Är detta början till slutet för Nokia?

Nokia har hamnat i blåsväder sedan man i onsdags lanserade två stycken nya Lumia-mobiler, modellerna Lumia 920 och Lumia 820

Lanseringen hade något av en ödesmättad känsla över sig för både Nokia och Microsoft som kämpar i hård motvind på smartphone-marknaden, och behöver få ut nya modeller med Windows Phone 8 på för att kunna ta upp konkurrensen. Apple med sin iPhone samt Samsung som prånglar ut sin populära Galaxy-serie är förstås inte bra för vare sig Nokias hårdvara eller Microsofts mjukvara.

Nokia, men även Motorola passade på att få lite mediautrymme i veckan för sina produkter. Smart lansering rent tidsmässigt eftersom allt mediautrymme från och med nästa vecka ägs av Apple och deras kommande iPhone 5 som visas upp för världen på onsdag den 12 september. Därefter känns det bara dumt att lägga en lansering då den snart kommer vara en droppe i den flod av rapportering som alla Apples produkter för med sig.

Men Nokia gjorde inte allt rätt…

De två lurarna var det kanske inget större fel på men man lät bli att meddela pris och tillgänglighet vilket gjorde marknaden nervös att dessa inte skulle bli tillgängliga före Apples iPhone, som normalt brukar landa i butik bara några veckor efter lansering. Aktien dök följdaktligen flera procentenheter för stackars Nokia. Och det är inte bra för ett företag som tappat 90 procent av sitt marknadsvärde under de senaste åren. Lite vinna eller försvinna för Nokia!

Som om inte det vore nog…

I samband med lanseringen släppte även Nokia en reklamfilm som demonstrerar mobilkameran i Lumia 920 och den bildteknik man kallar PureView som bland annat stabiliserar bilden. Dock visade det sig att videon var fejkad och inte alls filmad med en Lumia 920 som Nokia gärna ville göra gällande.

Företaget tvingades gå ut med en offentlig ursäkt på sin blogg och postade samtidigt ett nytt klipp på sin YouTube-kanal som visar ett, om än inte riktigt lika stilfullt klipp som faktiskt är filmat med den kommande mobiltelefonen i fråga. Inte nog med det så har det under fredagen höjts röster som även menat att även stillbilderna i Nokias reklam är fejk och inte heller är tagna med Lumia 920.

Säga vad man vill om Nokia reklammiss men man har i alla fall lagt beslag på en stor del av mediautrymmet den här veckan. Alla snackar Nokia – kanske inte de mest positiva ordalag men uppmärksamhet får de i alla fall!

Vad tror du om spektaklet? Att det skadar Nokias trovärdighet är det nog ingen tvekan om, men samtidigt blev det ju ett sätt för dem att få uppmärksamhet kring telefonerna. Bra eller dåligt? En spik i kistan eller är all uppmärksamhet bra uppmärksamhet? Kommentera!

4 kommentarer

  1. Grym tabbe av Nokia. Men faktiskt grym spec på nya Lumia 920. Kunde inte låta bli att köpa aktier i somras. Jag ser det som en lott och underhållning. Det är spännande att heja på Nokia när de de slåss i underläge. De är ju faktiskt fortfarande världens näst störst mobiltillverkare. Och de måste inte ”knäcka” android och Apple för vara med i matchen igen. Smartphonesegmentet är stort och växer fortfarande. Visst kan Nokia hitta lönsamhet på den jättemarknaden igen. Hoppas jag! 🙂

    1. Jag hoppas att du har rätt i att det finns plats för Nokia på smartphone-marknaden. Lumia-serien har tilltalat mig så här långt och det faktum att man sålt fler Lumia-lurar än man hade förväntat sig gör att jag ändå känner visst hopp inför dess framtid.

    1. Visst känns den intressant, men det som gör att man drar sig är ju just det faktum att man återigen tvingas byta ekosystem och betala dyrt för en massa appar man köpt både till iOS och Android genom åren.

      Någon applikation till hjälp för att byta plattform har jag aldrig testat. Jag har helt enkelt börjat med att browsa fram alla appar jag brukar använda manuellt. Fast det låter ju rätt smidigt om det nu funkar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *