Reset av PRAM fixade nätverksporten!

Att återställa PRAM i din Mac kan fixa de mest knepiga problem, det fick jag erfara i veckan.

Jag har under en dryg månads tid haft stora problem med ethernet-porten på min gamla Mac mini (mid 2010) då den helt enkelt har markerats som offline när datorn varit inaktiv mellan 10 och 30 minuter. Kör jag Plex på datorn mot ett mediabibliotek på en nätverksdisk har det inte varit några problem men så fort jag lämnar datorn en stund så ställer sig porten som offline och markerar att ingen kabel är ansluten trots att jag provat med nya kablar och en annan port i switchen och i routern. Allt löser sig dock efter omstart av datorn men det är förstås ingen långsiktig lösning. Därför nergraderade jag min Lion-installation till Snow Leopard men felet kvarstod. Vad göra?

Jag frågade därför runt borta på det eminenta forumet hos svenska MacWorld och fick tipset att återställa datorns PRAM – någonting jag aldrig varit i närheten av förut. Jag följde därför de utmärkta instruktionerna på Apples supportsidor och voila – nätverksporten funkar som den skall igen!

Kanske någon av er läsare har ett liknande, eller ett annat skumt hårdvarurelaterat problem på din Mac där en reset av PRAM kanske kan lösa problemet.

2 kommentarer

  1. Jag kan ju passa på att tipsa om att återställa PRAM även löste seg uppstart efter att jag satt i en ny SSD disk i min burk. På samma vis löste det problemet hos en kollega, vars MacBook tog omkring 10 minuter på sig innan man kunde öppna program och arbeta med datorn i övrigt efter uppstart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *