En närmare titt på Galaxy S3 – utsidan.

Fyra dagar har nu gått sedan jag fick sätta tänderna i Samsung Galaxy S3 och jag måste säga att mitt första intryck är mycket gott. Den imponerar verkligen!

När Samsung livesände sin presskonferens satt jag klistrad vid skärmen hela kvällen men fick egentligen aldrig den där wow-känslan som jag hade hoppats på och kände inte heller något sug efter telefonen. Men nu när jag håller den i handen och man verkligen känner kvaliteten – då är jag beredd att faktiskt beredd att revidera min tidigare ståndpunkt något.

Samsung Galaxy S3 är helt enkelt sydkoreansk ingenjörskonst utifrån och in. Telefonen känns robust och gedigen trots sin tunna avtagbara baksida i plast. Storleksmässigt är den strax större än exempelvis HTC One X som jag gärna jämför den med. Kvalitetskänslan är påtaglig även om den känns något mer plastig än One X som har en gummiliknande baksida. Hörlursuttaget på S3′an sitter placerat på ovansidan vilket är ett plus till exempel gentemot Googles referenslur Galaxy Nexus, där Samsung valde att placera det i underkant.

En positiv upplevelse är även vikten på den här telefonen. Den är tung nog att kännas gedigen men lätt nog att vara en Galaxy S-modell. Viktfördelningen i telefonen är bra mycket bättre än i till exempel Galaxy Nexus som med sin klack och aningen plankonkava design inte kändes helt optimal. Det är kanske inget man egentligen tänker på men det går åt ganska mycket ingenjörsarbete för att placera komponenter så att känslan att hålla i telefonen blir tillfredsställande. Till skillnad från Galaxy Nexus är också S3′an en mer rak modell utan konkava tendenser. Den har heller ingen kamera som sticker ut på baksidan som på HTC One X, vilket är positivt för helhetsintrycket i mina ögon. Designen är istället mjukt rundad, eller som Samsung själv väljer att trycka det: ”Inspired by nature”. Att färgerna sedan heter Pebble Blue och Marble White cementerar bara min uppfattning om att detta är PR-mumbojumbo at its best! 🙂

I övrigt uppskattar jag att man behållit möjligheten att ta loss bakstycket och därmed kunna byta ut batteriet på egen hand. Att man vidare väljer att komplettera de 16 inbygga gigabyten med en microSD-kortplats är ren skär kärlek för dem som gärna laddar sin telefon med appar, bilder, filmer, musik och annat.

Skärmen i Galaxy S3 och också ett fall framåt för Samsung, jämfört mot till exempel S2 eller Galaxy Nexus. Borta är de glåmiga, skitiga vita nyanserna som Samsungs tidigare SuperAMOLED-skärm presterade. Nu, med den nya HD SuperAMOLED-skärmen är det betydligt klarare färger och vassare kontrast som gäller – även om den har en bit kvar till den nivå som skärmen i HTC One X håller, bortsett från färgerna där Galaxy S3 överglänser One X i min mening.

Den för Galaxy S-serien karaktäristiska hemknappen av gammal klassisk typ istället för en touchbaserad som många av konkurrenterna valt är något som jag har svårt att förlika mig med. Speciellt efter att ha levt med både Nexus S och Galaxy Nexus. Dels stör den mitt öga, dels det flow jag har när jag navigerar. Ömsom touch ömsom tryck känns inte okej. Strömbrytare och volymkontroll är fysiska knappar som jag tycker om men jag vill gärna navigera helt touchbaserat. Är det så mycket begärt Samsung?

Jag kan i ärlighetens namn inte hitta någon fördel med en fysisk hemknapp på den här telefonen. Kan du? Tipsa mig i så fall gärna via en kommentar.

4 kommentarer

 1. Vilken telefon är det som gäller, baserat på bygg- och skärmkvalitet, om man får välja endast en av superlurarna du nämner?

  Vilken av dem har best helhetskänska?

  1. Det är lite svårt att ge ett bra svar på den frågan. Alla lurarna har sina styrkor och svagheter.
   Skärmen på One X är grym men kameran är sämre än på Galaxy S3.
   Samsungs TouchWiz känns liksom Sense lite bloatat och man saknar vanilla-upplevelsen som Nexus erbjuder. Samtidigt är Nexus ganska tjock och känns helt enkelt gammal och slö i jämförelse med de två prestandamonstren.
   Byggkvaliteten i samtliga dessa är riktigt hög även om baksidan på S3’an känns lite plastig.

   Slutsats: ge mig Galaxy S3’ans utseende och funktion, skärmen från One X och mjukvaran från Galaxy Nexus. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *