Nya iMac – för tunn?

Tisdagens stora Apple-event har hunnit smälta in i medvetandet och förutom att vi fick den beryktade iPad mini, en uppdaterad iPad, en 13″ MacBook Pro med Retina-skärm och en upphottad Mac mini så fick vi också en iMac i en ny, uppdaterad design.

Just denna tänkte jag beröra lite i det här inlägget.

Apples iMac har länge varit något av en semi-pro-dator för skrivbordet. Inte i närheten av kraften i en Mac Pro men ändå vass nog att sköta flertalet skrivbordssysslor även för seriöst inbitna Mac-användare.

Men nu är iMac på väg att bli någonting annat. Den nya versionen har skalats av rejält och är inte mer än 5 mm tjock i yttterkanterna och mycket av dess innehåll har därför fått centrerats på baksidan där enheten är ungefär lika tjock som föregående modell. Denna nya koniska, lite ”kilformade” design känns igen från exempelvis MacBook Air och det tycks mig som att iMac gått och blivit mån om sin figur, snarare än att man koncentrerat sig på dess innehåll.

Tidigare version av iMac hade även den ett smäckert utseende med knappa tre centimeters djup, vilket förstås är riktigt bra för en stationär dator med en 27″ inbyggd skärm dessutom! Detta har man alltså nu skalat av ytterligare. Men till vilken nytta egentligen?
DVD-läsare/brännaren – SuperDriven, fick nu stryka på foten för den tunna profilens skull. Kanske ingen stor grej för många eftersom fler och fler applikationer och spel numera köps via onlinebutiker, men möjligheten att själva bränna ut skivor med foton, filmer, musik eller andra skapelser försvann alltså i ett nafs. Visst kan man köpa en extern läsare men spontant kändes det här ganska onödigt. Speciellt om man också kör Windows på sin iMac, där program och spel på fysisk media är betydligt vanligare ännu så länge.

Hade man behållit den tidigare designen så hade man istället kunnat lägga mer krut på att få ännu kraftfullare komponenter under skalet. Tittar vi till exempel på ramminnet i den mindre 21,5″-modellen så går detta inte att utöka i efterhand längre. En kompromiss som Apple fått göra för att lösa den nya designen och få alla komponenter att platsa på den mindre ytan. Dock går det fortfarande bra på den större 27″-modellen som numera har en löstagbar panel på baksidan för åtkomst till ramminnet.

Ett annat irriterande faktum är att Apple av samma skäl fått kompromissa när det gäller placeringen av SD-kortplatsen som numera återfinns på datorns baksida istället för på sidan som tidigare. Obekvämt och svårt att hitta om man inte ser baksidan av datorn.

Något annat som jag funderar över är hur värmeutvecklingen på 27-tummaren kommer att vara om man väljer den mest välutrustade modellen med NVIDIAs GeForce GTX 675MX. Tidigare har grafikintensiva operationer gjort datorn rejält varm och fläktarna har gått på högvarv för att hålla datorn kall.
När Apple nu designat om den och utblåsen för varmluft inte är lika framträdande så undrar man förstås om ljudnivån i datorn under belastning kommer att bli högre samt hur den värme som alstras påverkar andra komponenter bakom skärmen.

Där har du min spaning på nya iMac i nuläget. Självklart kommer jag ändå att köpa den nya modellen som en uppgradering från min nuvarande iMac som snart har ett par år på nacken. Men det får ändå vänta minst ett år till, och vem vet då hur nästa version ser ut?

Vad är dina tankar om nya iMac? Tillförde det något att göra den ännu tunnare eller har Apple kompromissat lite för hårt med utseende versus hårdvara och funktion? Kommentera gärna!

4 kommentarer

  1. Bra spaning! Jag ser tyvärr ett mönster hos Apple nu. Genom att designa tunnt och coolt tror man att köparna accepterar lägre prestanda och funktionalitet. Enorma besparingar för Apple och köparna har ju inte försvunnit. Men min gräns gick vid iPhone 5. Tunn lur med tunnt innehåll. I alla fall för mig.

    1. Tjena Lasse,
      Visste känns det lite som att Apple försöker slimma sina enheter så mycket som möjligt just nu. Väldigt trevligt när det gäller iPad och MacBook-serien men betydligt mindre intressant när det gäller iMac eller för den delen Mac mini. Redan små enheter som skulle må bättre av mer krut under huven än ett ännu mer slimmat utseende.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *