Guide: Installera Plex på din Apple TV (2nd gen) med iOS 5.0.2.

Härom veckan släppte Apple den senaste versionen av iOS för Apple TV, version 5.0.2. Här kommer därför en guide för dig som ännu inte vågat uppgradera med risk för att förlora jailbreaket och din Plex-installation. Häng med!

Innan vi startar:

Den här guiden är enbart applicerbar på den andra generationens Apple TV, alltså inte den senaste hårdvaruversionen med stöd för 1080p-material (Apple TV 3rd gen.) Guiden kommer att uppdatera din Apple TV (2nd gen) till den senaste versionen av iOS (när guiden skapades är version 5.0.2 gällande release.)
Vidare kommer guiden leda dig igenom dels jailbreaking-förfarandet (öppna enheten för att installera tredjepartsprodukter på den) samt installera Plex Media Center på din enhet (den version som gäller när guiden skapades heter beta 1.0. Du kommer vid slutförandet att ha en jailbreakad Apple TV (untethered) med Plex Media Center installerat.
Plex Media Center kräver anslutning mot en dator eller NAS som kör Plex Media Server, vilket förutsätts av guiden.

Guiden är skapad för Mac men eftersom programmen som krävs (eller motsvarigheter till dem) även finns tillgängligt för Windows så kan du delvis följa guiden ändå.

Steg 1.

Det första du behöver göra är att jailbreaka din Apple TV, vilket tillåter dig att installera tredjepartsprogram på enheten. Tanka därför hem Seas0nPass till din dator och kör applikationen. Värt att nämna är att den här processen kommer att radera alla inställningar i din Apple TV.

Steg 2.

I Seas0nPass, klicka på Create IPSW. Nu laddas den senaste Apple-mjukvaran hem och under tiden passar du på att hämta din Apple TV från sin placering i TV-bänken.

Steg 3.

När guiden ber dig, ansluter du din Apple TV via microUSB-kabel till datorn. OBS! Anslut inte strömkabeln!

Steg 4.

Apple TV kommer nu att boota, och när lampan på framsidan börjar blinka snabbare, håller du in knapparna MENU och PLAY/PAUSE på din Apple Remote i sju sekunder (kräver den nyare fjärrkontrollen i aluminium.)
Om din Apple TV inte visar någon aktivitet (inte blinkar) efter att du pluggat in den via USB kan det bero på att din dator inte levererar tillräckligt med spänning via USB-porten. Anslut i så fall med nätsladden till Apple TV och försök igen.

Steg 5.

Seas0nPass kommer nu att starta iTunes och en återställning av enheten kommer att inledas automatiskt. Den kommer att ta flera minuter men när den är klar så kopplar du ur din Apple TV från datorn och ansluter den till din TV igen.

Steg 6.

Boota upp din Apple TV, konfigurera språk och anslut den till ditt hemmanätverk, antingen trådlöst eller via ethernet-kabel.

Steg 7.

I det här steget är det viktigt att du känner till den ip-adress som din Apple TV har i ditt hemnätverk. Du hittar den via Apple TV-gränssnittet, under Inställningar / Allmänt / Nätverk. Notera IP-adressen.

På din Mac, starta Terminalen och skriv vid prompten:

ssh root@<ip-adress>

Här skriver du din den ip-adress som du letade upp i början av steg 7, exempelvis 192.168.1.43. Utför med Enter.

Terminalen kommer sedan att prompta dig för ett lösenord och här skriver du alpine som är standardlösenordet. Utför med Enter. Godkänn också eventuella säkerhetsvarningar.

Tillägg:
Om du vill, kan du  ändra defaultlösenordet till någonting annat genom att köra kommandot passwd efter att du loggat in via SSH. Följ sedan anvisningarna.

Steg 8.

Nu har du en anslutning mot din Apple TV och det är dags att börjar installera Plex Media Center. Kopiera följande kommandon ett och ett, och klistra in dem i Terminalen och kör dem ett och ett med Enter. Observera att det första kommandot har radbrutits på grund av bloggdesignen.

wget http://nightlies.plexapp.com/plex-atv-plugin/repo/com.plexapp.repo.beta_1.0_iphoneos-arm.deb

dpkg -i com.plexapp.repo.beta_1.0_iphoneos-arm.deb

apt-get update

apt-get install com.plex.client-plugin

killall AppleTV

Voila! Om du nu gjort allting rätt så skall Plex ha uppenbarat sig i gränssnittet på din Apple TV. Här skulle alltså guiden kunna vara slut. Men vänta… Är inte den där Plex-ikonen hemskt tråkig och intetsägande? Jo, detta beror på att någon Plex-logga för det ”nya” Apple TV-gränssnittet inte ligger med i paketeringen, utan detta får man fixa själv. Så häng med sista biten också!

Steg 9.

Spara ner den här filen på ditt skrivbord som AppIcon.png. All credd till användare ”klein” på det officiella Plex-forumet som skapade bilden.

Steg 10.

Anslut till din Apple TV via en FTP-klient som låter dig köra SFTP, exempelvis CyberDuck som du kan ladda hem gratis.
Välj SFTP som protokoll i din FTP-klient och skriv in ip-adressen till din Apple TV (den du använde i steg 7 ovan), ange användarnamn root och lösenord alpine (även detta samma som i steg 7 ovan).
Sätt remote path till /private/var/stash/Applications/AppleTV.app/Appliances/PLEX.frappliance och anslut till din Apple TV. Om allt går bra ser du nu en katalog med flertalet .png-filer i.

Steg 11.

Ladda upp AppIcon.png från ditt skrivbord till katalogen ovan. Stäng SFTP-anslutningen.

Steg 12.

Starta Terminalen på din Mac och anslut till din Apple Tv enligt steg 7 ovan. Väl ansluten kör du återigen följande kommando:

killall AppleTV

Nu så, nu har du en tjusig Plex-ikon i gränssnittet på din Apple TV. Poppa popcornen och ladda upp för en filmkväll!

OBS! Jag kommer inte att versionshantera denna guide och den kan därför upphöra att vara applicerbar, så fort nya versioner av antingen iOS, Seas0nPass och Plex släpps. Har du problem att installera Plex bör du i första hand vända dig till detta supportforum.

17 kommentarer

 1. Jag fick upp det här meddelandet när jag försökte komma åt min ATV2 efter jailbreak (jag har jailbreakat min ATV2 vid ett tidigare tillfälle):

  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
  @ WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED! @
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
  IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY!
  Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)!
  It is also possible that the RSA host key has just been changed.
  The fingerprint for the RSA key sent by the remote host is
  f9:1d:94:0f:8d:a1:1f:3e:87:bd:ad:b9:c6:00:ca:cc.
  Please contact your system administrator.
  Add correct host key in /Users/sshah1230/.ssh/known_hosts to get rid of this message.
  Offending key in /Users/sshah1230/.ssh/known_hosts:2
  RSA host key for 192.168.1.3 has changed and you have requested strict checking.
  Host key verification failed.

  …detta gick dock att lösa genom att skriva följande i terminalen: rm -f ~/.ssh/known_hosts (om inget verkar hända, skriv ”sudo” (utan citationstecken) följt av mellanslag innan du skriver in ovanstående kod.

  Det här kommer att ta bort listan med known hosts (men såvitt jag vet så autogenereras den igen när du skapar upp en ny anslutning).

  1. Bra att du nämnde det! Jag fick inte den frågan eftersom jag har formaterat hårddisken på min Mac sedan jag jailbreakade senast.

   Ett annat sätt att lösa problemet är att helt enkelt döpa om hosts-filen. En ny skapas då vid anslutningen till Apple TV’n och man slipper denna varning.

 2. Kanon beskrivning, då jag har glömt av jailbreaket då det var ett tag sen nu, men fick inte plexikonen att fungera, lörde cyberduck gjorde enligt konstens alla regler men fortfarande svart ikon. /Erik

  1. Tack Erik!
   Säkerställ att du laddar upp filen till rätt katalog och att filnamnet verkligen är AppIcon.png och inget annat. Viktigt att du kontrollerar remote path enligt steg 10 ovan samt att du avslutar med att köra killall AppleTV från prompten, alternativt bootar om enheten ordentligt.

   Lycka till!

 3. Jag har haft min enhet jailbreakad (och Plex installerad) på 4.3 men tänkte idag uppdatera och installera det igen enligt din guide. När jag ska in i rooten via terminalen kommer jag bara till password och när jag skriver i ”alpine” så står det bara ”please try again”. Jag har inte ändrat lösenordet nån gång men även om jag hade gjort det så borde väl det ha rensats nu när man uppdaterade? Några förslag?

  1. Gjorde om allt så fungerade det finfint. 🙂 Vet du om man kan placera om ikonerna och ta bort de man inte använder?

   1. Gött att det löste sig Christian.
    Vet inte helt säkert om det finns något sätt att placera om ikoner, alternativt ta bort dem man inte använder i iOS men det borde ju inte vara någon omöjlighet. Har dock inte letat själv eftersom jag helt enkelt är för bekväm av mig! 🙂

 4. Bra och smidig guide nu när jag inte har fått XBMC att fungera riktigt.
  Allt funkade bra tills jag skulle spela upp innehållet då ”Ett fel inträffade när innehållet läses in”
  Något tips på hur man kan lösa detta?

  Grymt tack!

  1. Hej Kalle och tack!
   Jag har ingen klockren lösning eftersom jag inte sett problemet tidigare.
   Det låter som att mediakällan inte längre finns där Plex Media Server förväntar sig att den skall finnas. Kan du spela upp material från en annan Plex Media Center (exempelvis på en Mac/Windows-dator?)

   Googlade lite på felmeddelandet och hittade några intressanta trådar som kanske kan ge dig mer information:

   http://bit.ly/NHH2LJ
   http://bit.ly/PV06X5
   http://bit.ly/PV3V9e
   http://bit.ly/NLyrSp

   Lycka till med felsökningen!

   1. Tack Magnus för tipsen! Fick det att funka genom att ta bort mapparna i media manager och sen peka om de. Plex på datorn klarade inte heller att spela upp filmerna, men efter att lagt om allt i media manager så funkar det nu. En fråga, vad föredrar du helst, Plex eller XBMC till ATV2?

    1. Jag har bara provat Plex på min Apple TV. Mest för att jag är så förbaskat nöjd med hur det funkar på mina Macar, på iOS och på Android-enheter. I ärlighetens namn har jag inte brytt mig om XBMC överhuvudtaget sedan 2008. 😉

  1. Inte hört någon om detta. iOS för ATV2/3 är förresten uppe i versionsnummer 5.1.1.
   Hoppas att det dyker upp någon snart så jag kan packa upp min ATV3’a. 🙂

 5. Hej!

  Kanon guide! Vad kör ni för kvalitet på det som skickas ut från Plex media server?
  Vilken settings i serverprogrammet?

  //beck

  1. Tjena Beck och tack så mycket.
   Personligen kör jag defaultinställningar i Plex. Har inte exakt koll på dem i huvudet nu men har du inte ändrat nåt så bör det funka utan problem.

 6. Hej är det någon som har testat det här nyligen? försöker komma åt länkarna i steg 8 men kan inte nå serven! vill inte behöva jailbreak om min apple tv 2 har den på 5.0.2 (4250).
  Är det någon som vet vart jag kan få en version av PLEX till min 5.0.2 version?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *