Lumia 920: en titt på hårdvaran.

Tidigare har jag fokuserat på bland annat utsidan och mjukvaran i Nokias senaste flaggskeppsmobil Lumia 920.

Nu är det dags att köra enheten genom röntgen och titta på vad som egentligen får den att spinna – nämligen hårdvaran. Häng på!

Att Lumia 920 ger dig en upplevelse av flow och kontroll är lika självklart som att påven har en rolig mössa. Men trots att upplevelsen i mångt och mycket beror på väl optimerad mjukvara så finns det ändå lite godis under skalet som också behöver lite bloggkärlek!

Skärmen för det första! Det är som bekant en 4,5″ stor skapelse med en pixeltäthet på 332 ppi överglänser den ganska mycket, inklusive iPhonens Retina-display i fråga om just pixlar. Upplösningen ligger på 1280×768 vilket gott och väl räcker till på denna typ av skärm. Färgåtergivningen är också riktigt vass med klara färger, bra svärta och goda kontraster. Dock blir allting snabbt mörkare så fort du förändrar betraktningsvinkeln för mycket. Hyfsat på sin höjd. Inte mer.
Dock funkar skärmen faktiskt rätt bra i solljus, något som jag ställde mig tveksam till i början innan jag hann ta med den ut på promenad. Men det visade sig funka över min förväntan.

Nokia Lumia 920 camera promo

Vänder vi på luren hittar vi kameran, en funktion som fått utstå mycket skäll på grund av den marknadsföring Nokia körde där man hävdade hur bra den var – men att sekvenserna som filmades helt enkelt inte var filmade med telefonen utan med filmkamera…
Ja ja, nu har krutröken lagt sig och kvar står Lumia 920 med sin 8,7 megapixlare. Och som vanligt skryter Nokia om att optiken är från anrika gamla Carl Zeiss. Man har petat in en teknik som man valt att kalla PureView. Denna skall enligt utsago ge bättre bilder under dåliga ljusförhållanden och dessutom erbjuda ett visst mått av bildstabilisering.

Den sistnämnda funktionen med bildstabilisering funkar faktiskt hyfsat, både vid stillbilder och vid filmning. Inga proffsresultat men bättre än många andra smartphones presterar. När det gäller bilder tagna under sämre ljusförhållanden än optimala så går det snabbt utför. Klart mindre ISO-brus och den presterar på det hela taget bättre än andra lurar jag provat. Bilderna blir generellt något ljusare och ibland lite mer urvattnade i färgåtergivningen. Okej för en kameramobil av 2012 men inte bra nog. Vänta dig alltså ingen ersättare till din kamera ännu. Värt att notera är att det dessutom inte sitter bara en utan två LED-blixtar på enheten, vilket gör att den du fotar ser rejält radioaktiv ut om du inte stänger av blixten.

Under skalet hittar vi en Snapdragon S4-processor med dubbla kärnor klockad till 1,5GHz. 1GB ramminne hjälper till att hålla ett bra flyt i gränssnittet vad än du gör med telefonen. Det känns inte ofta som att man väntar på att något skall hända utan den svarar så fort du utför ett kommando. Där är i och för sig Windows Phone 8 ganska tacksamt tack vare den optimering Microsoft gjort i operativsystemet, men givetvis också tack vare hårdvarukraven man satt för Windows Phone 8-mobiler.

Vi hittar också ett av marknadens första system för induktionsladdning, vilket innebär att du kan ladda din telefon utan sladd. Du placerar den istället på en speciell laddplatta. Smidigt, men räkna med att laddningen tar betydligt längre tid än med kabel.

Nokia Lumia & Fatboy

NFC, eller Near Field Communication är en annan relativt ny teknik som finns i Nokia Lumia 920. Jag har skrivit en del om den tidigare eftersom jag använder den i min Android-mobil (en Google Galaxy Nexus). Det är ett chip för överföring av data på korta avstånd. Tänk moderna busskort som du håller upp framför en kortläsare, eller varför inte nyckelkort till hotellrum och konferenslokaler. Tekniken är inte ny men den har tidigare inte varit speciellt spridd inom mobiltelefonbranschen. Några nischmobiler, framför allt Android-telefoner, har haft detta inbyggt ett tag men ännu så länge så är användningsområdena få.
Det jobbas dock på betallösningar kring NFC och om alla kortutgivarna och bankerna kan enas om en säker standard så kan NFC bli stort!

Batteritiden då? Enligt Nokia kan du komma upp i 460 timmars passningstid och upp till 18,6 timmar taltid på GSM-nätet eller 10,8 timmar på WCDMA-nät. Detta är förstås rent teoretiska siffror och knappast jämförbara under verkliga förhållanden. Dock upplever jag att telefonen ändock inte drar så mycket batteri som jag trodde att en best som denna skulle göra. Den är inte outstanding men den upplevs inte heller sämre än vad smartphones i dag generellt är när det gäller batteritid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *