din data är säker så vida inte ditt lösenord och din dekrypteringsnyckel kommer på villovägar.

  2. Håller med. Jag är fortfarande tveksam att skicka upp alla mina data någonstans utan exakt koll på hur och om de används men det är kanske en vanesak.

   1. De allra flesta av oss gör redan detta, utan att vara mer eller mindre medvetna om det. Man blir bara smärtsamt mycket mer medveten när det gäller att skicka upp alla sina hårddiskar till molnet.

    Men jag oroar mig inte. Kanske för att jag har vant mig..! 🙂

 2. Tack för svaret!

  Jag har nu registrerat ett konto och ska testa att använda det under testperioden man får. Det verkar än så länge vara en riktigt bra tjänst.

 3. Kör själv med Crashplan, flera hundra GB ligger uppe i molnet för priset av cirka en påse godis i månaden.
  Fungerar fint hittils, tjänsten kan stundtals vara seg, en gång fick jag vänta i tre-fyra dagar innan den började backa upp mina senaste filer.

  Glöm bara inte att prova att återskapa filer, så att du vet att det fungerar!

  1. Tjena Reboot!
   Visst är det imponerande att Crashplan kan erbjuda den här tjänsten såpass billigt ändå.
   Håller med om att överföringen känns lite långsam, speciellt vid första synkroniseringen, men sedan går det riktigt bra.

   Och återskapning funkar förstås prima!

 4. Hej Magnus,
  Jag kör också Crashplan till molnet för mina digitalfoton men skulle behöva någon mer att backa upp till. Intresserad av att utbyta 64GB mellan våra Crashplan klienter??
  Isåfall, skicka ett mail till christer.r.johansson@gmail.com

  //Christer

  1. Halloj Christer och tack för erbjudandet.
   Tyvärr kommer jag inte långt med 64GB då jag backar upp hela mitt system med Crashplan vilket är cirka 200GB i dagsläget.

   Dessutom har jag såpass dålig upstream att en offsite-backup får räcka för mig.

   Ha det!

 5. Tänkte ta ett nytt tag kring min backup. Har ingen riktig off site backup för tillfället. Alternativet mot molnet skulle möjligtvis vara en USB-disk. Men det känns inte som en så modern lösning. För samma pris som en USB-disk kostar får man ganska mycket för i lagringsväg online.

  Crashplan låter vettigt. Tänkte kika på den och eventuellt Mozy som verkar seriösa leverantörer.
  Enda nackdelen är ett de endast verkar göra backup på filnivå och inte hela systemet. Kanske går att lösa genom göra backup på systemet med annan mjukvara och sedan spara upp dessa filer i molnet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *