S3 vs. One X vs. Nexus i jämförande kameratest.

Under eftermiddagen i dag roade jag mig med att försöka rigga min videokamera för att göra en prestandajämförelse mellan Samsung Galaxy S3, HTC One X och Googles referenslur, Galaxy Nexus.

Det var lite att ta sig vatten över huvudet. Den som själv försökt navigera tre telefoner simultant vet hur lurigt det kan vara att få allting att hända på samtliga lurar samtidigt.
Efter en stunds trixande valde jag helt enkelt att plocka bort Galaxy Nexusen och koncentrera mig på de två toppmodellerna men eftersom det går 13 sådana ”S3 vs One X-videor” på dussinet borta på YouTube så lät jag faktiskt bli. Känns inte som att jag tillför någonting, helt enkelt. Dessutom är båda mobilerna grymt vassa och det skiljer oerhört lite rent prestandamässigt vid normal användning. Vissa operationer är One X snabbast på och vissa vinner S3′an galant. Men om man skall se med lite distans så ger en sådan jämförelse inte speciellt mycket, så här i efterhand.

Jag har fått önskemål om att testa batteritiden mellan mellan de tre lurarna. Till exempel från 100% till noll med ett spel igång på samtliga enheter för att se vilken av dem som ger upp först.
Även vilken av lurarna som går snabbast att ladda är av intresse att få reda på. Den senare är i alla fall praktiskt möjlig för mig att genomföra så det skall jag titta närmare på.
En annan frågeställning jag fått avser hur responsiv webbläsaren i Galaxy S3 gentemot tidigare Galaxy S2. Eftersom jag inte har någon S2′a tillgänglig så kan jag endast testa detta mellan de lurar jag har men spontant upplever jag Google Chrome som bra mycket vassare på samtliga lurar än den inbyggda webbläsaren. Inte så konstigt heller kanske…

Men jag tänker inte avsluta det här blogginlägget helt tomhänt, utan bjuder ändå på en jämförelse som kan vara nog så intressant. Jag har valt att titta närmare på hur kameran presterar och har därför tagit tre bilder med varje telefon. Inställningen har varit ”Auto” och jag har valt högsta möjliga upplösning på samtliga lurar. Därefter har jag själv pekat ut fokus i bilden och knäppt av. Och här nedan ser vi resultatet.

HTC One X till vänster, i mitten Google Galaxy Nexus och till höger Samsung Galaxy S3.

Kameran i S3′an presterar bra! Den släpper in mycket ljus och behåller detaljerna och konstrasten bättre än HTC One X där bilderna blir mörkare och många detaljer därför försvinner helt. Jag upplever också att fokusen fungerar bättre på S3 än den i HTC. Sämst blir dock bilderna från Galaxy Nexus i mitten, vilket inte kommer som någon överraskning precis då telefonen har kritiserats för sin bristande kamerafunktion och den hänger helt enkelt inte med de stora grabbarna.

6 kommentarer

  1. HTC One X lyfter visserligen fram detaljerna i den röda rosen men jag tycker bilderna blir lite väl mörka överlag och att kontrasten är lite för låg i auto-läget.
   Jag upplever också att den pixelerar lite för mycket på det i bilden som ligger utanför fokus. Men smaken är ju som vi alla vet delad – precis som röva! 🙂

   Hur står sig förresten HTC One X mot iPhone 4S? Vilken ger mest korrekt färgåtergivelse?

   1. S3:an verkar alltid överexponera bilden. Något bättre detaljer i fokus på ONE X. Möjligen lite bristande optik, då man kan ana lite mer color fringing i hörnen samt jävligt sämst bokeh. Dock känns det som att S3:ans bilder blir bleka och aningen mer suddiga.
    Om man tittar på vanliga bilder ( ej macro) så slår One X s3:an. Rakare linjer ut mot sidorna, bättre kontraster, större dynamiskt omfång, bättre exponering och mer naturtrogna färger.

    Sen ska de sägas att med One X’s original kamera app så blir bilderna endast 6 mpix och inte 8; väldigt komprimerade (från 3 mbyte till mellan 1,5-2 mbyte. Laddar man ner ICS camera app från play store så får man okomprimerade filer samt alla 8 000 000 pixlar.
    Synd att inte fler mobiltillverkare satsar mer på kameran. iPhone 4S slår alla i kvalitet. Tills nu nokian med 41 mpix kom. Den e sjuuk! Dock inte riktigt lika bra i 100% crop som iphone.

     1. Nej tyvärr inte. Jag vet inte om den kommit ut än. Men jag har sett bilder från den kameran och dom är sanslösa!

     2. Nej, den verkar inte vara släppt än efter vad jag kan förstå. Ser fram emot att läsa recensionerna av dem. Hur som helst så sätter detta press på de andra tillverkarna och snart kanske vi har riktigt hyfsad optik i våra smarta mobiler.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *