En vecka med Google Nexus 7.

När Google på utvecklarkonferensen Google I/O i slutet av juni presenterade sin allra första surfplatta, Nexus 7, gick det ett sus genom publiken. Den sju tum stora plattan skulle bli den första enhet att levereras med Android 4.1 kodnamn Jelly Bean och dessutom skulle den bjuda på väl tilltagen prestanda och allt detta för ett pris som nästan verkade för bra för att vara sant.

Nu har Google börjat leverera Nexus 7 i USA, Kanada, Storbritannien och Australien. Och både press och användare är överens om att den här är en Android-baserad surfplatta värd namnet!

För en vecka sedan fick jag min Nexus 7 som jag förbeställde från USA och jag tänkte bjuda på första veckans intryck av enheten. Häng med!

Uppackning

Det har skrattats gott åt en samling klipp där folk försökt ”unboxa” Nexus 7’an mer eller mindre framgångsrikt. Och är det på en punkt man skall kritisera Google så är det förpackningen som i vissa fall är löjligt svår att få upp.

Detsamma gällde för mig. Det tog mig nog dryga 15-20 minuter att ta mig in i kartongen på en av de två enheterna jag haft hemma. Sjukt!

Utsidan

Det första man möts av när man väl kommit in i lådan och tagit bort skyddsplasten är en sju tum stor skärm (obviously) med svart ram och helt täckt av ett riktigt hårt glas (Gorilla Corning-glass) och en svart baksida i någon typ av plast- och gummiblandning som ger ett väldigt gediget intryck.
Därtill en 3,5mm ljudutgång, microUSB-kontakt, volymkontroll, on/off-knapp en framåtriktad kamera, ljussensor, två mikrofoner och en diskret högtalare. Förutom ordet Nexus på enhetens baksida skvallras det också om att det är ASUS som ligger bakom tillverkningen av plattan åt Google.

Nexus 7 känns gedigen i handen. De sju tummen gör att plattan mäter ungefär halva skärmstorleken mot en iPad (eftersom skärmytan mäts diagonalt) och vikten är dessutom även den ungefär hälften av en iPad. Bara som en referens. Den lite mjuka och gummiliknande baksidan gör att Nexus 7 ligger bra i handen och man är inte orolig för att den skall glida ur greppet. Sidorna är dessutom välvda som på iPad vilket gör den lätt att plocka upp från bordet. Den är också såpass liten att man enkelt kan ta upp den med en hand vilket är en klar fördel.

Skärmen

Skärmen på Nexus 7 är en trevlig IPS-historia med 1280×800 pixlars upplösning. Ingen Retina-upplösning med andra ord men ljusstark och faktiskt riktigt trevlig även om den inte duger mycket till i direkt solljus, precis som de flesta andra skärmar.

Hårdvaran

Under den blanka skärmen på Nexus 7 hittar vi det som gör den här surfplattan så intressant. Ett Tegra 3-system från NVIDIA som bjuder på en 1,3GHz quadcore ARM Cortex A9 CPU och en 12-kärnig GPU. Utöver detta hittar vi 1GB ram och på den stora modellen 16GB lagringsminne.

Vidare är den utrustad med NFC, accelerometer, GPS, magnetometer och gyroskop. Och så klart Bluetooth och WiFi 802.11 b/g/n. Dock finns inget stöd för mobilnätverk. Enheten saknar också kortplats för extern lagring. Man får alltså hushålla med de 8 respektive 16GB som erbjuds från Google. Dessutom bjuds det på en fantastiskt dålig 1.2 megapixelkamera. Den duger för Hangouts och Skype-samtal men tar så dåliga stillbilder att Google inte ens bemödat sig med att inkludera en kamera-applikation i Jelly Bean för Nexus 7. Det säger en del om bildkvaliteten! 🙂

Upplevelsen

Man kan tala om specifikationer tills man storknar men det absolut viktigaste är ju faktiskt känslan av att ha surfplattan i sin hand, att navigera runt och – upplevelsen!

Och Nexus 7 är minsann en upplevelse. Det faktum att den rullar med Android 4.1 som ju innehåller flera prestandaförbättringar mot tidigare ICS gör sitt till för den mjuka och responsiva upplevelse som den här Android-plattan bjuder på. Givetvis är det mycket hårdvaras förtjänst med Google har också lagt mycket tid på att få Android att faktiskt utnyttja den kraft som finns i CPU och GPU.

Lägg därtill den gedigna känslan som plattan står för och sammantaget kan jag inte hitta någon annan Android-platta som kommer i närheten. Detta är helt klart Android-världens främsta konkurrent till iPad, trots det mindre formatet. Det är ett sådant flow när man navigerar. Allting händer direkt och man behöver sällan vänta på att få ge nästa kommando.

Batteritid

Det har snackats mycket om batteritid för tablets och smarta mobiler och en sak är säker – man blir aldrig riktigt nöjd!

Nexus 7 är utrustad med ett batteri på 4325mAh som enligt Googles specifikationer ger dig alternativt 9 timmar HD-video, 10 timmars surfande, 10 timmars e-boksläsande eller 300 timmar standbytid. Givetvis hjälper avsaknaden av mobilt nätverk till att hålla uppe batteritiden men i jämförelse med iPad som erbjuder nästan en månads standbytid så tycks det ganska futtigt.

App-utbud

Utbudet av appar som anpassats för tablets med ICS/Jelly Bean är ganska sparsmakat ännu så länge. Dock funkar ”vanliga” Android-appar som egentligen anpassats och utvecklats för smartphones relativt bra på Nexus 7. Android lider ju inte av samma problem som iOS har med att köra iPhone-dedikerade appar på iPad, där man förstorar bilden till dubbel storlek och därmed får ett väldigt pixligt resultat.

Dock håller många appar samma layout på tablets som på telefoner och man utnyttjar alltså inte den extra ytan som erbjuds.
Detta lär väl snart förändras nu när Google trycker ut sin Nexus 7 till utvecklare världen över, och Android kanske äntligen blir en aktör att räkna med på tabletmarknaden.

Kort och gott

Kort och gott skulle jag vilja säga att Nexus 7 är en helt fenomenal Android-tablet som verkligen sätter plattformen på kartan på allvar för surfplattor. Tidigare har Android ”dragits med” Honeycomb som varit den Android-version som varit anpassad för just tablets. Ice Cream Sandwich upplevde jag inte tog riktig fart på formatet men nu när Jelly Bean är ute och Nexus 7 är släppt så banar detta väg för fler tillverkare att hänga på.

Upplevelsen av Nexus 7 är som sagt riktigt trevlig. Bygget håller hög kvalitet, vikten är väl fördelad och det är ett bra flow i gränssnittet, mycket tack vare både Jelly Bean och även den relativt kraftiga hårdvaran.

Priset har vi dock inte pratat om ännu. Google säljer sin 8GB-modell för ynka $199 och 16GB går lös på $249. ASUS Sverige meddelar via sin Facebook-sida att man hoppas kunna sälja Nexus 7 i Sverige under september för någonstans mellan 2000 och 2400 kronor för 16GB-modellen.

21 kommentarer

  1. Hej Katarina,

   Första dygnet behövde jag faktiskt inte ladda utan den klarade sig faktiskt över två dygn, men då installerade jag ju mycket appar och pillade en hel del med den, så någon representativt användning var det kanske inte.

   Inbillar mig att jag i alla fall kan använda den ”normalt” (vilket ju är behovsstyrt) och inte ladda den mer än var tredje dag. Det är min utgångspunkt efter en veckas ganska frenetisk användning.

 1. Hej Magnus
  En liten undran, är inte 7 tum för stor för att enkelt bära med sig? En 5 tum får man ”ner” i fickan. Och varför välja då välja en mindre skärm än ex 10 tum när man ändå måste ha en typ väska när man tar med sig sin tablet

  1. Hej Hans!
   När jag köpte min iPad trodde jag i min enfald att jag skulle bära omkring på den överallt. Så blev det inte – enheten var alltför stor. Sedan dess har jag konsekvent dragit mig för nya surfplattor. Men nu när Google släppt sin Nexus 7 så var det dags.

   Eftersom den är ungefär hälften så stor rent måttmässigt och väger in på lite mer än halva vikten av en iPad så går den faktiskt riktigt fint att ha i innerfickan. Den går till och med ner i jeansfickan även om det är ett långt i från optimalt sätt att frakta den på. Men en rejäl innerficka på jackan eller kavajen så får den gott plats.

   Sedan finns det enligt mig andra skäl till varför man väljer en 7″ tablet istället för en 10″: Den är lätt och man håller den ledigt i en hand om man vill läsa webbsidor, e-böcker eller vill köra videokonferens via Skype t.ex. Trots de ynka 2,2 extra tummen upp från exempelvis en Galaxy S3 så erbjuder den bra mycket mer yta och upplevelsen blir därmed en helt annan än en vanlig telefon. Det är en fullvärdig tablet som jag upplever är mer mobil än t.ex. en iPad eller annan 10″ platta.

   1. Jag har gått en liknande resa. Började med en 10.1″ galaxy tab, vilken i mitt tycke var för stor och användes därmed inte speciellt mycket. Inte ens hemma i soffan. Bytte ut den mot den mindre varianten på 8.9″, vilken var rätt ok, men även den kändes för stor för att vilja ha med den utanför hemmet. Köpte en 7-tums enkel platta till sonen och den känns mycket bättre. Dock just denna tablet är lågupplyst och med trist prestanda.

    Så fort det bara går, så lägger jag beställning på nexus 7 när den dyker upp i Sverige.

    1. 7 tum känns faktiskt riktigt lagom att bära på. Inbillade mig också att 10 tum var bra till en början men medhåll – den användes knappt. Inte ens i TV-soffan.

 2. Har nu äntligen lagt händerna på en Nexus 7. Så jag hoppas nu att den kommer vara allt som alla säger men jag har en bra känsla av den.

  1. När jag hörde att släppet av N7 flyttas till oktober, så kunde jag inte vänta längre 😉 Det finns några svenska butiker som importerar plattorna på egen hand och sedan säljer vidare till kunder i Sverige med 1 års garanti (?) samt en svensk laddadapter. Jag köpte min hos swedenmobile.com http://goo.gl/N8iGi Dessa är nu slutsålda men de får in fler. Man får hålla koll på dessa butiker. Plattan kostade 3000 kr inkl frakt, vilket är givetvis saftigt överpris. Jag fick min platta på 2 dagar.

 3. Magnus, har läst att de inbyggda högtalarna inte är nånting att hurra över… Vad är ditt intryck av dom? Anledningen till att jag frågar är för jag funderar på att köpa en N7 till min syster (utöver en till mig själv såklart :-)) och funderar på om hennes dotter kommer kunna kolla barnprogram på den utan att använda hörlurar. Behöver ju inte vara 7.1 system på den direkt men gött om man åtminstone hör vad som sägs…

  1. Hej Carl,
   Personligen tycker jag att högtalaren i Nexus 7 levererar riktigt bra – för att vara en tablet. Volymen går att cranka upp rätt rejält och tal låter bra även om det kan skära igenom lite grann vid för hög volym. Men bättre hög volym än för låg, right?

   Därmed inte sagt att den funkar lika bra för musik. Nope, bas är inte till att tänka på utan lurar. Men som sagt, för YouTube-klipp med tal osv. funkar den faktiskt riktigt bra tycker jag.

   1. Tack för ditt svar…precis vad jag hade hoppats. Tänkte som sagt inte använda dom som ljudkälla vid större fester utan för att kunna kolla på youtube-klipp etc utan att använda lurar. Som du säger är det bättre med för hög volym än för låg – riktigt irriterande när det inte går att höja tillräckligt! Hade tänkt köpa en i Sverige men nu när planerat datum är ”tidigast oktober” enligt Asus sverige så får det bli till att importera ändå.

     1. Tack för tipset. Har spanat lite på det redan men tvekat. Tänkte kolla med lite privata kontakter i Tyskland först, men funkar inte det så känns Bazula som ett alternativ. Vet du hur det fungerar med garantier etc om man handlar via import? Har ju läst en del om problem med skärmen som verkar drabbat många…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *