Lumia 920 – en titt på gränssnittet.

Det skall sägas att jag inte är någon gammal Windows Phone-räv. Jag kör normalt sett Android till vardags efter att ha bytt från iOS för några år sedan.

Min första kontakt med Windows Phone var egentligen via en Lumia 800 som jag testade under några hektiska dagar, då med Windows Phone 7.5. Nu sitter jag här med en Nokia Lumia 920 och med ett Windows Phone 8 som fullkomligt vibrerar under skalet.

Windows Phone

Trots att hårdvaran bakom skärmen i Nokia Lumia 920 inte är av absoluta toppklass så spinner Windows Phone 8 som ett belåtet bergslejon. Detta beror förstås på att Microsoft valt att gå samma väg som Apple gick med iOS. Man har helt enkelt satt upp en minsta hårdspecifikation som alla tillverkare måste följa, vilket gör det enkelt att verkligen optimera operativsystemet. Lite som med iOS på iPhone alltså.

Och är det något som Microsoft har lyckats med i Windows Phone 8 så är det just optimeringen! Ingenting jag gör innebär egentligen någon direkt väntetid på att nästa dialog skall dyka upp på skärmen. Visserligen har Microsoft varit duktiga på att designa ett gränssnitt med bra ”flow” och med förlåtande animationer som gör att det hela känns mer responsivt än det kanske är. Men det förhöjer upplevelsen – och det är ju trots allt den som räknas!

Någonting annat som Microsoft gjort riktigt bra i Windows Phone – i min mening, är inte bara hur gränssnittet upplevs – utan hur det är designat. Jag gillar det sparsamma, de raka linjerna och sättet som Microsoft låter typografi få stå i fokus. Förutom att designen är ärvd från företagets egen ”iPod-dödare”, mediaspelaren Zune, så liknar det ingenting som kommit från Redmond tidigare. Dock har man satsat allt på ett kort och det fyrkantiga gränssnittet med kodnamnet ”Metro” återfinns nu såväl i Windows 8 och Windows Server 2012 som i Xbox 360 och i Windows Phone.

Fokus ligger på innehåll och företaget vill inte låta designen komma i vägen för detta. Här lyckas Microsoft väl – i alla fall på pekskärmsbaserade enheter. Jag är inte riktigt lika övertygad hur ”Metro”, eller Modern UI som Microsoft var snabba att döpa om det till efter hot om stämning, gör sig på stationära datorer, servrar och bärbara utan touchskärmar. Tiden får utvisa om jag har rätt eller fel.

Vad tycker du om Microsofts nya designspråk i allmänhet och Windows Phone 8 i synnerhet? Lämna gärna en kommentar!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *