App-tipset: Airlock.

Som ägare av en Android-tablet så finns det förstås ett gäng appar som jag gärna inte vill leva utan. En av dem är Airlock.

Airlocks primära uppgift är lika enkel som genial – den stänger nämligen av datatrafik på din Android-baserade enhet så fort skärmen stängs av. Det innebär enkelt uttryckt att enhetens sätts i ’flygplansläge’ och därmed stänger av GSM/3G/4G, Bluetooth och WiFi med resultatet att batteritiden blir kraftigt förbättrad.

Idén är på inget sätt ny men har inte varit direkt tillämpningsbar på mobiltelefoner då anslutning behövs för att kunna ta emot inkommande samtal. Nu när Android-tablets på allvar börjar nagga på iPadens försprång så är det emellertid annorlunda. Och där har Airlock ett hål att fylla.

Det rör sig om en install-and-forget-app. En enkel applikation med få, om än smarta inställningsmöjligheter. Du kan till exempel låta appen vänta någon sekund med att aktivera flygplansläge om du skulle råka stänga av skärmen. Du kan också låta funktionen vara aktiv under laddning eller inte minst viktigt, låta Airlock styra huruvida enheten får koppla upp sig för bakgrundssynkronisering av mail, app-uppdateringar, meddelandetjänster med jämna mellanrum (cirka 1 gång per timme.)

En Duracell-kanin

Sammanfattar vi det här så är Airlock en riktigt kompetent app som mer än fördubblar batteritiden på min ASUS Nexus 7-tablet. Från cirka 1-1,5 dygn till dryga 3,5-4 dygn på en laddning med den användning jag dagligen har.

Sugen? En sjudagars demo med full funktionalitet finns på Google Play. Känns den helrätt efter en vecka så är 14 spänn fjuttigt för den fullständiga versionen.

8 kommentarer

  1. Tjena Fredrik!
   Visst går det att trixa ihop en sådan funktion i Tasker. Jag har själv gjort något liknande i Tasker på min mobil. Men för den oinvigde så är ändå Airlock ett billigt och effektivt sätt att lösa ett konkret problem utan att behöva mecka med villkor, triggers, events och annat tekniskt mumbojumbo. 🙂

 1. Tack för tipset. Igång på 2 sekunder och sen snurrar den på.
  Tasker har jag köpt för 2 år sen och sedan dess så har den legat på telefonen orörd i brist på tid 😉

  1. Varsågod!
   Fördelen med Airlock gentemot Tasker med flera är just att det inte tar någon tid att komma igång. Tröskeln för att lära sig Tasker och sedan kunna bygga en profil som faktiskt gör motsvarande är betydligt högre än att installera Airlock och vara igång på ett par klick.

 2. Apropå Airlock så verkar slashat-siten ha gått ner. Ni vet det säkert redan, men om inte annat såsäger jag det nu. Tack för ett bra jobb!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *