En titt på Google Nexus 4.

Det var med ett barns sinne som jag öppnade förpackningen till Googles senaste referenstelefon i Nexus-serien, Nexus 4 strax före jul. Lite som en tidig julklapp till mig själv!

Känslan påminde om den jag fick när jag packade upp min gamla iPhone 4 då det begav sig. En sobert blank svart smartphone inkapslad i glas från fram- till baksida. Ett fragilt men ändå robust intryck som kändes helt rätt när jag för första gången lyfte upp den ur sin förpackning.

Nexus 4 tillverkas som bekant av LG och kan vara den mest välbyggda Android-baserade telefon jag sett hittills! Den andas kvalitet rakt igenom, den är vridstyv och den dras inte heller med några gnisslande plastljud. Dock skall man vara medveten om att Nexus 4 inte erbjuder användaren att på ett enkelt sätt komma åt batteri som i föregående modeller. Här är det istället baksidan i ett enda stycke och tillverkad i glas, som visserligen går att ta bort med lite pill men som hjälper till att ge den här luren det gedigna intryck som den utstrålar.

”En stilstudie i sobert, gnistrande svart.”

Telefonens kanter håller istället en matt finish, i ett material som närmast kan beskrivas som en blandning av plast och gummi. Det gör att den annars ganska hala Nexus 4 ligger riktig bra i handen.

Tittar vi sedan på telefonens framsida så möts vi av en 4,7 tum blank skärm med ordentligt mycket bättre färgåtergivning, kontrast och ljusstyrka än föregångaren Galaxy Nexus. Skärmen upplevs också som ordentligt responsiv, helt klart i klass med iPhone som ju är något av en måttstock när det kommer till responsivitet.

Men det som får Nexus 4 att verkligen skina är förstås den optimerade mjukvaran – Android 4.2 eller Jelly Bean. Killarna och tjejerna borta på Googles Android-avdelning har verkligen lagt manken till för att göra upplevelsen så mjuk och smidig som möjligt i och med Project Butter som kom i samband med uppgraderingen till Android 4.1, där man hade finjusterat rejält för att ge Android ett mer polerat intryck. Att systemet därutöver också körs i 60fps gör ju inte saken sämre.

För den som eventuellt missat det så tål det att återigen nämnas att Nexus-serien är, och har alltid varit Googles referensmodell. Den modellserie som Google själva använder för att utveckla och testa nya Android-versioner emot. Därmed en optimerad och kontrollerad upplevelse av Android, utan att massa lull-lull pålagt i gränssnittet från till exempel Samsung, HTC eller andra. Utan just så som Google anser att Android ska se ut i sin renaste form.

Men givetvis är Nexus 4 inte bara packad med optimerad mjukvara. Åh nej, det finns bra med kräm under skalet också, i form av en fyrkärnig Snapdragon S4 Pro CPU som klockar in på 1.5GHz och inte mindre än 2GB arbetsminne.

”Det undgår ingen att Nexus 4 är en premiummobil.”

Lägg därtill en skärmupplösning på 1280×768 pixlar och du tittar på en skärm med pixeltäthet på 320ppi och en extremt bra skärpa.

Det är förresten ganska intressant att Google valt att snäppa upp specifikationerna såpass mycket som man gjort med Nexus 4. Tidigare Nexus-telefoner har alla legat någonstans i mellansegmentet, men nu har man alltså siktat lite högre än så, vilket är kul. Att man dessutom förpackat den i ett premiumskal och prissatt den såpass aggressivt som cirka 4300 kronor i dagsläget visar att man satsar på en bredare marknad än den lilla skara entusiaster och utvecklare som tidigare sprungit omkring med luren i fickan. Kul för Nexus-serien men kanske tappar den i och med detta lite av sin exklusivitet – ungefär som när iPhonen gick från att vara det nya svarta till att ligga i var mans ficka.

Nåväl, för att summera det här så är jag genomgående riktigt nöjd med min Nexus 4 efter en dryg månads användning. Jag upplever batteritiden som bra, snäppet bättre än på min gamla Galaxy Nexus och trots att jag kör en del appar i bakgrunden så finns det hela tiden gott om ramminne ledigt.

Kort och gott så är Nexus 4 en telefon jag verkligen kan rekommendera dig att känna på. Den är värd pengarna!

 

Foto av Moridin_

6 kommentarer

 1. Ska precis köpa denna. Hur är det med Android-uppdateringar? Det sägs att om det t ex kommer en 4.3 i framtiden så får man den automatiskt på denna av Google. Stämmer det?

  1. Fabbe:

   Det stämmer, dessa telefoner som är ”Googles” egna får alltid uppdateringar först.
   Man brukar kalla dessa telefoner för ”utvecklingar telefoner” därför dom får alltid
   det senaste först.

   // Mvh

   Freddan.

  2. Tjena Fabbe!
   Om Android 4.3 kommer inom ett par år (vilket är högst troligt) så räkna med att Nexus 4 kommer att få uppdateringen. Förmodligen kommer den redan under sommaren/hösten 2013 och då är Nexus 4 den första lur som får den.

   När nästa Nexus-modell kommer, så kommer den att få den nästkommande uppdateringen först, och följs sedan av Nexus 4 – förutsatt att Google följer samma utstakade spår som man gjort med samtliga tidigare Nexus-modeller.

 2. Det kliar alltid i fingrarna när en Nexus släpps. För min del saknas alltid en pusselbit. Den här gången är det 4G och dess förinnan kamarakvalitet och före dess var det väl skärmen som jag inte tyckte dög. Känns som det är en strategi av Google att inte vara för bra och skrämma bort övriga tillverkare på OSet? Men för det priset kan det ju vara ok.

  1. Halloj Lasse!

   Kan till viss del hålla med dig. Föregående Nexus-modell led som sagt av en ganska usel kamera men den var inte speciellt mycket sämre än många standardlurar som släpptes ungefär vid samma tidpunkt. Den låg och skvalpade någonstans i mittensegmentet.

   Den här gången är det som sagt 4G som är på allas läppar. För mig är det inte en speciellt big deal men jag förstår om många grämer sig över detta faktum.

   Känns lite som när Google släppte Nexus 7 i höstas. Den kom utan med enbart WiFi och 8 eller 16GB lagring. Nu finns den med 3G och 32GB lagring. Vad vill jag säga med detta?
   Jo, att jag tror att Google/LG kommer att prångla ut en ny Nexus 4 med 4G inom kort. Skulle inte förvåna mig ett dyft, faktiskt. Fast till ett något högre pris förstås.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *