Mina samlade intryck av Samsung Galaxy S3.

Som utvald testare och sommarbloggare för M3 är det nu ungefär nio veckor sedan jag först stiftade bekantskap med Samsungs senaste flaggskeppsmobil, Galaxy S3.

En intressant smartphone som jag redan på förhand hade ganska klara åsikter om efter att ha sett livesändningen frrån Samsungs event där Galaxy S3 presenterades. Jag fick intrycket att flertalet av dess funktioner kändes mer som lull-lull och säljpitchar än som att de faktiskt skulle tillföra någonting i vardagen. Därför var det intressant att få möjlighet att långtidstesta telefonen under sommaren. Och precis som sommaren nu närmar sig sitt slut, närmar sig också min testperiod med Samsung Galaxy S3 sitt slut.

Det är med andra ord hög tid att summera, så häng med!

Ett elegant yttre

Min första reaktion var att S3’an upplevdes som ett väldigt gediget bygge trots en baksida helt i plast. Lätt, men välbyggd! Inga gnisslande missljud när man klämmer på den. Dess välbalanserade viktfördelning och rundade former gör att den ligger fint i handen. Ett helt klart positivt intryck av utsidan.

Den 4.8 tum stora skärmen lyfter intrycket än mer. Samsungs nya HD SuperAMOLED levererar klarare färger än hos föregångaren Galaxy S2. Det är skarpa kontraster och inga glåmiga, skitigt vita nyanser som Samsung tidigare skärmar dragits med.

En liten nackdel med designen av S3’ans utsidan kan jag dock hitta, och denna rubbar dess estetiska balans.
Jag talar förstås om den fysiska hemknappen under skärmen. På varje sidan om denna finns en touch-baserad knapp men att man valt att ha hemknappen kvar i sitt fysiska utförande är för mig en gåta. Varför inte göra alla tre knapparna av touch-typ? Visserligen är den avlånga hemknappen synonymt med Galaxy-serien men här borde Samsung tänka om.
De annars så fjäderlätta rörelserna som krävs för att navigera över de släta ytorna på skärmen förbyts i ett frenetiskt tryckande för att nå hemskärmen. Det känns bara helt fel att blanda dessa två typer av navigeringsknappar på den här luren.

Under skalet

Under skalet hittar vi förutom Android 4.0 också en mängd funktioner som jag tidigare refererade till som lull-lull. Med namn som Smart stay, Direct call, Smart alert och S Voice försöker Samsung att charma oss användare med mer eller mindre nyttiga funktioner. Men är dessa någonting att ha?
Smart stay är namnet på funktionen som håller igång skärmen så länge du tittar på den. Genom att låta kameran på enhetens framsida identifiera dina ögon mer dryga 20 sekunders intervall så hålls skärmen tänd ytterligare 20 sekunder. En riktigt smart funktion som känns klockren när man läser bloggar eller e-böcker på sin Galaxy S3. Denna funktion tillsammans med Smart alert är nog de enda jag haft någon större nytta av. Röststyrningssystemet S Voice känns tyvärr som ett taffligt skämt och Direct call har jag heller inte förstått vitsen med.

På hårdvarufronten noterar jag att kameran på 8 megapixlar är riktigt trevlig. En av de bättre jag provat i smartphone-sammanhang. Och då har jag ändå testat en hel del. Den är blixtrande snabb – så klart mycket tack vare den fyrkärniga ARM Cortex A9-processorn klockad till 1,4GHz. Lägg därtill 1GB ram och du håller i en smartphone som skyfflar data utan att göra bort sig.

Summan av kardemumman

Kokar vi ner det här så var Samsung Galaxy S3 en positiv överraskning för mig. En riktigt trevlig bekantskap och en värdig uppföljare till företagets tidigare Galaxy-lur. Den andas kvalitet utifrån och in och efter två månader med Galaxy S3 är det lätt att förstå varför sydkoreanska Samsung nu är världens största tillverkare av smarta telefoner!

2 kommentarer

 1. Jag kan inte mer än att hålla med. Fast jag har några gånger haft nytta av direct call, för det är väll den man använder när man sms:ar och lyfter luren så att den ringer? Smidigt när man får sms när man kör bil och hellre vill ringa upp personen än att sitta och sms:a medans man kör.
  Lite orolig är jag ändå ifall jag skulle råka tappa den när mobilen är så tunn och med plastbaksidan. Därför så kommer jag nog aldrig använda mobilen utan ett skal eller fodral. Det första jag gjorde efter jag hade köpt den va faktiskt att köpa ett fodral från http://www.bmskal.se

  Hade baksidan inte känts så ömtålig så hade den fått full pott men nu får den:
  4.5 av 5 Poäng

  Mvh Emil

  1. Ja, det är en riktigt trevlig telefon. Själv har jag aldrig varit mycket för skal och bumpers – men så har jag heller aldrig tappat någon telefon så att den har skadats – ännu.
   Men visst, både glasbaksida och plastbaksida känns lite risky även om plasten är väldigt flexibel och stöttålig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *