Lumia 920 – en titt på utsidan.

En vecka har nu gått sedan brevbäraren knackade på hemma med en Nokia Lumia 920 under armen. Och sedan dess har intrycken varit många. De har varit blandade. Svordomar har blandats med belåtna flin och världen har varit lite upp och lite ned. Nokia Lumia 920 är kort och gott en Windows Phone 8-mobil som rör upp känslor. Låt mig utveckla!

Det första som slår mig när jag packar upp telefonen ur kartongen är hur ofantligt stor den är. Den påminner närmast om en tegelsten med sin fyrkantiga form och sin vikt på maffiga 185 gram, vilket sätter den som i det närmaste omatchad bland moderna smartphones. Lägger jag den ovanpå min vardagstelefon som är en Samsung Galaxy Nexus så skiljer det dock förvånansvärt lite, trots allt. Lumian är något bredare och något tjockare men samtidigt något smalare. Det som verkligen gör skillnaden är de fyrkantiga hörnen, och som verkligen får telefonen att kännas som en bastant pjäs. En något udda design som Nokia valt att behålla från sina tidigare modeller i Lumia-serien.

Framsidan på Lumia 920 domineras av den 4,5 tum stora skärmen med en upplösning på 1280 x 768 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på löjligt höga 332 ppi – såpass högt att begreppet pixlar egentligen slutar att bli intressant.

Knapparna därunder är tre till antalet, enligt vanlig Windows Phone-standard. Bakåt, hem och sök. Inga konstigheter.
Hela framsidan täcks dessutom av ett Corning Gorilla 2-glas vilket skall erbjuda ett bättre skydd mot stötar.

Det recensionsexemplar jag fått låna av M3 är en vit modell, vilken skiljer sig mot den svarta och den grå genom att baksidan är blank där de andra har en matt, lite gummiaktig yta.
Jag kände på den svarta modellen under årets upplaga av Gamex på Kista-mässan i början av november och kan bara konstatera att den ligger betydligt bättre i handen med sin lite ruggade yta. Den vita som jag nu sitter med har en blank yta, tillsammans med den gula och röda. Min teori kring detta är att den ruggade ytan attraherar smuts mer än den blanka, vilket skulle se rätt så dassigt ut på ljusare ytor som vitt, gult och i viss mån rött. Men det är bara mina två cent!
Vad man dock kan konstatera är att den känns betydligt mer plastig och att den snabbt blir flottig på grund av alla fingeravtryck som den pianoblanka ytan drar åt sig.

I övrigt hittar vi en 8-megapixelkamera på mobilens baksida med en teknik som Nokia valt att kalla för PureView som skall motverka suddiga bilder med en optisk bildstabilisator och även ge bättre bilder i dunkel belysning. Just PureView har ju blivit rejält omtalat då det visade sig att Nokias reklamfilm för tekniken inte alls var filmad eller ens fotograferad med en Lumia 920 som Nokia gärna ville göra gällande. Företaget ansåg sig tvungna att gå ut med en dementi och släppte samtidigt en nytt videoklipp som verkligen filmats mer kameran, även om det inte var i närheten av så imponerande som det första fejkade klippet.

Men som man säger – all PR är bra PR! Right?

Detta var min första spaning på Nokia Lumia 920. Den kommer följas av fler, där jag bland annat kommer att titta närmare på specifikationerna, Windows Phone 8, app-utbud, kamera, batteritid och lite annat smått och gott.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *