Några tankar om Googles Sparrow-köp.

Igår blev det klart att Google för motsvarande drygt 170 miljoner kronor köper upp Sparrow, företaget bakom den sociala och väl emottagna e-postklienten med samma namn.

Reaktionerna lät heller inte vänta på sig. Många röster höjdes snabbt på bloggar och inom andra sociala medier och var upprörda över att Sparrows skapare Dominique Leca ”sålt sig” till Google och att vi nu inte kommer få se några uppgraderingar till vare sig klienten för Mac eller iPhone, eller ens att den i princip färdigställda iPad-appen aldrig kommer att släppas. Detta må vara sant men jag tror ändå att uppköpet av Sparrow kan vara till gagn inte bara för Google, utan även för oss användare av e-postklienten.

Sparrow har gjort mycket rätt i utvecklingen av sitt program. Man har skapat ett tilltalande minimalistiskt gränssnitt som lånat tydliga designdrag från till exempel Twitters officiella klient på OS X. Därtill har man integrerat den med både Facebook och Dropbox och på så vis skapat smarta funktioner som många andra e-postklienter saknar.

Google har redan annonserat att man har för avsikt att integrera Sparrows tänk i sin egen webbaserade e-posttjänst Gmail. Men jag tror inte att sagan kring Sparrow tar slut där…
Detta kan nämligen vara ett utmärkt team för att skapa en riktigt kraftfull klient för Gmail för din Mac – men kanske också en vass Gmail-klient för iOS. Gmail har också många fina funktioner som Sparrow saknar och om dessa kan smältas ner till en ny e-postklient så är det bara positivt.

Det spelar väl egentligen mindre roll om det står Sparrow, Gmail eller något annat under skrivbordsikonen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *