Några tankar om Windows 8.

Det har hunnit bli oktober och detta är månaden den Microsoft släpper sin senaste inkarnation av Windows till hugade konsumenter.

Windows 8 är som bekant namnet på den nya Windows-versionen. En direkt uppföljare till populära Windows 7 som dock ännu känns rätt fräscht och som egentligen inte saknar så himla mycket – så länge du sitter vid en ”vanlig” dator.

Microsoft har som bekant haft siktet inställt på tablets ett bra tag men aldrig riktigt slagit sig in helhjärtat på den marknaden med vare sig hård- eller mjukvara. Förrän nu. Den 26 oktober släpps inte bara Windows 8 utan även en ny hårdvara från jätten i Redmond.

Surface heter den tablet-dator som företaget lanserar och som kommer laddad med Windows 8. Det är en blandning av en tablet och en ultrabook, där tabletens skärmskydd även extraknäcker som tangentbord. Idén är långt ifrån ny om man sneglar på konkurrenten Apple och deras iPad med tredjeparstillbehör. Men Surface blir den första hårdvaran från Microsoft inom segmentet.

Men nu var det kanske främst Windows 8 som jag ville beröra i det här inlägget, för efter att ha testkört Windows 8 ett tag (och även Windows Server 2012) så är jag tveksam till hur mottagandet kommer att bli för dessa produkter.

Varför denna tveksamhet? Jo, jag tror inte att Windows 8 kommer att slå något vidare utanför den smala nischade marknaden av touch-baserade datorer och surfplattor. Visserligen är det ett segment som kommer att få ett lyft men för stationära datorer eller ”klassiska” bärbara datorer så tillför Windows 8 egentligen mycket lite för den vanlige användaren.

En stor del av företagen som idag kör Windows 7 har relativt nyligen lämnat Windows XP bakom sig. Man har heller ingen ambition att hänga med i Microsofts relativt täta iterationer när det gäller Windows-släpp. Dessutom kan säkert det misslyckade Windows Vista-släppet gör att många användare faktiskt drar sig för att uppgradera om man har en miljö som funkar. Det är därför inte helt ovanligt att företagsanvändare väljer att hoppa över en Windows-version.

Jag upplever också att Microsoft lite grann har glömt bort de vanliga datoranvändarna och istället riktat sitt fokus mot det segment man varit långt efter på – touch-baserade enheter (återigen.) Men man har gjort det taffligt. Under det där Metro-gränssnittet möts vi återigen av ett klassiskt Windows – fast utan startknapp. Långt ifrån anpassat för att navigera med någonting annat än mus och tangentbord. Och då blir det knepigt. Touchskärm OCH mus/tangentbord? Det bästa av två världar? Nej, en kompromiss som känns identitetslös, om du frågar mig.

Problemet för Windows 8 som jag ser det är att det mer känns som ett skal på en befintlig Windows 7. Detta tillför förstås mycket för tablets men därutöver är det egentliga behovet av ett nytt Windows inte speciellt stort. I alla fall inte i mina ögon.

Vad känner du inför kommande Windows 8-släppet? Har du hunnit testa? Vad är bra och vad är dåligt? Kommentera!

4 kommentarer

 1. Ur ett företags perspektiv kommer vi garanterat ligga kvar på Win7, ett bra tag till då det fungerar tillfredställande dock kommer Server 2012 med flertalet funktioner som varit efterlängtade.

  1. Fullt förståeligt. Windows 7 har inga direkt brister vid företagsanvändning som jag ser det. I alla fall inte som åtgärdas i och med Windows 8.

   Däremot håller jag med dig kring Windows Server 2012. Jag är inte helt överens med upplägget och gränssnittet ännu men det finns en del trevliga funktioner under skalet som man kommer att ha nytta av!

 2. Skuttade runt lite i W8 då jag premiärkörde svärföräldrarnas nya släpbara:
  * ovant, men det var ju inte oväntat
  * enklare än vad jag som gammal IT-samordnare nästan klarade av – ”VARFANÄRALLAMINAPRYLAR?”

  Jag tror precis som du att tabletsegmentet har störst nytta av det nya GUI:t, men jag ser även nyttan för Tommies favoritanvändare ”Allamammor&pappor”-segmentet. Man kör enligt KISS-filosofin: Keep IT Simple, Stupid!

  Dvs, krångla inte till det. Och med W8 ligger det mesta framför näsan på dig, det är bara att tuta och köra. Jag tror att rätt många no-techies kan ha lättare att lära sig W8 än den tidigare GUI-filosofin. Faktiskt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *