En snabbtitt på Synology DS212j.

När min gamla nätverksanslutna hårddisk drog sin sista suck för ett par veckor sedan så började jag genast att snegla efter nytt. Jag tittade på Netgear, jag tittade på Qnap och jag tittade på Buffalo. Men i mina efterforskningar så dök även fabrikatet Synology upp – ett märke som jag inte hade någon erfarenhet av sedan tidigare.

Jag började djupdyka i dess funktioner och styrkor och fann att Synology faktiskt hade ett serie intressanta produkter som gick att klämma in i min budget. Sagt och gjort, jag gick till min lokala handlare och köpte en Synology DS212j.

Synology DS212j är en NAS (Network Attached Storage) med två diskplatser. Den ingår i budgetsegmentet och är anpassad för hemmet eller det lilla kontoret. Trots detta är det en funktionsrik liten rackare. Den har en skrivbordsvänlig design och en stor fläkt vilket ger den en väldigt tyst drift.

Förutom två diskplatser så har den även två usb-portar på baksidan. Perfekt om man vill klämma ytterligare ett par usb-diskar som gemensam lagring. Men det är inte på vare sig utsidan eller i hårdvaran som vi hittar det intressanta med den här enheten…

Det första du ombeds göra när du har monterat in en separat köpt hårddisk i det här chassit, är att installera DSM, det Linux-baserade operativsystem som driver Synologys NAS-enheter. Mjukvaran är nu uppe i version 4.0 och har ett fönsterbaserat webbgränssnitt som är lätt att känna sig hemma i.

Här finns en kontrollpanel från vilken du kan styra rättigheter, nätverkstjänster, systemtjänster och applikationsinställningar. Bland de mer intressanta funktioner som finns inbyggda i DS212j hittar vi VPN-server, FTP-server, webbserver (php/MySQL), printserver, antivirus, DHCP-server, molntjänst för filsynkronisering mot alla dina enheter och LDAP-server för att nämna några. Och givetvis tillhandahåller tillverkaren även ett gäng mobilappar för både iPhone/iPad och Android!

Men det är när man börjar utnyttja möjligheten att installera paket från tredjepart på DS212j som enheten verkligen glänser! Via den utmärkt enkla applikationen Paketcenter så kan du med några få musklick installera stöd för allt från automatiserad filnedladdning, till iTunes-server eller varför inte en egen WordPress-server. Möjligheterna tycks oändliga!

Kort sagt är Synology DS212j en kompetent liten NAS. Den låter dig peta in maximalt 8TB disk (2 x 4TB) och dessa diskar kan sättas upp i alla tänkbara RAID-uppsättningar.

För att underlätta för dig som inte är van att lägga upp regler i din router för vidarebefordran av trafik till nasen från internet, så har Synology byggt en smart guide som kommunicerar med din router via UPnP och förutsatt att din modell finns med i databasen så klarar Synologys programvara av att konfigurera den åt dig. En smart lösning som gör att DS212j blir ett alternativ även för dig som inte petat med portar tidigare.

Det som talar emot DS212 är väl i så fall att den ”bara” är utrustad med en 1,2GHz ARM-baserad processor som enligt rapporter dämpar överföringshastigheten till och från enheten något, samt att den begränsar möjligheten till tredjepartsapplikationer något på grund av den annorlunda arkitekturen i ARM-proppar.

Hur som helst är jag så här långt extremt nöjd med min nya NAS och får säkert möjlighet att återkomma i ämnet framöver när jag hunnit djupdyka ännu mer i dess funktioner. Tills dess är du välkommen med frågor och kommentarer.

16 kommentarer

 1. Att du inte hört talas om Synology tidigare måste innebära att du aldrig lyssnat på mig broder! 😉

  Jag är fruktansvärt nöjd med min DS211j som är lillebror till din. Fast även jag saknar lite starkare propp. Drömmen är väl en intel baserad… men då skjuter tyvärr priset i höjden.

  Till dom är sugen på att köpa – Synology ger er mest ”bang for the buck!” 😉

  1. Haha, kan så vara!
   Hörde av Jocke och Walle på jobbet att du hade en liknande vilket givetvis gjorde mig intresserad! 🙂

   Men som sagt, Intel-baserade Synology-NAS’arna smäller högre, men kostar lika mycket som en Mac mini. Svårmotiverat…

   Den här däremot, känns helt rätt!

 2. Hej!
  Intressant artikel! Jag ska faktiskt köpa en DS212j till veckan och jag tänkte passa på att ställa en fråga till dig som jag inte lyckats hitta information om.

  Förutom NASen och interna hårddiskar ska jag köpa ytterligare en USB-disk som ska spegla interna hårddiskarna för ytterligare back-up.
  Är det inte ännu bättre om jag köper 2 st USB-diskar som jag varvar och har den ena förvarandes på annan plats?
  Hur fungerar DS212j och ”varvningen”? Bygger den på back-upen utifrån den senaste USB-disksbytet, eller finns det risk för strul?

  1. Hej Jens och ursäkta sent svar.
   Jag är lite osäker på hur det inbyggda backupprogrammet fungerar i Synology-NAS’en, om det klarar av att köra en inkrementell backup. Själv kör jag molnbaserad backup och flyttar på detta vis min data till ett säkert ställe.

   Men om du vill ha inkrementell backup så finns det ju en uppsjö mer eller mindre komplicerade programvaror som löser detta. Gratisvarianter är nog lätt räknade tyvärr.

 3. Hej Magnus, först vill jag tacka för en bra blogg. Har följt den ett tag nu och det är alltid lika intressant läsning! 🙂

  Går i tankarna att köpa en NAS då min TC dog i helgen. Inget konstigt med det kanske efter 3 års tjänst, det var dock tyvärr den enda backup jag hade på min data. Nu till mina frågor, skulle du rekommendera en ny TC samt backup via nätet eller en NAS och ny router? Finns det möjlighet att dela ut datan till en ATV eller PS3 med NASen? Det är något jag saknat med min TC och som skulle ses som ett plus.

  Tack på förhand!

  1. Hallå Thomas och tack! 🙂

   Jag skulle definitivt rekommendera dig att köpa en dedikerad NAS just för att dela ut media i hemnätverket. De allra flesta NAS’ar i dag har DLNA-stöd och kan agera iTunes-server vilket täcker de allra flesta behoven. Men kolla givetvis detta innan köp. När det gäller Synology är det dock inga problem.

   Kombinerad NAS och router är ingenting jag skulle satsa på. Bättre att ha dessa separata, speciellt när någon av funktionerna börjar strula.

   För backup kan jag rekommendera dig att titta på en molnlösning för extra säkerhet, då dessa börjar komma ner i pris rejält.

 4. Hej ock tack för en bra blog. Har efter att jag läst om dina synpunkter av Synology DS212j köpt och installerat en sådan NAS i mitt nät. Mitt fösta intryck är mycket positivt. Har dock ett problem som jag inte lyckats att lösa. Jag använder programmet Sandvox för att bygga en hemsida. Bl a kan man välja en mall för att skapa en blogg. När jag sedan har laddat upp min hemsida på DS 212j får jag ett felmedelande när jag vill titta på min blogg (aktiviteten avakiverad). Jag vet att ”blog” är ett sk reserverat ord i Synology DS 212j. Har försökt att byta namn på sidan som i Sandvox heter blog. Tyvärr hjälper inte detta. Tacksam om du eller någon annan har något förslag på hur jag löser problemet.

  1. Hej Kjell och tack!
   Tyvärr har jag själv inte provat Sandvox men det borde ju inte ställa till det för din NAS.
   Har du aktiverat webbtjänsten för hemsidor i Kontrollpanelen på din Synology?

 5. Ja, tjänsten är aktiverad. Alla sidor på hemsidan fungerar utom den som heter blog. Jag är ganska övertygad om att problemet beror på att blog är ett reserverat ord i DS 212. Får försöka hitta någon lösningen på Synologys forum. Tack i alla fall för ditt svar.

  1. Prova att döpa om den till ’blogg’ då och se om det hjälper. Kollade dokumentationen för Synology och precis som du säger så är ordet ’blog’ reserverat och det är säkerligen därför det strular för dig.

  1. Hej Johan!
   212’an är ju en något vassare enhet än den 212j som jag har. Vet dock inte hur den står sig mot LaCie, som jag har lite medfödd allergi för. Tyvärr.

   Synology har dock ett väl utvecklat gränssnitt med mängder av tredjepartsappar och ett stort community som hjälper till när man får problem. Bara dessa faktum gör att jag lätt kan rekommendera Synology!

 6. Hej Magnus,
  Jag kör 211:an och vill hitta en lämplig moln back-up som komplement. Har tittat på ett antal olika men alla verkar kräva att de körs via klient från separat dator. Jag vill köra moln back-up direkt mot NAS. Har du några förslag eller tips.

  Tack på förhand
  Martin

   1. Jag har testad både symform och Crasplan nu, och fastnade för den senare. Det är lite trixigt att sätta upp, men väl gjort är den hur enkel som helst att administrera. Symform kändes aldrig tillräckligt välputsad för att jag skulle våga mig på att lita helt på tjänsten.

    1. Medhåll Jezper. Magkänslan var inte helt rätt angående Symform om du frågar mig. Även om gratis är gott så kan det ge sur eftersmak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *