En del smarta funktioner under skalet på S3′an.

I dag är det exakt en vecka sedan jag för första gången fick klämma på Samsung Galaxy S3 – min första vecka med en renodlad Samsung-lur! Under veckans gång har jag inte bara hunnit berömma dess utsida men också störa mig på den fysiska hemknappen bland annat.

Sedan tidigare har jag ju som bekant använt Googles Galaxy Nexus och innan dess, Nexus S – båda visserligen tillverkade av Samsung men lanserade under Googles flagg och därmed den rena Android-upplevelsen utan extra lull-lull.

Med Samsung Galaxy S3 är det lite annorlunda. Det första man möts av när man aktiverar telefonen är Samsungs grafiska gränssnitt TouchWiz som företaget placerat ovanpå Android 4.0, eller Ice Cream Sandwich som det populärt kallas. Det har sina respektive för- och nackdelar men det som slår mig allra först är hur glest det är mellan ikonerna på startskärmen. Förutom fyra genvägar (plus programikonen) i dockan längst ner så får man bara plats med 3 x 4 ikoner på den stora 4,8 tums skärmen. Fattigt! Dock går det däremot bra att flytta Google-sökfältet som i standardutförande är fastlimmat i skärmen övre kant, och därmed ge plats för ytterligare fyra ikoner. Men glest är det!

Vi bjuds hela sju startskärmar via TouchWiz och det finns därmed gott om plats för appar. Givetvis går dessa också att gruppera i mappar men inte lika enkelt som i iOS eller för den delen i ICS. Du kan inte dra en ikon över en annan för att skapa en mapp utan detta måste först göras separat. Omständigt och fullständigt onödigt av Samsung. Frågan är om det ligger någon stämning till grund för detta beslut?

Men allting är inte bara negativt med TouchWiz gentemot ”the vanilla experience” av ICS. Åh nej, för precis som HTC lyckats peta in ett och annat guldkorn i Sense 4.0 så har även Samsung gjort en hel del för att verkligen utöka din Android-upplevelse. Bland annat hittar vi Smart stay som jag vid telefonens lansering ryckte på axlarna åt, men som egentligen är en riktigt smart funktion.
Smart stay utnyttjar den främre kameran i telefonen för att hålla koll på om använderen tittar på skärmen och vid dessa tillfällen så dimmas eller släcks inte skärmen. Rätt smidigt i fall man läser text på en webbsida till exempel. Under goda ljusförhållanden funkar detta bra men vid skum belysning kan kameran få problem att identifiera ditt ansikte med resultatet att skärmen alltså släcks.

Vidare hittar vi Direct call som låter dig att ringa den kontakt du ser på skärmen genom att enbart lyfta luren mot örat. Jag upplever att det funkar bra men det känns som en onödig funktion.

Smart alert är namnet på en annan smidig funktion som ser till att uppmärksamma dig på missade samtal eller meddelanden. Om du inte är i närheten när Galaxy S3′an tar emot ett samtal så ser Smart alert till att ge ifrån sig en diskret vibration nästa gång du tar upp luren, för att på detta vis uppmärksamma dig på att du missat något. Funkar dessutom riktigt bra och kan vara användbart för den som inte har manisk koll på skärmen hela tiden.

Sedan har vi såklart S Voice, Samsungs direkta utmanare till Apples röststyrningfunktion Siri som ju sitter i iPhone 4S.

S Voice funkar på ett liknande sätt – du ”väcker” funktionen genom ett par snabba tryck på hemknappen eller genom att säga ett kodord. Systemet funkar relativt bra även om man måste vara väldigt tydlig i sitt uttal för att S Voice skall förstå vad du egentligen vill.
Liksom iPhonens motsvarighet så måste du här tala engelska, eller ett gäng andra språk. Svenska finns alltså inte tillgängligt. Men om din engelska är bra så kan du göra dig förstådd och S Voice kan hjälpa dig att ringa upp personer i din telefonbok, sätta alarm, boka möten i din kalender, ta bilder med kameran eller kanske svara på hur vädret skall bli i morgon.

S Voice funkar hyfsat. Inte mer än hyfsat! Det är inte i närheten av så avancerat som Siri är och jag får närmast uppfattningen om att S Voice försöker slingra sig ur krångliga frågeställningar och kommandon genom att slänga upp ett ”Network error. Please try again” i ansiktet på mig emellanåt. Det gör att man tröttnar tyvärr. Samt det faktum att röststyrning fortfarande inte är möjlig på svenska. Men Samsung är på god väg och flera andra tillverkas väntas följa efter inom kort.

Förutom dessa TouchWiz-unika features så finner vi också NFC, och ett antal tjänster för att trådlöst överföra media och dokument från telefonen till en TV eller en dator.
Detta sammantaget gör TouchWiz till en ganska angenäm upplevelse även om jag hellre hade använt en launcher från tredjepart, typ Apex eller Nova – men under recensionsperioden så håller jag mig till standardutförandet för att kunna ge en så bra bild av mobilen som möjligt.

Kommentera gärna, kom med frågor och synpunkter på sådant ni vill veta mer om så ska jag svara i den mån jag kan.

5 kommentarer

 1. Går ju inte att kommentera på M3.. 🙁
  men ville bara skriva att det är Härligt med små tips och trix!! 🙂
  har precis köpt mig en S3:a och jag kan inte direkt säga att jag orkat läsa någon manual ;-P

  1. Hej Jane och hoppas att du blir nöjd med din S3’a. Det är en riktigt trevlig lur!

   Tack för heads up angående kommentarsfunktionen på M3. Ska ta en titt på detta.

   Ha det gott!

 2. Hej! Är nöjd med min s3 men dock ett problem, efter en månads användande så fick jag ikonen 1 för missat samtal. Raderat loggar, och senaste programvaran inlsgd. Provat det mesta men har fortfarande missat samtal. Hos 3 vet dom ej heller varför 1 kvarstår. Mvh björn

 3. Hej! Ska väl börja med att säga att det var ett bra intressant inlägg om sg3.
  Jag undrar över en sak som jag blir galen på… Volumknapparna ligger ju så puckat till. Kommer åt dom hela tiden och telefonen hamnar i ljudlöst läge.
  Kan man inte avaktivera volymknappen???
  Är det bara jag som är klumpig eller har samsung missat nåt där??..
  Förövrigt så är jag ruskigt nöjd med samsung telefoner!
  Har en Mac ”miljö” hemma och dom synkar perfekt med varandra!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *