Mac Game Store – sent in i matchen?

Vi som sitter med en Mac-dator på skrivbordet eller i knäet men ändå drabbas av speldjävulen emellanåt har sedan 2010 till stor del fått förlita oss på digitala spelbutiker som vedertagna Steam och Mac App Store för att få våra datorspelsbehov tillfredställda.

Utbudet var initalt varit skralt. Steam är som bekant mer inriktad på Windows-plattformen där den stora massan står och väntar på att få svinga plånboken. Sedan kom Apple med Snow Leopard och i och med detta släppte man också Mac App Store i vilken det snabbt letade sig in speltitlar, om än inte i samma utsträckning som på Steam.

Mac Game Store gör entré!

Nu i veckan har dock en tredje aktör på denna något smala marknad för datorspel till Mac ha kommit in på spelplanen med en egen app. Det handlar om onlinetjänsten Mac Game Store som alltså ser ett hål att fylla med sin nya app. Och visst vill vi ha fler spel och fler aktörer allt välja bland. Det brukar ju som bekant bli billigare för oss konsumenter i slutändan om fri konkurrens kan råda.

Men finns det egentligen något hål att fylla? Finns det plats för ett tredje ekosystem och vad tillför egentligen Mac Game Store marknaden? För att kunna svara på dessa frågorna så tittar vi lite grann på hur alternativen för digitala spelbutiken för OS X ser ut i dag.

Motståndet – Mac App Store.

Först och främst har vi Mac App Store som ju numera ingår i Apples operativsystem OS X sedan ett par versioner tillbaks. Tjänsten drivs helt och hållet av Apple och alla spel granskas av företaget innan de läggs upp till försäljning via tjänsten. Kostnaden du betalar för ett spel via Mac App Store delas 30/70 mellan Apple och utvecklaren. Du handlar via ditt befintliga Apple ID till vilket du har knutit ditt betal- eller kreditkort.
Alla spel eller appar du köper härigenom får du även lov att installera på ytterligare fyra av dina datorer. Fem samtidiga installationer av varje spel alltså!

…och Steam ångar på.

Sedan har vi Steam, ägda av Valve och aktiva med tjänsten sedan 2007 på Windows-plattformen. Gjorde intåg på Mac-sidan år 2010 med släppet av Half-Life 2 för plattformen. En av de stora säljpitcharna var att du ägde ett spel till Windows så fick du automatiskt en licens för samma spel på Mac-plattformen. En hel del spel släpps fortfarande med denna fördel på Steam och utbudet är faktiskt rätt hyfsat och priserna överkomliga för de flesta titlar. Du betalar även här med ditt bank- eller kreditkort.
Steam är dock hemlighetsfulla med vilken procentandel de vill ha för spelets marknadsföring och distribution via Steam, utan detta görs upp med utvecklaren från fall till fall. Procentandelar i storleksklassen 40/60 till utvecklaren favör har setts men detta bestäms alltså per titel. Även titlarna godkänns av Steam innan de blir tillgängliga för nedladdning.

Steam har också ett väl utvecklat system för achievements i spel, alltså att du får små virtuella pokaler för dina framsteg i ett visst spel, och även möjlighet att på detta sett låsa upp extramaterial. Det finns också en social aspekt på det hela då man kan tävla med sina kompisar om priser och spelframgångar.
Apple däremot har precis lanserat sitt något handikappade och tafatta försök till social spelplattform i och med Game Center men det är få spel som stödjer funktionen som i sin helhet är ganska trist.

Båda dessa digitala spelbutiker för Mac är stora och pålitliga aktörer med rejäla kassakistor och stabila tjänster och stora användarbaser. Det råder inget tvivel om de kommer att finnas kvar under en lång tid och inget pekar på att du skulle bli stående utan nedladdningsmöjlighet för dina köpta spel.

Tillför Mac Game Store något nytt?

Detta är vad Mac Game Store har att slåss emot – väletablerade tjänster med redan breda utbud, hög tillgänglighet och ett förtroende bland sina användare och kunder. Och det är ungefär här som skeptikern i mig vaknar, efter att ha tittat lite närmare på Mac Game Store-appen.

Själva Mac Game Store-programmet är en rätt stilig applikation det märks att man lagt manken till för att få den snabb, lätt att överblicka och därtill givit den ett stilrent ”Macigt” utseende. Du kan betala dina spelinköp med antingen ett betalkort eller via Paypal som torde vara ett välkommet tillskott. Dessutom innehåller appen även en funktion som automatiskt kontrollerar att din Mac möter minimikraven för spelet i fråga. Riktigt smart och något som de båda ovan nämnda borde ha implementerat för länge sedan.

I övrigt erbjuder inte Mac Game Store något direkt nytänkande. Man kör just nu lite spelkampanjer likt dem Steam kör emellanåt. Tjänsten erbjuder även förhandsbokningar precis som Steam och automatiska uppdateringar av dina titlar. Totalt sett så tillför Mac Game Store inte speciellt mycket nytt, utan upprepar bara det andra digitala distributionstjänster redan gjort för plattformen under några. Däremot så kan jag personligen tycka att det känns ganska osäkert att köpa digitala titlar från relativt nya aktörer, vilket kan bli ett problem för Mac Game Store. För även om tjänsten har funnits ett tag så är det först nu i och med releasen av appen som den når ut till en bredare massa. Men en ”ny” tjänst känns det alltid osäkert att slänga sina surt förvärvade slantar på, vilket jag alltså tror kommer att bli ett uppenbart problem för dem. För vad händer om det inte går bra? Kommer jag då åt mina betalda spel? Om ja, hur hanteras uppdateringar till dessa titlar i framtiden och så vidare.

Därför känner jag mig lite skeptisk till vad Mac Game Store har att erbjuda. Känns tyvärr som de är sist på bollen i den här matchen. Jag hoppas dock att jag har fel och att de istället kan leva upp till förväntningar på en nyskapande programbutik för Mac som folk är villiga att ge en chans.

Är du Mac-ägare och gamer? Var köper du dina spel? Kanske i butik eller kanske via någon av tjänsterna ovan? Har du någon åsikt? Kommentera gärna!

4 kommentarer

  1. Mac Game Store känns precis som du säger, som om dom är långt efter i matchen. Om jag köper spel är det inte från Mac App Store, speciellt då utbudet inte håller den nivå av spel jag är intresserad av.

  2. Har köpt två spel på 5 år. Civilization 5 och SimCity4. Båda två när jag hade PC hemma. Nu bara Mac, blev lite ledsen när SC4 inte fungerade på Macen men Civ5 fungerade utan problem. Riktigt nöjd med Steam iaf..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *